• 192
    https://eksisozluk.com/...i-iddialari--6827125

    --- alıntı ---

    boğaziçi üniversitesinden sonra sıranın gsü'ye geldiğinin habercileri olan iddialardır.

    iddialara kısaca şunlardır: galatasaray üniversitesi'nde çalışan fransız öğretim üyelerine b2 türkçe şartı getirileceği, bu yönde ekim ayında bir türkçe sınavı gerçekleştiği; bunların yanında bu sınav sonunda bazı öğretim üyelerinin çalışma izinlerinin bir dönemlik ve yenilenemez şekilde verildiği; en önemlisi ise, galatasaray üniversitesi'nin frankofon niteliğine son verileceğidir. aşağıda vereceğim haber linkinin çevirisinde göreceğiniz üzere bunlarla sınırlı kalmamaktadır.

    eğer doğruysa, hukuk fakültesi hariç(%30) her fakültesinde eğitim dilinin yüzde 80 ila 100 fransızca olduğu galatasaray üniversitesi'nin geleceğini tehlikeye düşürecek kararlardır.

    iddialar öncelikle fransız medyasında yer bulmuştur:
    haber
    galatasaray üniversitesi öğrencisi ve mezunları tarafından yapılan türkçe çevirisi: çeviri

    aşağıda yapacağım özet yanında lütfen ilgili çeviriyi okuyun.

    özet:
    galatasaray üniversitesinde hazırlık sınıfı öğretmenleri olarak çalışan okutmanlar olsun, ya da fakültelerde çalışan öğretim üyeleri olsun birçok frankofon hoca ve araştırmacı bulunmaktadır.

    ekim ayında bu öğretmenler, amacı kendilerine açıklanmadan türkçe dil testine davet edilmişlerdir ve bu prosedür sonunda öğretmenlerin bir kısmına "tek dönemlik" ve "yenilenemez" nitelikte çalışma izni çıkarılmıştır.

    aralık ayında ise rektörlük, fransız öğretmenlere, bundan böyle türkçe b2 şartı aranacağı yönündeki "yök" kararını iletmiştir. böyle bir karar, galatasaray üniversitesi'ne çok büyük zararlar verecektir. nitekim frankofon hocaların önemli bir kısmı türkçe'yi b2 seviyesinde bilmemektedir ve böyle bir karar okulun akademisyen kadrosunda nitelikli bir azalmaya sebep olacaktır. ayrıca böyle bir şart gelecek için de sorunludur. nitekim hiçbir frankofon akademisyen sırf burada çalışmak için türkçe öğrenmek istemeyecektir.

    daha net ve uzun hali yukarıdaki çeviride mevcut, lütfen okuyun.

    ayrıca, çok vahim bir iddia daha var: bilindiği üzere galatasaray üniversitesinin türk- fransız niteliği, fransa ve türkiye arasında 1992 yılında imzalanan andlaşmaya dayanmaktadır. iddiaya göre yök, fransız büyükelçisi ile konuşmasında bundan sonra gsü hakkında olan çift taraflı anlaşmayı artık tanımayacağını beyan etmiş. büyükelçiye, bundan sonra gsü'nün sadece türk okulu olması için çalışma yürüteceklerini belirtmişlerdir. twitter linki

    son olarak ise bu kararlara neden olduğu iddia edilen siyasi arka planı anlatayım:

    bu konudaki iddia, fransız hükümetinin elco hakkındaki sonlandırma kararı ve türkiye'nin misilleme yaptığıdır. elco, 70'lerde kurulan ve fransa'da göçmen ailelerinin çocuklarına eğitim veren bir oluşumdur. bu bağlamda türkiye'nin de dahil olduğu 9 partner ülkeden gelen vatandaşlarının çocuklarına yine o ülke vatandaşı öğretmenler tarafından ders veriliyordu. ancak bu ülkelerden gönderilen bazı öğretmenlerin cemaatçiliği ve cumhuriyetçi değerlerden uzaklaşmayı teşvik ettiği gerekçesiyle bu uygulamaya son verilerek yeni bir uygulamaya geçildi ve artık türk ve diğer partner ülke öğretmenleri için b2 fransızca şartı getirildi.

    sonuç:

    galatasaray üniversitesi'nde şu an yapılmaya çalışılan şeyler üniversite'nin geleceğini dinamitlemekten başka bir şey değildir. ülkemizin en güzide üniversitelerinden olan bu değerli kurumu değersizleştirmek kimsenin yararına değildir. ayrıca, bu hususları siyasi malzeme yapmak yanlış olduğu gibi, üniversitelerin özerkliğine ve akademik özgürlüğe de aykırıdır.

    lütfen kamuoyu oluşmasına yardımcı olun ve bu başlığı gündemde tutun.

    --- alıntı ---

    (bkz: ekşi sözlük)
App Store'dan indirin Google Play'den alın