• 24334
    önümüzdeki sezon yapılacağı iddia edilen yerli futbolcu hamlesinin en önemli sebebinin muhtemel bir yabancı sınırlamasından ziyade ekonomik sebepler olduğunu düşündüğüm takımımızdır.

    mevcut sözleşmelere ve maaş tablosuna göz attığımızda (bkz: #2756235) bonuslar ile birlikte toplam 50 milyon avroya yakın bir maaş yükümüz bulunuyor. koronavirüs etkisi yokken dahi bu maaş yükü kesinlikle sürdürülebilir değil. peki ne yapacağız?

    bir defa mevcut oyuncu gurubunu üç kategoriye ayırmak gerekiyor; sözleşmesi bitecek olup ayrılacağımız oyuncular, sözleşmesi sona erse de devam etmek isteyeceğimiz oyuncular ve sözleşmesi devam etmesine rağmen yollarımızı ayırmamız gerekenler.

    1) sezon sonu sözleşmesi bitecek olup ayrılacağımız oyuncular: steven n'zonzi, jean michael seri, florin andone, mariano filho, yuto nagatomo, kostas mitroğlu, emre mor ve selçuk inan.

    bu oyuncuların gitmesiyle birlikte boşa çıkacak olan maaş bütçemiz yaklaşık olarak 16.5 milyon avro. saha içinde açıkta kalan bölgeler ise sağ bek, orta saha ve yedek forvet.

    2) sezon sonu sözleşmesi sona erse de devam etmek isteyeceğimiz oyuncular: mario lemina, ryan donk, ve henry onyekuru.

    bu oyunculardan lemina ve onyekuru ile benzer yıllık ücretler ile devam edilecektir. ancak donk'un bu sezon kazandığı ücret bonuslar ile birlikte 2.5 milyon avroyu buluyor. donk'u çok sevmek ve devam etmesini istemekle birlikte, bu rakam çok yüksek. yeni sezonda bu bedelin yarı yarıya düşürülmesi gerekiyor. böylece buradan da en az 1 milyon avro tasarruf edileceğini düşünüyorum.

    3) sözleşmesi devam etmesine rağmen yollarımızı ayırmamız gereken oyuncular: sofiane feghouli, younes belhanda, ryan babel ve mbaye diagne.

    bu oyuncuların tümü ile vedalaşabilirsek harika olur. ancak bunun pek de mümkün olmadığı ortada. özellikle de 2022'ye kadar sözleşmesi olan feghouli'ye o paraları bizden başka hiç kimse vermeyecektir (akıl almaz bir sözleşmesi var, toplam yıllık maliyeti yaklaşık 4.5 milyon avro). bu sebeple onunla mecburen devam edileceğini tahmin ediyorum. babel ve diagne ise yurt dışında piyasası olan futbolcular. bunlardan belki bonservis geliri elde edemeyiz ancak en azından maaş yüklerinden kurtulmak için kiralayabileceğimizi düşünüyorum. belhanda'nın ise son yılı ve o da fransa'da piyasası olan bir oyuncu. bu yüzden onunla da vedalaşabileceğimizi umuyorum.

    sonuç olarak belhanda, babel ve diagne'nin gidişi ile yaratılacak olan yaklaşık 8.5 milyon avroyu da eklersek, maaş bütçemizde toplamda 26 milyon avroluk tasarruf yapmış olacağız.

    buna karşın, (biri yedek olmak üzere) iki orta saha, bir sağ bek ve bir de yedek forvet ihtiyacımız doğacak. işte mert hakan yandaş, emre kılınç, oğulcan çağlayan gibi oyunculara yönelmemizin sebebi de tam olarak bu. ağır sözleşmelerden kurtulduğumuz bir noktada eksiklerimizi kapatabilecek potansiyelde, bonservissiz ve tl üzerinden maaş alabilecek oyuncular.

    açıkçası özellikle mert hakan'ın transferi bizim için büyük bir fırsat olacaktır. umarım menajerinin açgözlülüğü yüzünden bu transferde bir pürüz çıkmaz ve onu makul bir maaşla kadromuza katabiliriz.
App Store'dan indirin Google Play'den alın