resim
Fatih Terim
Görev:Teknik Direktör
Takım:Panathinaikos
Yaş:70
Uyruk:Türkiye
  • 21677
    fatih terim'in takımdan aldığı verimi yukarı çekebilmesi için türk oyunculara ihtiyacı var. fatih terim tabi ki teknik taktik bilgisi üst düzeyde bir hoca ama onu özel kılan iletişim gücü. bu iletişim gücünü mutlaka yabancı oyuncular üzerinde kullanabiliyor ama bir yere kadar. çünkü gerek kültür farkı gerek de duygusal farklılıklar yabancı futbolcuları fatih terim'in istediği kadar etkileyemiyor.

    ama türk futbolcusunun psikolojisini, ihtiyaçlarını ve duygularını çok iyi bilen fatih terim, iletişim gücü ve karizmasıyla istediği etkiyi yaratabiliyor. zaten ister milli takımdaki öğrencilerine, ister galatasaray'daki geçmiş öğrencilerine bakın, fatih terim denilince eli ayağı boşalıyor, bu hem saygı hem sevgi göstergesidir. mutlaka öğrencilik hayatınızda böyle hocalarınız olmuştur, bu tür hocalara kendinizi kanıtlamak için 1 değil 3 çalışmışsınızdır. bu durum türk futbolcular için de aynısı. fatih terim türk futbolcusunu iyi çalıştırıp, iyi de motive ettiği zaman aldığı verim 10 iken 30-40 olur. fakat bu yabancı futbolcuda bu oran bu kadar yüksek olmaz. zaten bu yüzden dolayı semih kaya, emre çolak gibi isimler fatih terim döneminde top yerken, şimdi yüzüne bakılmaz futbolcu oldular (keza ilk döneminde çalıştığı yerli futbolcu kadrosu da fatih terim gelmeden önce oldukça düşük seviyedeydi).

    tüm bu sebeplerden ötürü, takımın başarısının yukarı çekilmesi için kaliteli türk futbolcu kadrosuna ihtiyacımız var. fakat yabancı sınırının 14e çıkmasıyla beraber kaliteli türkler kendilerini yurtdışına atar oldu ve bu futbolcuları almamız hayal oldu. bunun üzerine de bu sene yedek olabilecek türk futbolcular aldık (emre mor, şener, adem gibi...).

    ne yapılabilir diye düşündüğümüz zaman alt yapıdan oyuncu çıkarmamız şart. bu da belki 3-5 senelik bir sıkı çalışma periodunun arkasından oluşabilecek bir şey. ya da alt liglerden iyi oyuncuları bir şekilde scout edip takıma dahil etmemiz gerek.

    not: buradan fatih terim yabancı oyuncuyla başarılı olamaz demiyorum, sadece türk oyuncudan daha yüksek verim alabiliyor diyorum. zaten yabancı futbolcuların da duygusal olanını seçmesinin sebebi bu olabilir. takımdaki oyuncuların bir çoğunun duygusal yanı mantığına ağır basan oyuncular. yine de daha önce dediğim gibi türk oyuncuların duygusal yanıyla yabancı oyuncuların duygusallıkları aynı değil.
App Store'dan indirin Google Play'den alın