• 155
    turk futbolunun onundeki en buyuk ve en son sanstir. yillarca basta anadolu kulupleri olmak uzere, kaynaksizliktan yakinildi, bunu yazan tosun ve nkfvas gerekli finansal rakamlari zaten, sirasiyla (bkz: #285339) ve (bkz: #285398) nolu entrylerde verdiler. o entrylerde okunulabilecegi uzere* yeni ihale ile kuluplere buyuk kaynak yaratildi. ligde ki her takimin ortalama 10 milyon dolar yayin geliri olmasi demek yillardir sikayet edilen kaynak yetersizliginin artik sorun olmayacagi anlamina geliyor. sorun bu kaynagin nasil kullanilacagi: bir turk futbolu klisesi olacak ama; gerekli tesis ve altyapi yatirimlariyla turk futbolu onumuzdeki yillarda buyuk bir atilima girebilir. bu atilimlar futbolda turk akimini yaratacaktir, eger olmazsa da bizi karanliga ve kaos'un icine sokacaktir.
    sahsi fikrim; turkcell super lig'e ederinden daha cok yayin bedeli odendigidir. karsilastiracak olursak, ki (bkz: #285335)'den alinti yapiyorum;

    --- alıntı ---

    premier league championship’in yayın hakları 665 milyon euro’ya satılmış.
    sonra la liga var. bu ligin yayın hakları 576 milyon euro’ya satılmış.
    sonra bundesliga. almanlar yayın haklarını yıllık 412 milyon euro’ya satmış.

    --- alıntı ---

    premier league'in yayincisi sky ve setanta, odedikleri bu rakamla, didier drogba, fernando torres, wayne rooney, steven gerrard, frank lampard, dimitar berbatov, john terry vb gibi tum dunyada taninan yildizlarin karsilasmalarini yayinliyor. bir lig dusunun ki insanlar bir oturusta size 10 takimi saysin, bir lig dusunun ki insanlar her hafta maclari heycanla beklesin ve bu lig, amerika birlesik devletleri'nden avustralya'ya kadar takip edilsin. http://news.bbc.co.uk/2/hi/business/3207829.stm linkindeki habere gore; cin'de 100 ile 360 milyon evet milyon insan premier league'i takip ediyor. boyle olunca yayin haklarini satin alan kurulus; odedigi parayi cikartmak icin ingiliz futbol severe gecirmek yerine, uyelik bedelini makul bir fiyatta tutarak; uluslarasi satislardan cikartiyor parasini.

    la liga'da durum farkli degil. bir yanda transfer sampiyonu real madrid ve kadrosunda bulundurdugu yildiz isimler, diger yanda messili kadrosuyla, kendini sevmeyenlere** bile keyif veren futboluyla barcelona. gene amerika'dan avustralya'ya kadar uzanan bir izleyeci kitlesi var. gene yurtdisi yayinlari yayinci kurulus olan mediapro'nun gelirinin buyuk kismini olusturuyor. bugun dunyanin herhangi bir yerinde insanlar aynen premier league de oldugu gibi, bir nefeste size 10 takim sayabilirler.

    bundesliga'ya baktigimiz zaman farkli bir tabloyla karsilasmiyoruz. avustralya'da bile haftada 4 mac yayinlaniyor bundesliga'dan. bayern munih'in hegemonyasi kirildiktan sonra neredeyse her sene farkli bir takim sampiyon oluyor ligde. buna ragmen bayern munih hala bir cok dunya starini sevenlerine izletmeyi basariyor.

    turkcell super lig'de ise olay bambaska. ne suan galatasaray'dan ve fenerbahce'den baska hicbir takimda, takip etmeye degecek, acaba bu mac nasil oynayacak diye dusunulen yabanci futbolcu yok. yabanci futbolcuyu gectim yerli oyuncu sayisi bile bir elin parmaklarini gecmez. yillik 321 milyon dolara insanlar; takir takir oynanan futbol yerine, ismail gulduren, egemen korkmaz gibi futbol kasaplarinin, elano, kewell, baros, guiza, alex de souza gibi pozitif futbol oynamaya calisanlari nasil bictigini izleyebiliyor.

    toparlamak gerekirse, turkcell super lig'den pahali olan ligler sadece takimlari izlettirmiyor, mac oncesi ve sonrasi programlarda o takimlarin geldikleri sehirleri tanitmaktan tutun da, o sehirlerde mac gunleri neler yasaniyoar kadar bir cok noktaya parmak basiliyor. mac yayinciligi biz de bok gibi diye her yerde oyle sanmayalim. bu tanitimlar sayesinde herhangi bir alman yada ingiliz takimi transfer yapmak istedigi zaman "oyuncuyu ikna ettik ama karisini ikna edemedik" gibi sacmaliklarla ugrasmak zorunda kalmiyor. bildigim kadariyla (kaynak; sansal buyuka ile dobra dobra) sadece brezilya'dan alicisi var turkcell super lig'in. o da ne ligin kalitesi ne de oynanan futbolun izlenebilirliginden, sadece ve sadece roberto carlos ve takimlarda oynayan onlarca orta ve dusuk kaliteli brezilyalilar sayesinde. bu bilgiler ve satis rakamlarinin isiginda, cekinmeden soylenmek gerekirse, lige ederinden cok daha fazla para odenmistir. digiturk, turk futbolunun gelismesi icin kendinden beklenen adimi fazlasiyla atmis ve topu futbol takimlarina paslamistir. turk futbolu bu sansi iyi degerlendirirse, gerekli alanlara gerekli yatirimlari yaparsa onu acilir, yapamazsa kaos devam eder. biz de neden bir ekolumuz yok diye tartisiriz. bu firsati iyi degerlendirmek icin hepimize cok onemli roller dusuyor.
App Store'dan indirin Google Play'den alın