• 24052
    2019 ocak ayini cok da suyunu cikarmadan, ihtiyaci olan yerlerin coguna dusuk maliyetle takviye yaparak yola koyulmus takim. fakat son iki sezona kiyasla bu sezon cok daha zor bir tablo var ortada. bazi noktalar:

    - gundem malesef cok sert. fenerbahce uzerindeki baskiyi kaldirabilmek icin gundem yaratmaya devam ediyor, uzerlerine vazife olmayan konulara da girmeye baslayali beri tum ulkenin futbol gundemini alev aldi. ana tartisma trabzonspor-fenerbahce ekseninde donuyor olsa da bunun icine galatasaray'in girmemesi zor.

    - stoper transferi yapmamak cok buyuk risk. en azindan sayisal yeterliligi saglamak icin bir transfer yapilmaliydi- zira bu eksiklik sadece donk ve marcao'ya degil, ayni zamanda lemina'ya da cok agir bir ihtiyac yaratti. bu uc oyuncunun herhangi birinin olmamasi durumunda galatasaray'in hedef maclari kazanmasi malesef imkansiza yakin.

    - saglik konusu sikintili... onyekuru, saracchi, falcao, linnes mac kondusyonunda degil. emre ve lemina'nin gecmisi sikintili. andone sakatliktan donuyor. bu oyuncularin sezonun sonunu duzenli oynayarak gormesi cok onemli.

    ***

    fikstur.

    galatasaray'in bu sene ikinci yari fiksturu 3'e ayriliyor. birinci kisim su an tamamlamak uzere oldugumuz kisim. burada takimin cevap vermesi gereken soru: "ilk 3 yarisina girebilecek miyiz?"
    ocak 15 - rizespor (d) - kupa
    ocak 19 - denizlispor
    ocak 23 - rizespor - kupa
    ocak 26 - konyaspor (d)
    subat 2 - kayserispor
    subat 5 - alanyaspor - kupa
    subat 9 - kasimpasa (d)
    subat 12 - alanyaspor - kupa
    subat 16 - yeni malatyaspor

    galatasaray'in bu soruya evet cevabi verebilmesi icin kadro eksiklerini erken tamamlamasi gerekiyordu, bu saracchi, onyekuru, linnes, akbaba takviyeleriyle hizla halledildi. subat 16'ya gelindiginde ise, galatasaray'in bu goreceli kolay fiksturde puan kaybi yapmadan adaptasyon surecini tamamlamis, kadrosunu oturtmus olmasi gerekiyor. daha detayli bicimde: saracchi, falcao, onyekuru mac kondusyonu kazanmis, andone de yavas yavas sure bulmaya baslamis olmali. surec sonunda galatasaray 22 macta 42 puana gelmis olmali- bu da sampiyonluk icin gereken minimum 2 puan ortalamasina hayli yaklasmak demek.

    bunun icin en temel arac olan kupa maclari da takimin rotasyonunun oturmasi ve mac kondusyonunun saglanmasi icin cok onemliydi. fakat galatasaray alanyaspor karsisinda turu kaybederse cok da gerileyecegini sanmiyorum- form icin ihtiyac duyulan maclar geride kaldi, bundan sonraki kupa fiksturu sadece takimi yipratmaya ve cezalarin artmasina yariyor malesef.

    ***

    fiksturun ilk kismi ideal sartlarda atlatilirsa, ikinci kismin sorusu "biz sampiyonluk yarisina girebilecek miyiz?" bu soruyu cevaplayabilen takimlarin rakiplerini icerde yenen, disarda da puan koparabilen, yenilse bile kora kor oynayabilen bir goruntu sergilemesi gerek.

    23 subat - fenerbahce (d)
    1 mart - genclerbirligi
    3-4-5 mart - kupa yari finali ilk ayak (?)
    8 mart - sivasspor (d)
    15 mart haftasonu - besiktas
    21 mart galatasaray kongresi
    22 mart haftasonu - rizespor (d)
    milli takim arasi

    mart ayi galatasaray'in ligin geri kalanindaki en zor donemi. bu surecte yapmasi gereken sey yaristan kopmamak. kadikoy maglubiyeti cok buyuk bir problem degil- yeter ki galatasaray bu 5 mactan 8 puan ve ustunu alabilsin. bunu yaparken fenerbahce ve sivasspor maclarindan beraberlikle cikmak cok daha degerli olabilir. bu sartlarda milli mac arasina girilirken galatasaray 27 macta minimum 50 puana gelmis olacak, ve zirvede olmasa da zirveden kopmamis olacak. bu donemin kongreden cikacak sonuclar ve gundem, ve milli mac donemi muhtemel sakatliklarla gecirecegiz- burada bir cok kirilma yasanmasi mumkun.

    ***

    ve son donemec. soru "biz sampiyon olabilecek miyiz?"

    bu noktada artik her mac hedef, ve galatasaray skoru korumayi bilen, maci tutan, tecrubesiyle oynayan bir takim huviyetine burunmek durumunda.

    nisan 5 haftasonu - gaziantep
    nisan 12 haftasonu - basaksehir (d)
    nisan 19 haftasonu - trabzonspor
    nisan 21-22-23 - kupa yari finali ikinci ayak (?)
    nisan 26 haftasonu - alanyaspor (d)
    mayis 3 haftasonu - ankaragucu (d)
    mayis 10 haftasonu - goztepe
    mayis 17 haftasonu - antalyaspor (d)
    mayis 21 haftasonu - kupa finali

    7 mac, 4 deplasman. bir onceki donemi cok buyuk ihtimalle sallanarak gecirecek galatasaray, milli arada tekrar guc toplayip, artik son kursununu atacak. bu donem icin simdiden cok sey soylemek mumkun degil tabi ki. fakat nisan bittiginde galatasaray tepedeyse o sampiyonluga sonuna kadar asilacaktir.

    ***

    diger konular... galatasaray'in bu sene yapabilecegi en dogru sey polemikten uzak kalmak. fenerbahce malesef her seye ve her yere saldirmak uzerine bir politika kurmusa gorunuyor- galatasaray eger bu tuzaga duserse zarar gorur. yapilabilecek en pragmatik sey ise zaten bir sekilde polemik arayan fenerbahce'nin bu ihtiyacini trabzonspor, ibb, sivasspor gibi takimlar uzerinden surdurmesini saglamak olacaktir. bu kadar rakiple ve geriden gelinen bir sezonda takimin oyuna ve sahaya odaklanmasi en onemli nokta.

    bunun icin en onemli arac kupa yari finalinde ortaya cikacak eslesme. yari final eslesmeleri geregince trabzonspor ve fenerbahce turu gecerlerse birbirleriyle eslesecek. bu durumda galatasaray'in onu ligde de kupada da cok ciddi anlamda acilir- zira bu iki takim birbirine cok zarar verebilecek potansiyeldeler, tipki gecmisteki besiktas-fenerbahce kupa eslesmesinde oldugu gibi.

    ***

    her noktada hatirlanmasi gereken su: galatasaray'in son iki senedir yaptigi donuslerle bu seneki cok farkli. ilk yariyi galatasaray kotu degil, gercekten felaket gecirdi; dolayisiyla puani farki onceki yillara gore daha fazla, ve rakip sayisi da daha fazla. takviyelere ragmen kadro belli bolgelerde cok dar, kart cezalari ve bu sene cok yasanan sakatliklar sikintilar cikaracaktir. rakipler daha iyi durumda, ve ozellikle fenerbahce rekabeti saha disina siklikla tasiyacagini coktan gosterdi.

    ozetle... 2018 zordu, 2019 mucizeydi. 2020 ise gercekci olmak gerekirse imkansiz. ama imkansizi yapabilecek bir takim varsa o da galatasaray.
App Store'dan indirin Google Play'den alın