• 18
    yeterince anlaşılamadığını ya da galatasaray sözlük moderasyonu olarak yeterince duru şekilde açıklayamadığımızı düşünüyorum.

    bu kuralı getirme amacımız temelde sözlük içinde yazarların birbirlerine yönelik ayrıştırıcı, kışkırtıcı ifadelerinin önüne geçmekti zira o dönemki faal kurallar içerisinde buna imkan tanıyan bir mekanizma yoktu. belki "diğer" silme gerekçesiyle bu yapılabilirdi, hatta yaptığımız da oldu fakat ortada yazılı olmayan bir işleyiş söz konusu olduğundan ötürü haliyle "keyfi iş" gibi görülebiliyordu alınan aksiyon(lar).

    kural esasen 1. madde üzerinden yürüyor.

    --- alıntı ---

    1) ad hominem yasağı: fikrin teati edilmesi değil de fikri üretenin sindirilmesi üzerine geliştirilmiş metottur. fikir paylaşımını arttırmak amacıyla kurulmuş sözlüğümüzde doğrudan veya dolaylı olarak fikir üretenin varlığına saldırı niteliğindeki bu tarz entry'ler sözlük temel hedef ve amaçlarıyla da bağdaşmaması sebebiyle silinecektir.

    --- alıntı ---

    özellikle rumuz altına yazılan entry'lerde bunu olduğu şekliyle uygulayabilmek son derece kolay. rumuz altındaki eleştirel entry'de ilgili bir entry refere edilmediyse hadise kendiliğinden "fikre değil kişiye yönelik" oluveriyor. öte yandan özellikle düşünce ayrışmasının oldukça fazla olduğu konularda (fatih terim, mustafa cengiz vb.) temel aldığımız bir detay mevcut, nedir bu; entry'de galatasaray sözlük duruşuna yakışmayan ötekileştirici, "fikir(ler)e değil de kişilere yönelik" bir itham var mı?

    belhanda sevicileri
    fatih terim biatçıları, fanboyları
    mustafa cengiz haterları

    fanboy, hater, sevici, trollük... temel gaye bu yakışıksız dili sözlük ortamından olabildiğince uzak tutmak. ayrıca açık yüreklilikle belirtmem lazım ki, bu dili kullanan yazar sayısı son zamanlarda epey azaldı. hala kullananlar da bana kalırsa biraz anın duygu yoğunluğuyla yapıyorlar bunu. tolere edilebilir bir şey bu, en fazla entry silinir o kadar. son bir şey daha; yazarın ifadesi direkt bir ithamdan bağımsız da tek başına mana içeriyorsa o entry silinmeyecektir. ne demek istedim:

    "sözlükteki x biatçılarının hedefindeki yazar." - silinir
    "entry'leriyle kimseye biat etmediğini gösteren yazar." - silinmez: şeklen zıt fikre yönelik doğrudan bir itham olmadığı gibi entry tek başına anlamlı.

    ----- ----- ----- ----- ----- ----- ----- ----- ----- -----

    kuralla alakalı bir diğer dikkat ettiğimiz nokta ise kaidenin 3. maddesi:

    --- alıntı ---

    3) tahkir kastı: bir entry'nin amacı muhattabını tahkirse küfür, hakaret veya hukuka aykırılık içermese dahi o entry bu sebeple silinecektir.

    --- alıntı ---

    tahkir: onura dokunma, onur kırma, aşağılama

    özellikle mustafa cengiz başlığında sözlük adabına aykırı entry kuralından ötürü silinen entry'lerin silinme sebebi genel olarak bu nüans ile alakalı. son dönemde başkan ve yönetim özelinde birçok nahoş durum yaşandı, haliyle birçok hatta hemen her galatasaray taraftarı bu durumdan rahatsız, ben dahil; ancak eleştiriyi yaparken galatasaray kulübü başkanına yönelik birtakım aşağılayıcı, onuruna dil uzatıcı ifadelere bulununca olmuyor. bu noktada araya sıkıştırmam gereken bir şey var zira bir yazarımız bu kısım üzerinden eleştirilerini yöneltmişti.

    "dursun aydın özbek başlığında çok daha ağırları varken neden x başlığında yazılanlar siliniyor da oradakiler silinmiyor, o da galatasaray başkanı değil miydi..."

    temelde son derece haklı bir serzeniş, katılıyorum fakat sözlük adabı ile alakalı bir işleyiş detayımız var:

    --- alıntı ---

    bu kural geçmişe yürümez. 27.09.2020 tarihi itibarıyla yürürlüğe girmiştir.

    --- alıntı ---

    son derece açık. dolayısıyla lütfen bize fi tarihinde yazılan entry'leri örnek göstermeyin bu konuda. eğer çi tarihindeki bir entry sözlük adabı kuralından silinmişse de hatalı gerekçe ile silme söz konusudur, iletin bize.

    ----- ----- ----- ----- ----- ----- ----- ----- ----- -----

    galatasaray sözlük'te seviyenin düştüğünden bahsediliyor ara ara ki hiç katılmıyorum, hatta tam zıttı bir gidişat var. bilhassa boş olduğum zamanlarda eski entry'lere sıkça göz gezdiriyorum. şunu rahatlıkla ifade edebilirim ki, sözlük adabına aykırı entry kuralı geçmişe yürüyen bir kural olsa idi özellikle 2008-2015 arasını kapsayan dönemdeki entry'lerin en azından yarısı giderdi. galatasaray sözlük'ün üslup yönünden ne derece olumlu bir evrim hatta devrim geçirdiğinin bir anlamda kanıtı bu, bence. zaten tam olarak bundan dolayı zaman zaman eski yazarlarla birtakım anlaşmazlıklar yaşıyoruz. eskiden aktif olan, daha sonra bir süre için yazmayı bırakan fakat son 6 ay, 1 yıl içinde tekrar sözlüğe dönüş yapan bazı eski yazarlarımız bu değişime "doğal olarak" adapte olamayabiliyorlar ilk etapta ve haliyle de tepki gösterebiliyorlar "kardeşim ben eskiden nasıl yazıyorsam şimdi de aynı şekilde yazıyorum, önceden entry'lerim silinmiyordu şimdi siliniyor" diye. haklılar kendi açılarından ama yapabileceğimiz çok da fazla bir şey yok, bazı şeylere ne kadar erken adapte olunursa o kadar iyi.

    son zamanlarda komplo teorisi kıvamlı entry sayısında bir artış var gibi, bence sözlüğün eleştirilmesi gereken öncül yanı bu ama bence elbette, subjektif bir bakış açısı bu. yine bence sözlük son zamanlarda olabildiğince rafine bir hal almış durumda lakin daha da iyi olabiliriz. tahmin edilenin ve "bilinenin" oldukça ötesinde bir popülariteye sahibiz internet ortamında. yalnızca taraftar nezdinde de değil; yurtiçindeki ve yurtdışındaki iş insanları, medya mensupları, siyasiler... dolayısıyla bu ortamda yazan her bir yazarın ciddi de sorumluluğu var. lütfen nerede yazdığımızın farkında olalım.

    sözlük adabına aykırı entry gerekçesiyle entry'lerin silinmediği günler bizimle olsun. *
App Store'dan indirin Google Play'den alın