• 198
    7. gün sonunda ülke olarak 47. vakaya ulaştığımız sayı. şu an vaka sayısı olarak istatistiksel bazda bu alanda zirvede yer alan italya ile benzer durum seyrediyoruz gibi duruyor. ancak olaya meşhur istatistik mini etek gibidir sözünü eklemek lazım.

    italyan hükümeti virüsü ciddiye aldığında zaten birkaç gün geçmişti ilk vakadan. ayrıca uyguladıkları ilk testler hem türkiye'nin uyguladığı testlere göre daba uzun sürede sonuç veren hem de çok güvenilir olmayan testlerdi. ayrıca yeni vakalarının tamamının yurt dışı kaynaklı enfeksiyon sebepli olması hala kendi içinde olumlu bir durum. bu mereti kısa sürede engelleyemeyeceğimiz malum. yapılabilecek en iyi şey şu an için sağlık sistemimizin kaldırabileceği/mücadele edebileceği düzeyde tutmak sayıyı ve bunu aslında kişisel izolasyon ve önlemlerle yayılma hızını düşük tutarak yapmamız gerekiyor. 47 sayısı toplumsal olarak panik yaratmayı gerektirmiyor.

    sakinliğimizi koruyacağız, mümkün olduğunca sosyalleşmeden izole kalacağız, sosyalleştiğimiz zaman da kronik hastalardan ve yaşlılardan uzak duracağız. bunu da hijyeni elden bırakmadan yapacağız. bir de kanal kanal gezdirilen oyt*n adındaki şarlatanları iplemeyeceğiz ki bir çuval incir berbat olmasın. ha son olarak stokçuluk yapmayacağız. sokağa çıkma yasağı gelse bile bu muhtemelen italyadaki gibi kısmi olacaktır yani topluluk hareketlerini önleme amaçlı. öyle bir yıllık makarna almaya falan gerek yok bunlar her daim bulunan, erişilen şeyler.

    akıl, mantık ve bilim ile hareket etmek en önemlisi.
App Store'dan indirin Google Play'den alın