• 102
    su anda en onemli nokta hastaligin yayilma hizini mumkun oldugu kadar yavaslatmak ve saglik sisteminin asiri yuklenmesini onlemek olmali. bunun tek yolu da insanlari mumkun oldugu kadar bir araya getirmemekten geciyor. alinacak onlemlerden biri de tum spor musabakalarinin ertelenmesi. su an ulkemizde resmi olarak bir vaka var ve bunun boyle kalmasi icin mevcut durumdan daha siki onlemler alinmasi sart.

    mesela italya'da hastaneler kapasitelerinin cok ustunde hasta kabul etmis vaziyetteler (%200 kapasiteyle calisiyorlar). butun ameliyathaneler vs. yogun bakim unitelerine donusturulmus, hastaligi kapan doktor ve hemsireler hastaligi hafif geciriyorsa calismaya devam ediyorlar.

    evet hastalik yaslilari daha cok etkiliyor ama kronik hastaligi olan (obezite dahil), sigara icen herkes yas fark etmeksizin risk grubunda. ayrica italya'daki gibi hastaneler sadece covid vakalari ile yuklenirse apandisiniz patladigi icin, ya da trafik kazasi gecirip tedavi olamayarak normalde tedavi edilebilir bir durumdan dahi hayatinizi kaybedebilirsiniz.

    eminim defalarca yazilmistir burada ama saglikli ve genc iseniz virusu kapip, hasta olmadan diger insanlari, mesela anne babanizi ya da dede/nenelerinizi riske atabilirsiniz. onun icin gerekmedikce (ne kadar yapilabilir bilmiyorum, sonucta iyi kotu toplu ulasimi kullaniyoruz) mumkun oldugu kadar yakin temas olma ihtimali olan (bar, kafe, lokanta, mac, konser vs) olan ortamlardan bir sure uzak kalmayi deneyelim.

    son olarak vakti olanlara su videonun ilk 20 dakikasini izlemelerini tavsiye ediyorum.

    https://www.youtube.com/watch?v=E3URhJx0NSw
App Store'dan indirin Google Play'den alın