• 177
    2021 sezonu için ilginç gelişmeler olmaya devam ediyor.

    vettel ve ferrari'nin kontrat uzatmama haberinden sonra 2 günde piyasa karıştı.

    vettel problemin maaş olmadığını söyledi ki sosyal medya, kendi markası vs gibi işlerle hiç uğraşmayan biri için bence doğruyu söyledi. zaten her haber bunu doğruladı. problem ferrari'nin sadece 1 yıllık, vettel'in ise 3 yıllık kontrat istemesi. ferrari resmi olarak 1 ve 2 numaralı pilot ayrımı yok dese de vettel'e 1 yıl kontrat önererek takımdaki dengeleri leclerc'e doğru kaydırdı. vettel'de bunu kabul etmedi.

    vettel ve ferrari'ye ayrı ayrı bakarsak; bence vettel net bir şekilde emekliliği kafasına koymuştu kontrat imzalamamaya karar verdiğinde. eski takım arkadaşı mark webber taa 2014de demiş; "sebastian her şeyi erken yaşta yaşıyor. spor için erken bir yaşta grid'e girdi, kazandı, şampiyon oldu, aile kurdu, baba oldu. muhtemelen erken emekli olup ailesiyle zaman geçirecek." sadece bu sözden dolayı değil, bu kadar zafer isteyen bir kişinin baş altı takımlara gidip orta sıralarda takılacağını sanmam. şampiyonluk içinse mercedes veya redbull olması gerek yeni takımının lakin bunlar çok düşük ihtimal, ve oralarda da 2. pilot olacak. zaten dr.marko "vettel'in maaşını karşıyamayız muhtemelen" diyerek nazikçe redbull kapısını itekledi biraz olsun. bu kelimeleri bazıları finansal olarak anlaşma masasına oturunca beklentileri düşürmek gibi görüyor bu arada. ben pek katılmıyorum.

    ferrari, carlos sainz'a yöneldi. leclerc'in yanına bir bottas almak istediler. lakin ben sainz'ı çok üst seviye olarak görmüyorum.. 2019 sezonunda çaylak, 19 yaşındaki norris'den bence çok da iyi bir performans göstermedi sainz. hatta sıralamalarda geçildi bile çoğunlukla. bence iyi bir pilot, lakin ilk 3 takım için yeterli değil. umarım bu sözleri yerim tabii. *
    fakat sanırım ferrari'nin başka alternatifi de yoktu bu "bottas bulalım" planında. ricciardo çok daha iyi bir pilot lakin leclerc'in yanına 2. olmak istemez, yine takım için sürtüşmeler yaşanırdı. gönüller alonso isterdi tabi... lakin o da 2. pilot olmaz. ben olsam bir bottas arama sevdasından vaz geçerdim. son olarak sainz'ın üst düzey performansı verebileceğini düşünmüyorum.

    mclaren'de sainz ayrıldı ve ricciardo geldi. maddi detayları bilmiyorum ancak bence mclaren bu işten çok karlı çıktı sportif anlamda. mclaren ekibi ve ricciardo, veya norris ile ricciardo arasında bir problem olacağını ve bunun takıma zarar vereceğini hiç sanmam. tam tersi birbirlerini tamamlayan tipler.
    bu takasların en karlı takımı çok açık ara farkla mclaren ve ricciardo bence.

    renault... halen neden f1de devam ettiklerini pek anlayamıyoruz. 2025 civarı ayrılacakları gündemde. bence çok bile kaldılar. madem o kadar yatırım yapıyorsun, pilotlara dünya maaş veriyorsun; neden düzgün bir ekip kurmuyorsun ey reno. cyril ve ekibiyle pek bir şey olmaz. içimde buruk bir hüzün var, muhtemelen ricciardo'nun yerini alonso alacak. bu heyecan verici bir haber olsa da nando'nun bu yarım işlevsel takımla pek pozitif bir süreç geçireğini düşünmüyorum. yine de cyril'den kurtulurlarsa ve yeni gelecek bütçe sınırlamalarıyla yukarıya daha yakın bir takım olabilir renault. alonso dışındaki diğer ihtimaller de hulkenberg, zhou veya lundgaard. çaylak 2liden birisinin koltuğu alması muhtemel bu yıl olmasa da seneye, çünkü renault akademisine daha fazla odaklanacağını söylemişti geçtiğimiz aylarda.

    bence; genel olarak "kısa dönemde" vettel, ferrari, renault ve leclerc için biraz olumsuz; sainz, norris & ricciardo ve mclaren için olumlu bir hafta oldu. leclerc için olumsuz dedim zira sürekli birbirlerini daha iyi olmak için zorlayan bir 2li kendisi için daha iyi olabilirdi kariyerinin bu kadar erken aşamasında, her ne kadar biraz kavga gürültü olsa da takım ve taraftarlar kendisini tutmaktaydı. bu arada leclerc, basında sanılanın aksine, kazalar ve pistte farklı kararlar olsa da seb ile iyi geçiniyorduk dedi. pr cümleleri olduğunu sanmıyorum. biraz max-ricciardo ilişkisi gibiydi bence durumlar.

    ekleme olarak: (bkz: #2898562) bu güzel entryi okuduktan sonra çok değinmediğim mercedes-vettel olayı geldi aklıma.
    eğer vettel, sezonun ilerisinde; puan olarak bottas gibi geriye düştüğünde; 2.pilot olmayı göze alacağı bir kişi varsa muhtemelen bu hamilton'dur ve takım da alman mercedes'tir.
    fakat hamilton'un 7. şampiyonluk hedefini riske atacağını sanmam, belki ancak ondan sonra olur bu.
    mercedes de modern zamanın villain takımı. vettel pozitif bir pr getirir özellikle de içeriden(daimler) ve dışarıdan negatif görüldükleri / eleştirildikleri almanya'da. bu son söylediğimin efekti büyük olur zira daimler'ın sağı solu belli olmaz.
App Store'dan indirin Google Play'den alın