resim
Uğur Uçar
Görev:Yardımcı Antrenör
Takım:Eyüpspor
Yaş:37
Uyruk:Türkiye
  • 274
    kendisi aslında stoperdir. daha sonra pozisyon olarak sağ beke kaymıştır. şimdi bu tanımdan sonra bir tespit yapmak istiyorum. bu sezon birkaç maçta uğur sol bek olarak da oynadı. benim görüşüm çok sırıtmadığı, üzerine düşeni ucu ucuna yaptığı yönünde, her ne kadar ters ayağını çok iyi kullanamıyor olsa da. sabri ile olan kıyaslamasına gelirsek, sabri herkesin net bir şekilde hatırladığı üzere bir kanat oyuncusu idi. a takımla geçirdiği ilk bir-iki senesinde de orta sahanın sağından ziyade tam anlamıyla kanatta, yani çizgiye yakın oynadı. fakat o dönem baş gösteren ve etkileri hala süren "galatasaray'ın bitmek bilmeyen sağ bek buhranı"* kendisinin geriye kaydırılmasına sebep oldu. bu bilgiler ışığında diyebiliriz ki evet, ikisi de defansın sağında oynamaktadır fakat farklı oyun karakterlerine sahip farklı taktiklerin oyuncusudurlar. örnek verecek olursak carles puyol asıl mevkisi olan defansın ortasında oynayabildiği gibi hem sağ bek, hem de sol bekte gayet iyi performans sergileyebilir. paolo maldini de gerektiğinde beklerde oynayabilirdi. fakat defansın sağında daha hücumu düşünerek oynayan, en iyilerinden örnek verecek olursak sergio ramos* ve dani alves sol bek mevkisinde zorlanırlar, yapamazlar. zaten istisna olarak hücumcu bek olup her iki kanatta da üst düzey oynayabilen yalnızca maicon ve philipp lahm var. bu yüzden sahada oldukları vakit sabri ile uğur arasında bir fark olması normaldir. çünkü aynı tipte oyuncular değildirler. yani özetle uğur uçar right back/full back iken sabri sarıoğlu right wingback'tir.

    bunlara ek olarak yorum yapacak olursak hücum futbolu oynayan takımımız açısından sabri'nin sahada olması daha iyidir. keita ile de iyi anlaşmaktadır. zaten neill transferi ile güçlenen defans hattının sağında da defansif bir oyuncu olduğu vakit-daimi sol bekimizin de defansif bir oyuncu olan hakan balta olduğunu göz önüne alrısak-hiç şüphesiz sağ kanat akınları sekteye uğramaktadır. ayrıca sadece başarılı bir takım olduğu için barcelona'dan örnek verecek olursak sol beklerinde defansif bir bek olan abidal, sağ beklerinde de hücumcu bir bek olan dani alves oynamaktadır. yani taktikleri 4-3-3 gibi gözükse de sahada aslında defansın solu stoper hizasında, defansın sağı ise daha önde oynamaktadır.

    bu tespitler ışığında uğur uçar'ın oyun tarzı ve güncel performansını ele alırsak sabri'yi arattığını söyleyebiliriz. fakat solda da oynayabildiği için bence kesinlikle gerekli ve faydalı bir oyuncudur.
App Store'dan indirin Google Play'den alın