• 100
    30.10.2018 tarihli haber

    --- alıntı ---

    çin, ozon tabakasını incelten kimyasal kullanmayı sürdürüyor

    çin'de, dünya genelinde yasaklanmış olmasına rağmen hala ozon tabakasını incelten tehlikeli bir kimyasal bileşik kullanıldığı bildirildi.

    "live science" internet sitesinde yayımlanan çalışmada, çin'in doğusunun, dünyayı güneşin zararlı ultraviyole ışınlarından koruyan ozon tabakasını aşındırdığı bilinen bir madde olan karbon tetraklorürü (ccl4) belirgin miktarda yaydığı belirtildi.

    devamı var ama haberin bu kadarı yeter.*

    --- alıntı ---

    bu da 02.03.2020 tarihli haber

    --- alıntı ---

    karantina sebebiyle çin’de ozon tabakası yenilendi

    amerikan ulusal havacılık ve uzay dairesi (nasa), çin hakkında yeni bir bilgi paylaştı. bu bilgiye göre çin'deki ozon tabakası bir ay içerisinde hızla düzelmeye başladı.

    çin’de milyonlarca kişinin karantinaya alınmasının ardından ülke ekonomisi küçüldü, fabrikalar durma noktasına geldi. ozon tabakasını incelten azot dioksit (no2) salınımının azalmasıyla birlikte görülen grafikler nasa tarafından paylaşıldı. ozon tabakasına incelten azot dioksit gazının salınımının minimuma gelmesi, vuhan’dan başlayarak tüm çin üzerinde olumlu bir etki yarattı.

    azot dioksit gazı arabalardan, elektrik santrallerinden ve fabrikalardan havaya salınıyor. çin’deki karantina sebebiyle giderek azalan azot dioksit salınımı sebebiyle alternatif bir fayda sağlanmış durumda.

    --- alıntı ---
App Store'dan indirin Google Play'den alın