• 23984
    fatih hoca 3 sezondur inatla oynattığı 4-3-3 (veya 4-1-4-1 diyebileceğimiz) sisteminden vazgeçip süper lig 2019-2020 sezonu ilk yarısının son maçında doğru dizilişi ve doğru 11'e kolayca evrilebilecek bir takım iskeleti bulunca, üstündeki ölü toprağını atıp doğru işler yapmaya başlamış takımdır.

    fatih hoca takıma döndüğünden bu yana 3 sezondur kadro yapısı pek uygun olmadığı halde tek ön liberolu, çift 8 numaralı, forvet arası 10 numara oyuncusu bulunmayan ve tek santrforlu sistemde aşırı inat etti. 1-2 hazırlık maçı hariç hiç bir maçta sistemini değiştirmedi.
    halbuki 1.2. ve 3. fatih terim dönemlerinden ve milli takımdan bizler iyi biliriz ki fatih hoca 10 numara oyuncuları sever, onlara serbestlik verir. hoca forvet oyuncularına ayrı bir önem verir, elinde en kaliteli santrforları bulundurur ve çift santrfor çıkarır. hatta oyunun gidişine göre 3. bile oyuna alır.

    fatih hocanın asla sevmediği şey ise çift ön liberodur. yani çapa diye tabir edeceğimiz iki oyuncu. hoca ya 2 merkez orta saha oyuncusu oynatır ya da tek ön liberoda ısrar eder, onu iki bekin önüne yollar ve bekleri hücuma çıkarır.

    süper lig 2019-2020 sezonu ilk yarısında takımın reaksiyon vermemesinde tabi başka etkenlerinde payı vardır ama hocanın inadının da payı yok demek yanlış olmaz. maç sonrası basın toplantılarında işaret ettiği halde gerekli hamleyi hep geciktirdi fatih hoca. keşke daha önce bu kararı alabilmiş olsaydı diyoruz elbette.

    bugüne geldiğimizde hoca nihayet 2 ezberini birden bozup sistemini değiştirdi. çift ön liberolu (zamanla 2 merkez orta sahaya dönüşeceğini düşünüyorum) gerçek bir 10 numaralı, 2 tane 8 numara yerine kanat oyuncularının içeri girdikleri (yani sağ iç sol iç gibi) hücumcu bekler ve tabii yalnız kalmayan bir santrfor.

    birde not düşmek lazım; burada sistemin doğru işlemesinde bir kişinin hakkını da vermek lazım. kim o?

    tabiki de emre akbaba. uzun uzun yazıyoruz zaten müthiş başladı. goller atıyor, attırıyor, hep poziyonların içinde. forvet arkası bölgede oynuyor ama top kanatlardan gelirken doğru koşularla forveti ikiliyor. işte ligin ilk yarısında bana göre en büyük handikaplardan biri buydu. aferin emre.

    fatih hocaya dönersek; ısrarından vazgeçti. doğru sistemi sonunda buldu buna 4-4-2 de diyebiliriz 4-2-3-1 de diyebiliriz. 4-2-2-1-1 de diyebiliriz net olarak şu demek zor çünkü maç içinde oyuncular yer değiştirerek oynuyor. ama doğru olan, takım yapısına uygun olan bir diziliş olduğunu söylemek lazım.
    buna kadro istikrarı da zamanla eklenince taşlar yerine oturmuş olacak.

    ve son olarak mentorlük konusuna da değinmek lazım. bilenler vardır fatih hocanın felsefik düşüncelerinden biri de "oyuncuların oynadıkları oyundan zevk almalarıdır" bunu sağladıkça oyundaki performansları da gözle görülür şekilde yükseliyor.
App Store'dan indirin Google Play'den alın