• 13858
    oldukça anlaşılır, uzun ve detaylı anlatılmış olan, her yazarın üye olurken bu kuralları bildiğini taahhüt ettiği kurallar bütününe sahip sözlük.

    https://rerererarara.net/kullanim-kosullari

    bakın ne diyor:

    --- alıntı ---

    galatasaray sözlük'ü kullanıcı, üye veya yazar olarak kullanan kimseler sözlük kuralları'na uymakla yükümlüdür. kurallardan haberdar olmamak kuralların bağlayıcılığına engel teşkil etmez. herhangi bir hukukî uyuşmazlıkta söz konusu kurallar esas alınır.
    b) siteyi kullanan hangi sıfata sahip olursa olsun sözlük kurallarını kabul etmiş sayılır.

    --- alıntı ---

    yani 1. nesil, 2. nesil, 9. nesil, x. nesil de olsanız sözlüğe yazar olduysanız kuralları bildiğiniz kabul edilir. tabi ki buna entry kuralları da dahil. yani siz sözlük yazarlığınızın ilk günü girdiğiniz entryden de bugün girdiğiniz entryden de sorumlusunuz ve tüm entryleriniz kurallara uymak zorunda.

    ekşi sözlük deyince birçokları haklı olarak "ıyk, ööğğhh" tepkisi veriyor. neden olarak da yıllar içinde artan üye sayısı ve buna binaen kurallarda verilen taviz gösteriliyor.

    çelişki nerede, işte burada. galatasaray sözlük büyüdü, büyüyor. benim gibi sözlük formatı ile çok sonra tanışmış bir insan bile artık burada. peki ekşi sözlük gibi olmamak için ne yapmalı, herkesin söylediği sebebin önüne geçmek gerek. nedir o; tavizleri sınırlı tutmalı. peki ne oluyor, taviz verilmiyor diye gönüllü insanlara kızılıyor, hedef gösteriliyor.

    şimdi ben bugün kurallardan herhangi birine uymayan bir entry girsem moderasyon da neyse bir şey olmaz deyip taviz verse ne olur? ben o entryde yaptığım hatayı tekrarlarım. öyle bir zaman sonra da benim yaptığımın doğru olduğunu iddia eder, "eskiden silinmiyordu, pis moderasyon, tüü yazıklar olsun, gssözlük de ne bozdu yeav!" derim. insanoğlu böyledir.

    diyelim ki siz 2012 yılında kurallara uymayan bir entry girdiniz. o entry farkedilmedi veya farkedildi ve müsamaha gösterilerek silinmedi. iki sebepten olabilir; birincisi insan bu moderatörler gözden kaçabilir ve en önemlisi gönüllü yahu bu adamlar. ekmek kazandıkları bir işleri var, her detayı yakalamak zorundalar mı! ikincisi ise; yine insan yahu bu moderatörler, anlayış gösterebilir yani, hangi kurala ne kadar taviz verileceğini bilebilirler, demokles'in kılıcını taşımıyorlar ya!

    yıl oldu 2020... sözlük daha da büyüdü. yer yer sözlük gündeminde sözlüğün bozulduğu, eskisi gibi olmadığına dair entryler, başlıklar havada uçuşmaya başladı. ne yapmak gerek? bir toplumda düzeni sağlayan tek şeye başvurmak gerek, kurallar. velhasıl sizin 2020 de yazdığınız bir entryniz silindi. üzüldünüz, kızdınız, hırslandınız. aradınız taradınız birsürü örnek entry çıkardınız. "al bak silmemişsiniz işte, şu yazarınki duruyor, benim 2012 deki şu entrym duruyor. siz pissiniz, kakasınız, püüü size puanım 1!" demişsiniz.

    böyle bir durum yaşanmaması için ne yapmak gerek? sözlüğün ilk günü girilmiş olan entrynin bile kurallara tabi olduğunu hatırlamak gerek. her an silinebileceğini hatırlamak gerek.

    sevgili yazarlar, fi tarihinde yazmış olduğunuz entryniz dahi kurallara uygun olmak zorundadır. güzide sözlüğümüz diye başlayan entryleriniz ekşi sözlük gibi lağım çukuru sözlüğümüz diye başlamasın istiyorsanız; fi tarihindeki entrylerinizden dahi kendini sorumlu hisseden, vaktini ayırıp sözlüğün düzenini kaybetmemesi için çalışan insanların kıymetini biliniz. "rüyanda mı gördün!", "entry silmekle mi tatmin oluyorsun!" gibi ithamlar ne kadar üzücü, kırıcı.

    anlamadığım bir kural mı var? tekrar okuyorum kuralları, başlıklardaki entrylere bakıyorum örnek görmek için. yine de anlamazsam veya şüpheye düştüysem mesaj ile moderasyona soruyorum, kafalarını şişiriyorum. adamlar "kardeş sen bilmekle yükümlüsün, ben öğretmen miyim?" demiyor, uzun uzun mesajla anlatıyor. bu mesajlar esnasındaki cevaplarından da anlıyorum ki aslında bu adamlar elinden geldiğince sözlük düzenini bozmayan fakat herhangi bir kurala uymadığı için silinebilecek entrylere de yeri geliyor müsamaha gösterebiliyor. bunu da bence gayet iyi yapıyorlar, her kurala taviz yok mesela, sözlük düzeninin betonu olan kurallarda taviz yok. zaten sözlük kurallarına iyi kötü hakimseniz bu anlayışlı, yeri gelip okşayan yeri gelip haşlayan tavrı siz de farkedebilirsiniz.

    son söz olarak:
    evet burası bir deşarj merkezi, evet burası fikir paylaşım noktası, evet burası özgür bir ortam, evet burası arkadaşlıklara da imkan veren bir ortam ama unutmayınız sevgili yazarlar burası en önce bir sözlük. "sen tarih yaz, biz seni yazalım!" mottosunu uygulayan platform. bu sebeple ilk önceliği bu platformu ve bu mottoyu korumak olan ve buna göre hareket edenlere saygı duymak, onların işlerini kolaylaştırmak adına da kendi sorumluluklarımız hakkında oldukça bilgili olmak zorundayız.

    hiçbirimiz bir metin oktay değiliz ama onunla aynı takımı tutuyoruz, onu örnek gösteriyoruz. onun milyonları üzmemek için gösterdiği tavrı en azından şu sözlükte 3 5 satır entry yazarken gösterebilmemiz umuduyla!
App Store'dan indirin Google Play'den alın