• 23912
    öncelikle (bkz: #2840900)

    15 ocak 2020 rizespor galatasaray maçında rakibi karşıladığımız diziliş yine 4-4-2 oldu. açıkçası bu diziliş ile de iyi pres ve savunma yaptığımızı düşünüyorum. özellikle 19-20 sezonun ilk yarısındaki performansımıza göre çok daha çabuk top kaptık. maç boyunca önde savunma yaptığımız halde birebir pozisyon olarak sayılabilecek tek pozisyonu 90+1'de verdik. o pozisyon da taylan'ın top kaybıydı. takımın bu yönde gelişim göstermesi diğer birçok şeyde gelişim göstermesine olanak sağlayacaktır bence. topu kaptığımız ve top bizde olduğu sürece elbet üretim de artacaktır ki 28 aralık 2019 galatasaray antalyaspor maçının skoru bunu destekler niteliktedir sanırım.

    savunmada seri'ye bir parantez açmak lazım. yukarıdaki entryde belirttiğim gibi seri'nin kendisine verilen görevi istikrarlı olarak yapıp yapamayacağı ile ilgili, ufak da olsa, kuşkularım vardı. fakat seri hem adam paylaşımında çok iyiydi hem de topun kaybedildiği noktalarda yapılan karşı preste çok iyi performans gösterdi. bu maçta gözüme çarpan bir savunma hatasını hatırlamıyorum.

    değişim yaşanan bir diğer konuya daha değinmek istiyorum. özellikle hazırlık maçlarından beri savunmadan çıkıştaki dizilişimizde de bir farklılık var. 18-19 sezonu ve bu sezonun başında geriden oyun kurarken yaklaşık olarak şu diziliş ile oynuyorduk: https://i.hizliresim.com/7BRv0l.jpg
    nzonzi (veya fernando) savunmanın arasına girip savunma hattını 3'lüyordu. bu 3'lünün önünde bir boşluk vardı ve savunmadan direkt toplarla babel (onyekuru)-seri (ndiaye)-belhanda-feghouli hattına geçmeye çalışıyorduk. bu oyunda zaman zaman mariano içe girip pas istasyonu oluyordu. bazen feghouli geriden top almaya geliyordu. fakat bir türlü istediğimiz geçişi sağlayamıyorduk. çünkü hücum oyuncularımız çok ileride konumlanıyordu ve gerideki üçlü sürekli kendi arasında paslaşıp topu bir türlü hücum hattına aktaramıyordu. topu hücum hattına gönderdiğimizde ise hücum oyuncularımız rakip savunmanın kucağında bulunduğu için topu o bölgeden çıkaramayıp sürekli top kaybı yapıyorlardı.

    15 ocak 2020 rizespor galatasaray maçında ise savunmadan çıkarken şu şekilde dizildik: https://i.hizliresim.com/Lv93jZ.jpg
    lemina defansı 3'lüyor, seri de onların önünde pozisyon alıyor. bekler yaklaşık seri'nin hizasında yine çizgide pozisyon alıyor fakat bu sefer mariano gibi merkeze inen bek yok. bekler ve seri'nin önünde ömer, emre ve feghouli üçlüsü var. arada bu bölgeye top almak için falcao da geliyor. ömer ve feghouli de yine sık sık kanada deplase oluyor.

    aradaki farklar savunma dizilişindeki kadar bariz olmasa da bana bu diziliş de daha iyi geçiş yapıyoruz gibi. bekler çizgiden daha fazla katkı verebilseydi bu geçişlerin etkisini daha net hissedebilirdik bugün. fakat linnes zaten sol tarafta ters ayağıyla oynuyorken ve çizgiden katkı vermesi zorken, şener de çok kötü bir performans sergiledi. özellikle saracchi bu yapıda çok daha fazla katkı verebilir.

    yine maç üzerinden bu yapıdaki oyunculara dair konuşalım. ömer'in hücumda sol kanattaki defoları belli. bir kanat oyuncusuna göre yavaş, driblingi az, içe kat edemiyor vs. savunmadan geçişleri daha iyi yapmamıza rağmen de hala yer yer onyekuru'nun eksikliğini hissediyoruz. fakat bu onyekuru'nun dönünce direk oynaması gerektiği anlamına da gelmiyor. çünkü bütün yetersizliklerine rağmen acayip bir ömer bayram performansı var. hala takımın en dinamik oyuncusu. savunmada bütün pozisyon kaymalarını doğru yapıyor. aynı zamanda bu sezon takımın en iyi duran top kullanan oyuncusu. bu sezon çok az oynamış üstüne bir de sıtma olduğu için sezon ortası kampına katılamamış onyekuru'dan bu dinamizm ve savunma katkısının ne kadarını alabiliriz bilemiyorum.

    emre akbaba'nın şu an oynadığı pozisyon muhtemelen emre'den en fazla verim alınabilecek pozisyon. golünü de attı zaten. kondisyonu arttıkça çok daha iyi oynayacaktır. ama şu an o mevkide teknik kapasitesi emre'ye nazaran düşük olsa da taylan mevcut kondisyonuyla daha iyi bir seçenek gibi duruyor. zaten emre'nin 11 başlaması da bu maç özelinde bir durum gibi gözüküyor.

    lemina ile seri de verim alınabilecek en iyi pozisyonlarında oynuyorlar. özellikle seri'de sezonun ilk yarısına göre epey fark olduğu ortada. önde daha hareketli oyuncuların olması bu ikiliyi çok daha rahatlatacaktır. fakat bazen biraz daha sabırlı olmaları gerekiyor. lemina özelinde bu daha fazla olsa da savunmadan çıkarken çok gereksiz top kayıpları yapabiliyorlar. bu ikiliye dair bir de şunu söyleyebilirim: ikisinin de yedeği yok. taylan'ın seri'nin yerini doldurabilecek bir oyuncu olduğunu düşünmüyorum. o tarzda değil. rakibi 4-4-2 şeklinde karşılıyoruz ve lemina'ya bir şey olduğunda o bölgede donk'u kullanmak pek akıllıca bir iş olmayacaktır. çünkü donk o alan paylaşımlarını o tempoda yapabilecek bir oyuncu değil.

    şener bugün maçın en kötüsüydü. sanırım ondan beklenti az olduğu için pek değinilmemiş ama kendi standartlarının bile çok altındaydı. kaldı ki bu yapı şener'den en fazla verim alınabilecek yapılardan bir tanesi. fakat bugün hem çok fazla pozisyon hatası yaptı hem yeterince bindirme yapamadı hem de ortaları kötüydü. sakatlığının ciddiyetini bilmiyorum fakat sanırım onun deparlı oynamasını engelliyor.

    yediğimiz golde falcao'nun topu kaptırmasıyla başlayan bir süreç var. rizespor topu sağ tarafa gönderiyor; linnes, lemina ve seri de oraya baskı yapmaya gidiyor. bu sırada ömer, emre, falcao ve feghouli ileride. yani 4-2-4 gibi bir durum var.
    1- linnes'in topu ilk karşıladığı noktada taktik faul yapması lazımdı.
    2- emre ve ömer'in daha çabuk bir şekilde orta sahayı 4'lemeleri lazımdı. (feghouli top kaptırıldığı sırada sahanın en ucunda olduğu için bunu yapamazdı. ortasahaya en yakın iki isim emre ve ömer'di)
    orta saha eksik kaldığı için seri sağ tarafa fazla yaklaşamadı ve rizesporlu oyuncu rahat bir orta açtı ve gol oldu.

    bizim attığımız golde ise feghouli'nin çizgiye inmesi etkili oldu ki feghouli'nin bunları daha fazla yapması lazım. savunma katkısı açısından bugün, hazırlık maçlarına göre daha iyiydi.

    sonuç olarak:
    ben takımda genel olarak sezonun ilk yarısına göre iyiye giden şeyler görüyorum. fakat kıstas sezonun ilk yarısı olunca bu iyiye gitme çok da bir şey ifade etmeyebilir. hala eksikler çok fazla. genel olarak pozisyon sayımız az, set hücumunda yeterince organize değiliz, bu maç özelinde de çizgiyi iyi kullanamadık ve yeterince kontratak yapamadık. saracchi ve onyekuru'yu bu yapıya adapte edebilirsek, bu sorunların çoğunu çözebiliriz. ben umutluyum.
App Store'dan indirin Google Play'den alın