• 368
    ne diyetisyenim ne de hayatım boyunca profesyonel olarak spor yaptım ama kendi tecrübelerimden yola çıkarak ben de birkaç kelam etmek istedim.

    üniversiteye başladığımda * sadece 53 kiloydum, oldukça zayıftım * ve pek iştahlı da sayılmazdım. sonrasında haftada birkaç gün spor salonuna giderek ve bol bol yiyerek 65-67 kg bandına çıktım. abd’ye taşındığımda ilk başlarda dikkat etmeye çalışmama rağmen bir süre sonra porsiyonların büyük olması ve yemeklerin bol yağlı, tuzlu/şekerli olmasından dolayı ve tabiki de bira yüzünden günlük tüketmem gereken kalorinin çok üzerinde tüketmeye başladım, tabi spor da yalan oldu yoğunluk ve tembellik dolayısıyla...

    bu sebeplerden, ta ki “yahu ben ne yapıyorum, bu porsiyonun yarısıyla da hayli hayli doyarım.” deme farkındalığına varana kadar kilo almaya devam ettim ve 76-77 kg * civarına çıktım. nisan 2018’de sağlıklı beslenmeye ve tekrardan spor * yapmaya başladım.

    yani, spor ve doğru beslenme aracılığıyla hem kilo aldım hem de kilo verdim son 10-15 yıl içinde. ve şunu söyleyebilirim ki zayıflamak istiyorsanız bu işin %80inin beslenme alışkanlığı olduğunu aklınızdan çıkarmayın. farklı bir dolu yöntem var, aralıklı oruç * yapabilirsiniz ya da karbonhidratı azaltıp daha çok yağ * ve/veya protein ağırlıklı beslenebilirsiniz. bu size kalmış, ben farklı zamanlarda yukarıda bahsettiğimin ikisini de yaptım...

    https://gss.gs/iB8.png

    yukarıdaki tabloya göre vücut kitle indeksiniz eğer turuncu ya da kırmızı bölgede ise diyetisyen yardımı almanızı öneririm. ama sarı bölgede iseniz 3-5 ay içinde rahatlıkla yeşil bölgeye inebilirsiniz. diyet yapmak tabirine oldum olası ısınamadım, sadece salata vs. yiyerek kendinizi aç bırakmak yerine kararında yemeye ve sağlıklı beslenmeye çalışmanızı öneririm. internette cinsiyet, yaş, boy, kilo vb. bilgilerinizi girerek günde kaç kalori tüketirseniz aynı kiloda kalacağınızı, haftada 1 kg vermek için günde kaç kalori tüketmeniz gerektiğini vb. hesaplayabileceğiniz websiteleri mevcut. aynı zamanda bu konuda yardım alabileceğiniz ücretsiz birçok akıllı telefon uygulaması da var. ben bir süre boyunca my plate isimli uygulama ile kalori takibi yaptım, yediğim 1 adet kuru inciri, iki küp peyniri, 5 kirazı bile not aldım. my water isimli uygulama sayesinde de kendime ara ara daha sık su içmem gerektiğini hatırlattım.

    sonuç:
    https://gss.gs/SyI.png
    https://gss.gs/39X.png

    kendinize güvenin ve bazen sıkıcı ve yorucu olsa da pes etmeyin. kronik bir rahatsızlığınız yoksa sağlıklı ve doğru beslendiğiniz takdirde er ya da geç zayıflayacaksınız. bunun yanında haftada bir ya da iki gün bile olsa hafif tempoda koşu * ve vücut ağırlığınız ile yapacağınız basit şınav, barfiks, plank vb. hareketler fiziksel ve mental sağlığınıza iyi gelecektir. bunun için de nike training club uygulamasını kullanabilirsiniz, ücretsiz birçok egzersiz mevcut.

    umarım az da olsa yardımcı olabilmişimdir. sorularınız varsa mesaj kutumu yeşillendirebilirsiniz. herkese sağlıklı günler diliyorum.

    dipnot: işbu entry ürün yerleştirme ve/veya reklam içermemektedir. *
App Store'dan indirin Google Play'den alın