• 24884
    üst klasman takımlarla mücadele etmek istiyorsa fizik kalitesini mutlaka üst düzeye çıkarması gereken takımdır.

    18 ağustos 2020 rb leipzig paris saint germain maçını ve 14 ağustos 2020 barcelona bayern münih maçı izledikten sonra takımımızın ve ligimizin bu seviyelerden çok çok uzak olmasının en büyük sebebinin fizik kalitesi olduğunu farkettim.

    taktik ve teknik açıdan inanılmaz farklar olmasa da malesef fiziksel anlamda inanılmaz farklar söz konusu. her iki maçta da oyuncuları takip ederken gözlerim yoruldu.

    burada en yanıltıcı husus koşu mesafeleri konusu. maçlardaki kat edilen mesafelere bakacak olursak zaman zaman türk takımları bile bu seviye takımların koşu mesafelerini yakalamaktadır. fakat bu çok yanıltıcı bir bilgi. önemli olan koşunun kalitesidir, yani tam gaz yapılan sprint sayısı.

    yoksa saatte 8 km hızla hafif tempo koşu yapan 11 kişi bulsam, 10*8*1,5 = 120 km, yani yoldan geçen 11 kişi zaten 120 km koşar 90 dk.

    özetle bu seviyelere çıkmak isteyen takımımızın ilk değiştirmesi gereken şey antrenman teknikleridir. ve bu yöntem alt yapılara da uygulanmalıdır.

    farkettiğim diğer bir husus da futbolcularımızın bel kalınlığı. psg, bayern gibi üst düzey takımların oyuncuların bellerine bakıyorsunuz ceylan gibi inceler ve ceylan gibi sekiyorlar, biz de ise beli ile kalçası aynı kalınlıkta olan topçular var, bu fizik kalitesizliğin en önemli göstergesi bence.

    altyapılardan onlarca yetenekli topçu sayıyoruz potansiyeli yüksek, tekniği iyi bu çocuklar adam olur diye ancak çoğu fiziğini bir üst seviyeye çıkaramadığı için yok olup gidiyorlar, allah vergisi fizik kalitesi olanlar bir şekilde göze girip yükseliyorlar. ancak fizik kaliteyi sadece allah vergisi beklememek gerekiyor. tamamen iyi çalışarak da geliştirilebilir bir şey.

    bilirsiniz alt yapıdan iyi bir jenerasyon gelince ark arkaya iyi alt yapı oyuncuları çıkıyor, bu tesadüf olamaz mutlaka o çocukları yetiştiren sihirli ellerin katıkısı vardır ve gizli kahramanlar da onalardır, yoksa yetenekli futbolcu bulmak memleketimizde zor değil, önemli olan bu yetenekleri üst düzey fizik kaliteye çıkarmaktır.

    özetle, fizik önemli, çalışmak şart.
    ne demişti bayernin hocası, " nasıl antrenman yaparsan öyle oynarsın".
    aslında benim uzunca anlatmaya çalıştığım şeyi 1 cümlede söylemiş.
App Store'dan indirin Google Play'den alın