• 15
    fatih terim çok büyük bir isim, kimse aksini iddia edemez tahminimce.

    yani kendisini en ağır eleştirenler bile bunu kabul edecektir.

    ancak, bir gerçek var.

    galatasaray > x

    x ne mi? aklınıza ne gelirse. federasyon, rakiplerin tamamı hatta toplamı ve evet fatih terim. yani x'in içerisine bir kişi için kutsal olabilecek şeyler hariç ne varsa (din - aile vb. gibi çok büyük kavramlar) ekleyebilirsiniz ve siz de evde kendi denkleminizi oluşturabilirsiniz. ali sami yen bile bunun içerisindedir, tevfik fikret bile öyle düşünün yani.

    22 şampiyonluğumuz var, 8'i terim ile gelmiş. 18 türkiye kupası var, 3'ü terim'in. 16 süper kupanın (türkiye bu) 4'ü. bir de avrupa süper kupamız var, real madrid'in elinden lucescu ile aldığımız daha geçen gün sene-i devriyesi geçti. uefa kupası da terim'in onu da yazmaya gerek var mı bilmiyorum.

    evet, galatasaray tarihinde terim büyük yer kaplar. evet, müzede 16 kupası var kendisinin. ancak galatasaray müzesini ziyaret ettiniz mi hiç? o 16 kupa küçücük kalıyor o müzede.

    ben 33 yaşında birisiyim, terim öncesi dönemi hatırlamıyorum pek. ancak 1. fatih terim dönemi sonrasını hatırlıyorum. mesela 2001 / 2002 şampiyonluğu, 3. yıldızın fenerden önce geldiği şampiyonluk. terim yoktu. 2005 / 2006 şampiyonluğu, gerets. 2007 / 2008 kalli'nin 3 maç kala gidişi ve teknik direktörsüz şampiyon oluşumuz. hepsi ezberimde, dün gibi hatırlıyorum hepsini. okuyup öğrendiğim, araştırdığım daha büyük zaferler de var tarihimizde, şampiyonluklar da.

    türk futbolu diyorsanız, 96-2000 jenerasyonu bir araya gelip öyle bir milli takım oluşturabilir miydi terim olmasa? bilmiyoruz. ancak oyuncuların yeteneği, birlikte oynamaya alışkanlıkları olabilirdi dedirtiyor. 2008 avrupa şampiyonasındaki kadro, o kadronun içerisinden dünya çapında yetenekler çıktı ya da hali hazırda vardı (rüştü - hamit - arda - nihat - emre b. - tuncay). o jenerasyon da kötü bir jenerasyon değildi.

    "terim şanslı bir adamdı doğru zamanda doğru yerde oldu" demiyorum, kimse yanlış anlamasın. futbolda şans faktörü vardır ancak başarılarda çoğunlukla hesaba katılamayacak kadar ufaktır bu faktör. mesela beşiktaş'ın 2020 / 2021 şampiyonluğu için şans faktörü hesaba katılabilir, 1 gol ile şampiyon olmuşsun çünkü. ama onun dışında zor bu faktörü hesaba katmak.

    yani tekrarlıyorum, terim evet büyük bir futbol adamı. türk futbolu için çok önemli bir figür. ama "terim olmazsa ölmüş bitmiştik, biz yoktuk abi" falan, bu yanlış bir düşünce ve herkese zarar verir.

    oldu olacak "forma yoktu abi, öne arkaya birer tane incir yaprağı koyuyorduk, üzerine meyveleri ezip renkli çizgilerle rakam yazıp oynuyorduk, topu eğilip almıyordu kimse" falan da diyin tam olsun.

    denklem basit. dünyanın en kolay çözülebilen denklemi.

    galatasaray > x.

    aksi iddia edilemez.
App Store'dan indirin Google Play'den alın