resim
Fatih Terim
Görev:Teknik Direktör
Takım:-
Yaş:70
Uyruk:Türkiye
  • 30301
    durustluk, objektiflik hic suphesiz bir seviyeye kadar cok onemlidir. hatta bu sistemi isletemeyen kurumlar, takimlar zamanla kendilerini yiyip bitirirler. ancak literaturde insaf olmadan yapilan durustluk gaddarliktir diye bir laf var. sinirle, kaybin etkisiyle yapilmasini anlayabilsem de, galatasaray taraftarinin kendi takimina, oyuncusuna ve belki hepsinden daha cok elini isin altina sokan hocasina insafsiz bir sekilde yaklasmasini kabullenmiyorum. delilim olmadigi icin kotu niyetli olarak siniflandirmiyorum, cunku o kuyu dipsiz bir kuyu. golgelerin arkasina gecmeden konusmak istiyorum ne dusundugumu.

    diger bir dustur ise yapilan her hareketin bir masrafi olmasi gerektigidir. mesela para vermeden kofte alamazsiniz, ne kadar para o kadar kofte. ya da birine gidip yumruk atip, hicbir sey olmamis gibi devam etmeyi ya da karsidakinin size yumruk atmadan devam etmesini beklemek naiflik ya da korkakliktir. konusulan, yazilan, cizilen seylerin de bir masrafi olmali. ancak cogunluk arasinda araya kaynamak cok masrafsiz bir olay. yani birisini linc ederken aradan ne dedigini kimse donup sana sormaz, buralarda yazarken cizerken de oyle. o kadar ki, soylenilenlerin zanna mi, soylentiye mi, gercege mi dayandigi ayirt edilemeyecek derecede karisik oldugu ortamda herkes aklina gelen ilk seyi masrafini dusunmeden yazip geciyor. yazmak haktir, ozgurluktur ancak ozgurluk ile duzensizlik arasinda da cok buyuk bir fark vardir.

    simdi gelelim fatih terim mevzuuna. girizgahim ile alakali iki konuda da kendisi zaten yapmasi gerekenleri yapmis bir insandir. birincisi konu galatasaray, kendisi, turk futbolu, oyunculari, eski oyunculari ya da beraber calistigi insanlar oldu mu hem cok cok durusttur hem de alabildigine insaflidir. nerden cikariyorum, medyadan taniyorum ben bu iliskilerin hepsini. ancak izleyip, baglanti kuruyorum. bakiyorum arkasindan atilan futbolcular, donup hocayla alakali cok olumlu konusuyor. ya da koca koca, efsane futbolcular, o kadar olumlu konusuyor ki, bunu orgutlemek, algi calismasi yapmak mumkun degil. burak yilmaz kenarda bekletilip, sonra acildiginda belki niye baslamiyor diyenler vs. vardi ama sonra hem guzel sezon gecirdi hem de hala hocayi iyi aniyor. yani kendisi insafli durust bir insan, bunu anliyorum yuzlerce boyle ornekten.

    diger taraftan da, kendisi yaptigi hareketin bedeli, masrafi neyse odeyerek buralara gelmistir. ve hala da, yapmasa da anlasilabilecek zamanlarda bunu yapmaya devam etmektedir. diyebilirsiniz ki parasini kazaniyor, paraya ya da bu tarz streslere ihtiyaci oldugunu sanmiyorum. ya da en basta buralara gelirken parasi da yoktu. mucadele ede ede, buyudu, buyuk oldu. bikmadi insanlar komplo teorileri ila yasamaktan ama oyle birilerinin onunu acmasiyla ya da oyunculara gaz verilerek falan yapilmayacak seyler yapti. ve basardi yani. yaptigi hareketlerin bedelini odeyerekten, ortaya koydugu emegin karsiligini alaraktan, emegine kast edenlerle de savasaraktan basardi bu insan bunu. bir insan olarak dusunulmediginden bence olaylar tam kavranamiyor. bir tane adana'da dogmus, seyyar saticilik yapmis genc adam dusunun. bugun buraya kadar gelmis. turk futbolunun acik ara en buyuk hoca figuru olmus. basarmis. onun yerine meslegine devam edip, evinde mac izlerken teknik direktore kufur edebilirdi, futbolculugu bittikten sonra silik bir antrenor olabilirdi, televizyonda, gazetede elestirmenlik yapabilirdi. ama baska bir yola girip, basara basara ufak tefek olmayan bir ulkenin en buyugu oldu. bunu yapmamizin onunde ondan daha fazla engel oldugunu dusunmuyorum. yani bu bir meydan okumadir. fatih terim, ulkede futbolla ilgili, futbol hayali kuran herkese meydan okumustur. o zaman ya bu meydan okuma kabul edilip cabalanacak ya da emege, calismaya, kazanmaya gereken saygi gosterilecektir.

    binlerce ufak tefek, tartisma, soylenti, komplo teorisi dinliyoruz. hatta sonradan fark ediyorum ki takimimizin sampiyonluga oynadigi macta, mac oynanirken yani fatih terim kendince planini, taktigini kurmus, oyuncularinin psikolojisini dusunerek bir strateji gelistirmis, 40 haftalik covidler, sakatliklar, yersiz kart cezalari ile buraya kadar gelmis bu ekibin lideri olarak orda ter dokerken, burada, galatasaray sozlukte, basliginda elestirinin bini bir para. yahu isterseniz fatih terimin en buyuk fenerli truva ati oldugunu ispatlayin, bunun ne manasi olabilir o saatlerde. anlayamiyorum, anlamlandiramiyorum. yahu iceriklere bile girmiyorum, oyuncu tercihi uzerinden tartismalar, kisir kisir tamam artik biraksin cekilsin demeler. yahu ulkenin en babayigit spor yorumcusu, emre ozcan olsun, ciksa dese ki 'hocam neden soyle basladiniz' dese, o da dese ki 'boyle olmasini hem tecrubem, hem ekibimin guncel durumu, hem de iceride sizin bilmediginiz milyon tane sebepten oturu boyle basladim' dese, kim ne diyebilir ya. ben anlayamiyorum, gercekten. elestirilmez demiyorum, acin bakin emre ozcan da, sinan yilmaz, orhan uluca da yeri gelince elestiriyorlar. ama yerini bilmek baska, yersizlik yapmak baska.

    fatih terim, hicbir zaman oyle bu sene geleyim, bir sampiyonluk alalim tipi bir adam olmadi. fatih terim, uefanin zirvesine o sene cok sansimiza gelisen olaylar neticesinde falan cikmadi. baya ingiliz takimlariyla vurusa, vurusa cikti finale aldi kupayi. o kupa ertesinde katildigi programda dahi ** galatasarayla alakali projelerinden, dogru olmasi gereken sekilden, nasil devlerle mucadele edilebilecek hale gelinceginden bahsediyor. burdan bayern'e falan dilenmek kolay seyler. girip oyle parasi bol adamlarin pr alani olmus ya da liseci bir sekilde iktidar sahibi olan insanlarin iktidar mucadelelerine sahne olmus galatasarayda sizin 2018 yilinda ah keske olsa, bunlar neden bizde olmuyor dediginiz seyleri yapmaya calismis, belki bu yuzden gitmis, ayrica bir meydan okumus oradan da alninin akiyla cikip gelmis bu insan. zerre kadar terimcilik yapmiyorum, hakkini veriyorum. ben kucuk bir ilden cikmis, hocayla falan tanismasi mumkun olmayan bir adamim. hakkaniyetim bunlari soyletmek zorunda hissettiriyor beni. ha zaten hocaya laf edenlerin ajandasi vardir, bir sebepten oturu yaziyorlardir, ben o tarz iliskilerin de icerisinde bulunamayacak, kahvede mac izleyerek buyumus, sari kirmiziyi sevmis, sahiplenmis bir adamim. ısim olmaz demeyecegim de, benim yazip yazmamam kimsenin isine yaramaz zaten.

    yine projeyle geldi, yine takim olmak uzere, bu sefer antrenorluk kurumunu guclendiriyor, analist ekibi daha farkli calisiyor cunku maclardan sonra hoca bunlari anlatiyor, scout ekibi skor yapmaya basladi ve inaniyorum ki daha da iyiye gidecek hepsi. ve bu son doneme damga vuran futbol dunyasina en yakin hamleleri yapan adama gunumuz futbolundan kopmus diyorlar. sebep; atalanta gibi imkanlar, ortam dolayisiyla bin kat daha avantajli, baskisiz, kendince projesi olan takim gibi devamli kosan futbolculari yok diye. cografyadan kopuk, sartlardan kopuk boyle bassiz, arkasiz analizler, ozentiler bir yana bir de sabah aksam kendince mucadelenin icerisinde olan, yaptigi her hareketi aslinda aciklayan, anlatan, isteklerini guzel guzel anlatan hoca bir tarafa. ama buraya yazmak masrafsiz. dun mac sonu bile acik acik izah ediyor ne yaptigini ne ettigini. maksat bagciyi dovmek olmasa, bu aciklamalar anlasilir, denilir ki eyvallah hocam, kaybettik 1 golle, mustafanin yedigi kirmizi kartla, saracchinin ortaya kullandigi bir tacla, belhandanin gonderilmesinden sonra motivasyonunu kaybetmis futbolcularla, ama iskelet kuruldu, oyun zaman zaman cok zirveye cikti. hadi devam edelim.

    bir de burasi galatasaray, burda elestirilir ki bu sekilde iyi oluruz biz diye bir arguman var. ben son 5-6 seneden onlarca mac cikarabilirim, taraftarin oyuncu isliklayarak falan takimin ayarini bozdugunu, kendi oyuncularinin ayagini titrettigini. her seyin bir yolu yordami olmali, elestirinin, oyuncuya bulundugu yeri bildirmenin insafi olmali. nerde gorulmus, insafsizca ve kontrolsuzce sadece basari isteyen yiginlardan winner bir kultur olustugu. yapmayin allah askina.

    cok uzun yazmak istemiyorum, zaten sihirli bir degnek gibi bir anda bu sekilde yazan insanlari degistirmeyecek yazdiklarim. ancak icimde kalacagina burada dursun. bunun gibi yazilar da goruyorum, insanlarin onlara da bir kulp taktigini da. dolayisiyla kendimi paralamayacagim insanlar bu kadar hesapsiz diye.

    ben fatih terimin hatasiyla sevabiyla son doneminden memnunum, imkanlar dahilinde hem oyunu hem kadroyu hem de organziasyonu belirli bir seviyeye kadar iyi getirdigini dusunyorum. ıstikrar yakalamanin cokca faydasi oldugu kanaatindeyim. dolayisiyla ister yonetimselmbir vazifede, isterse halen devam ettigi sekilde katkida bulunmaya devam etmesini istiyorum. kendisinin birakmasi durumunda ise kontrollu bir gecis olmayacagindan dolayi galatasarayin zarar gorecegini dusunuyorum. umarim kalir ve bu projeyi devam ettirir.

    **: https://www.youtube.com/watch?v=_kZK-ScKTww izleyin ne dusunuyor gercekten anlamaya calisin. ne demek istiyor, ulkesine tarihinin en buyuk sportif basarisini getirmis bu adam.
App Store'dan indirin Google Play'den alın