• 262
    galatasaray kurtuldu!
    24.02.2010 - 00:29

    gazeteport'tan yavuz semerci'nin yazısı

    galatasaray’ın halka açık ve kulübün gelirlerini toplayan sportif a.ş ile kulübün giderlerini karşılayan (yani zararlı) şirketi futbol a.ş’yi birleştirme planı tutar mı?
    dün gs yönetimi, denizbank önderliğinde bankalardan sağlayacağı 70 milyon dolarlık kredi ile bu birleşmeyi gerçekleştireceğini açıkladı.
    bu planın tutması, gs’nin kurtuluşu demek. yatırımcılar açısından ise (özellikle elinde düşük maliyetli sportif a.ş hisselerini tutanlar ) tatlı karlar döneminin bitmesi anlamına geliyor. yıllar önce bir avuç insan ile birlikte kulüplerin sadece gelirlerini topladıkları şirketleri halka açmalarının yanlışlığını söyleyenler arasındaydım.
    beşiktaş dışında fenerbahçe, galatasaray ve trabzon’un halka arz modelinin yanlışlığı çok geçmeden ortaya çıktı.
    o günlerde kulüpler bankalardan kredi bulamadıklarından halka gitmişlerdi. yatırımcılar için cazip olacak bir modelleme yaptılar. ve tüm gelirlerini kurdukları şirketlere yönlendirip, şirketleri de halka açtılar.
    beşiktaş bu tuzağa düşmedi.
    borsayı takip edenler bilir. imkb’nin fiyat performansı en iyi şirketlerden birisi sportif a.ş’dir. galatasaray parasızlıktan kıvranırken, kurduğu şirketin yatırımcılara bol, bol temettü dağıtmasının nedeni de bu yanlış modeldi…
    düşünün, her yüz liralık gelirin 37 lirasını yatırımcılara dağıtıyorsunuz. elde kalan 73 lira ile tüm giderleri karşılamaya çalışıyorsunuz. halbuki tüm gelir-gider aynı şirketin üzerinde olsa, gerçek kar-zarar ortaya çıkacak ve kulüp 100 liralık gelirin tümünü giderlerini karşılayacak eğer elde para (net kar) kalırsa bunu hissedarlarıyla paylaşacaktı.
    şimdi galatasaray doğru yolu bulmak için hamle yaptı. başarırsa, açılan yoldan trabzon ve fenerbahçe gelecek.
    halka açık şirketlerin ana sözleşmelerini değiştirmek mümkün olmadığından bu yola başvuruyor galatasaray.
    hatırlatalım. bundan üç yıl önce fenerbahçe halka açık şirketinin ana sözleşmesini değiştirerek giderlerinin bir kısmını bu şirkete yüklemek istedi. sözleşme değişiklikleri hissedarların yüzde 100 mutabakatı ile ancak söz konusu olduğundan bu yöntem spk duvarına çarptı.
    bu acıdan gs’nin giderlerini topladığı ve haliyle zarar eden şirketi, karlı şirketle birleştirme sürecinin başarısı çok önemli. ayrıca bankaların bu miktarda krediyi tek seferde bir futbol takımına vermesinin de anlamı var. futbol endüstrisinin geldiği nokta ve özellikle naklen yayın ihalesinde ortaya çıkan inanılmaz rakam. işler yolunda giderse gs’nin gelecek sene elde edeceği ekstra gelir, nereden bakarsanız bakın 10 milyon doların üzerinde olacak ve bankalara ödenecek faiz karşılanacak.
    yatırımcılara gelince. gs, bu birleşmeden önce sportif a.ş hissedarlarına bir çağrı yapacak. galatasaray yönetimi, 186 lira civarında işlem gören her bir sportif a.ş hisse senedi için 116 lira vermeyi teklif ediyor. nihayi kararı spk verecek ve sanırım son 6 aylık ortalama fiyat baz teşkil edecek. teklif rakamına göre yatırımcı zarar ediyor. sportif a.ş’nin önemli bölümünü (kimine göre yüzde 30) elinde tutan rus yatırımcılar dışında gerçek galatasaraylılar bunu dert etmeyeceğini sanıyorum.
App Store'dan indirin Google Play'den alın