• 60
    erken erişimden beri elimin altında olan fakat 77 saatten fazla ayıramadığım menajerlik oyunu. menajerlik yapmaktan çok, muhasebecilik yaptım. bu 77 saatin sanırım 7-8 saatini ffp delme, finansı düze çıkarmak için kiralık oyuncu ordusundan oluşturduğum bonservissiz veya ucuza al-kirala-kirala/sat modeliyle harcadım. gelişim merkezinden u19 takıma düşen, kiralamayı unuttuğum tüm genç yeteneklerden huzurunuzda özür dilerim.

    fm 18'den bu yana sürekli yaptığım muhasebeci menajer stilimi bu seri içinde uygulamaya koydum. stratejimiz çok basit. load/save yapmadan oynuyoruz, uefa şampiyonlar ligi veya uefa avrupa ligi üst turlarda mücadele etmek gibi bir amacımız yok. ligi kazanmamız ve uefa şampiyonlar ligi'ne gitmek yeterli. tek amacımız ffp'e okkalı bir şamar atmak.

    sezon sonu kadronuza gelen değer güncellemelerine göre takımın yıldızını ve potansiyelli oyuncuları aylık 500k 300k 250k gibi paralara başka takımlara kiralamak en büyük gelir kaynağımız. oyuncu kiralamadaki püf noktası hem kiralama bedeli alıp hem de maaşları %100 oyuncunuz oynasa da, oynamasa da kiralayan takıma ödetmek. as oyuncularınızı kiralayıp/satmadan önce yeni sezon başlamadan gözünüze kestirdiğiniz potansiyelli oyuncuyla gidenlerin yerlerine hazırlamak gerek.

    hiç oynatma şansımızın olmadığı 3-5m değeri olan oyuncuları da aylık 100-150k bedelle kiralamak, hem bonservise sahip olmanızı sağlıyor hem de aylık oyuncu başı en ölü miktar 100k ile gelir sağlıyor. aylık 100k kira getirisi üzerinden 20 oyuncuyla basit bakkal hesabıyla tertemiz 1.2m eur aylık gelir, sezonluk ise 24m.

    24 milyon eur tek sefer tek oyuncu satacağıma her sene garanti 24m + kiralık oynayan oyuncularımı sonraki sezon başı 10-20 arası nakit bonservise satmak ve bu döngüyü her sezon sürdürmek önemli. oyun için güncel piyasa değerinin 2-3m altında kulüplere oyuncu önerdiğimiz vakit, black friday oturup tövbe ister. yanına sonraki kardan pay ekledik mi, görev tamamdır. bu şekilde 3-5 oyuncudan bir anda 50-60m elde edebiliyorsunuz. bonservisi bende olup, 1 maçta bile galatasaray forması giymemiş oyunculardan para kazanmak keyifli. ocak ayında sözleşme imzalayıp, transfer dönemi açılır açılmaz 3-5-10 neyse satmak güzel oluyor.

    bu kiralama işini yapmayıp, 8-10 transferle oyunu oynasam, takımın yıldız oyuncusunu üst seviyeye çıkarıp, yüksek gelir elde etmek birkaç sezon sürüyor ve yine tek kalem satışa dönüyoruz. tabii elimizdekiler az maaş alan genç/az ünlü oyuncular olunca işler daha kolay.

    oyuncularınızı mümkünse ortalama lige kiralayıp, şampiyon olamayacak bir takımda oynasalar bile değerlerinin artmasını sağlamak gerek. milli değillerse milli takımlarında da oynamaya başlamalarını beklemek, biraz sabır işi.

    çok kiralık oyuncu olduğu için özellikle tff 1. lig takımlarında çok oyuncu sakatlanıyor, bazı transferlerde patlıyorsunuz. teselliniz ise maaşı karşıya kitlemiş olmak ve çapraz bağ kopsa bile oyuncuyu geri çağırmayıp, kontratını kiralık olarak tamamlatmak.

    kiralık oyuncu göndermede yaşadığım diğer bir sıkıntı 23 yaş üst maksimum 6 oyuncu kiralayabilen türkiye dışı takımlar ve yaş limiti farketmeksizin 6 kiralık oyuncu limiti olan kulüpler. bu işi yapacaksanız transfer dönemi kapanmadan sıradan limiti dolmamış takımlara aynı miktarlar ile kiralık oyuncu önermek ve potansiyel tehlikeli türk takımlarına oyuncuyu vermemek.

    güneşli günleri gördüğümüz ekran görüntülerini aşağıya bırakıyorum.

    5. yıldız takıldı, fatih terim'den sonra da 3 sene toplam da 5 sene üst üste şampiyon olundu. avrupa başarımız ise entry başında belirttiğim gibi maalesef pek parlak değil. 5. sezonda durum pek parlak değil 8. sıradayız.

    bedelli ve bedelsiz kiralanan tüm oyuncuları göstermek için screenshot sayısı fazladır.

    2019-2020 sezonu

    https://gss.gs/FgJ.jpg
    https://gss.gs/Mvm.jpg

    2020-2021 sezonu

    https://gss.gs/zfu.jpg
    https://gss.gs/Eag.jpg
    https://gss.gs/cPD.jpg
    https://gss.gs/lgK.jpg
    https://gss.gs/rRi.jpg

    2021-2022 sezonu

    https://gss.gs/5ON.jpg
    https://gss.gs/bEL.jpg
    https://gss.gs/yuR.jpg
    https://gss.gs/rBs.jpg
    https://gss.gs/Bl1.jpg
    https://gss.gs/Tai.jpg

    2022-2023 sezonu
    https://gss.gs/4ec.jpg
    https://gss.gs/aG0.jpg
    https://gss.gs/Vln.jpg
    https://gss.gs/JhB.jpg
    https://gss.gs/Aos.jpg

    2022-2023 sezonu genel mali durum ve müze
    https://gss.gs/b5u.jpg
    https://gss.gs/897.jpg
    https://gss.gs/R8W.jpg
App Store'dan indirin Google Play'den alın