resim
Fatih Terim
Görev:Teknik Direktör
Takım:Panathinaikos
Yaş:70
Uyruk:Türkiye
  • 29334
    devri geçmiştir. "galatasaray'ın geleceğini kuruyoruz" cümlesini gerçekten inanarak kurduysa, gerçekten bu uğurda inanarak adım atacaksa, bu takımın geleceğinde teknik direktör olarak kendisinin olmadığını, olmaması gerektiğini de bilmeli. çünkü tekrar ediyorum, devri geçmiştir.

    koskoca barcelona, man city pep'le çalıştı, çalışıyor, koskoca real madrid başarısız olduğu dönemlere rağmen yoluna zidane'la devam ediyor, koskoca manu ole gunnar solskjær'e emanet, conte önce chelsea'yi çalıştırdı, şimdi inter'le şampiyon olacak belki de, rangers gerrard'la son yılların en faydalı futbolunu oynuyor. bunlar başarılı olanlar, buraya -başarısız olduğu halde kovulmayan ve bu nedenle bana göre daha fazla saygı duyulması gereken- arsenal yönetiminin mikel arteta'yla yoluna devam etmesini de ekleyebiliriz. çünkü herkes başarılı olmak zorunda değil, başarı kriteri de takımdan takıma, vizyondan vizyona değişkenlik gösterebilir. dünya devi takımlar bu adımı atıyorsa, biz neyden, kimden çekiniyoruz? yanı başımızda, premier league'de efsane olmuş bir tugay kerimoğlu var. yanlış hatırlamıyorsam "türkiye'de bir daha takım çalıştırmayacağım" demişti. o kadar haklı ki! yine de, söz konusu galatasaray teknik direktörlüğü olduğunda ikna edilebileceğini düşünüyorum. velev ki ikna olmadı, bu sefer gözümüzün önünde şampiyonluk yaşamış, şampiyonlar ligi'nde hemen her maçı kaybetse de oynattığı futbolla iyi kötü adından söz ettirmiş bir okan buruk örneği var. bu isimler illa galatasaray'ı şaha kaldıracak değil, pek tabii istediğimizi veremeyebilirler de. ama sizce de bir deneme fırsatı vermeden "kesin başarısız olurlar" önkabulüyle hareket etmek, nasıl desem, saçma değil mi? her kriz anında fatih terim'in kapısını çalmamızdan daha saçma değil bana kalırsa. en basitinden, bu adam bir gün ölecek ve biz her futbol takımının yaşadığı gibi dönem dönem kriz anları yaşamaya devam edeceğiz. velhasıl, hepimiz galatasaray'ın tüm bu koskoca takımların yanında güdük kaldığını biliyoruz, ne yazık ki yok öyle tarihî başarılar artık. futbolun endüstriyelleşmesi, türkiye'deki ekonominin hali de böyleyken, bir süre daha olmayacak o başarılar. dolayısıyla istesek de, istemesek de, kabul etsek de, etmesek de şampiyonlar ligi'nde çeyrek final bizim için şampiyonluk kadar zor ve çıta olması gereken bir hedef. öncelikle yakın planımızı buna göre kurmakta fayda var.

    gelelim hocaya. fatih terim, artık çağdaş futbolu eskisi kadar takip edemiyor ne yazık ki. "dünkü çocuklar" dediklerimizin takımları karşısında patır patır dökülüyor bizim takım. evet, ben de biliyorum hakemlerin bizi doğradığını. evet, ben de biliyorum bu yıl takım iyi top oynasa dahi şampiyonuluğun öyle veya böyle elimizden alınacağını. ama takımın şu anki futboluna bakacak olursak, federasyonun ekstra bir harekette bulunmasına gerek de yok zaten. bizim türlü gerekçelerle kendimizi avutmamıza, galatasaray yönetiminden/teknik heyetinden/oyuncularından önce başkalarına sövmemize vesile oluyorlar, o kadar.

    evet, yönetim bence de fatih terim'in arkasında durmadı, ona yeterince destek olmadı ama galatasaray'ın şu anki durumunun bununla zerre ilgisi yok. çünkü bir yerde de sorarlar, "bütün yönetimler kötü, bir fatih terim haklı, öyle mi?" diye. kimse de gıkını çıkaramaz.

    hoca bizde nadiren başarısız oldu, önce bu gerçeği kabul edelim. ama yukarıda da dediğim gibi, başarı kriterleri değişkenlik gösterebilir. şampiyon olmak kimileri için başarı kıstası olarak kabul edilebilir ama oynanan oyundan zevk almayan milyonlarca taraftarı var bu takımın. eğer ki fatih terim galatasaray'ın başında kalmaya devam edecekse, az önce kurduğum "nadiren" ifadesini de değiştireceğine adım gibi eminim. birçok arkadaş, haklı olarak, türkiye süper ligi'ni istediğimiz kadar kazanalım, şampiyonlar ligi'nde rezil olmaktan kurtulamayacağımızı yazmış zaten. kesinlikle katılıyorum. artık, çağdaş futbola ayak uydurma zamanı. artık, yıllardır söylediğimiz "galatasaray'ın hedefi türk olmayan takımları yenmektir" sözünü zırva veya hayal olmaktan çıkarıp, hayata geçirme zamanı. artık genç, dinamik, dünya futbolunu takip eden, dünya futbolunun da takip edeceği bir galatasaray inşa etme zamanı. ve bu galatasaray'da fatih terim'in ne teknik direktör, ne sportif direktör, ne de yönetici olarak yeri var çünkü fatih terim'in olduğu yerde her kararı onun alacağından, çoğunun da saygısından ötürü gık demeyeceğinden neredeyse hepimiz eminiz. çünkü biliyoruz ki burası almanya değil, türkiye.

    yaşattığı başarılar için, çocukluk günlerimde uefa şampiyonluğunu gösterdiği için teşekkür ederim. şimdi sırasını savmalı.
App Store'dan indirin Google Play'den alın