resim
Fatih Terim
Görev:Teknik Direktör
Takım:Panathinaikos
Yaş:70
Uyruk:Türkiye
  • 21329
    teknik direktörlük kariyeri boyunca "en iyi savunma oyunu oynamaktır" düsturuna sahip olmuş, bu mentalite ile bir ekol yaratmış ve büyük başarılar elde etmiş bir isim. her daim topa sahip olmayı ve hep hücumu düşünen, rakibi kim olursa olsun korkan değil korkulan takım yaratmayı çalışan ve bunu da çoğu sefer başaran bir teknik direktör. oyuncularına maç içinde geri pas atmayı yasaklayan, topun olduğu yer pozisyon diyerek günümüzün makine futbolunun ilk örneklerini sergileyen, defans yapması gerektiğinde bile dayanamayıp bir yerden sonra hücuma çıkan bir mentalite yaratan bir fenomen.

    uefa finali öncesi parken'de soyunma odasında yaptığı ve her kritik maç öncesi internette dolanan konuşmasının başlangıcında söylediği topun olduğu yer bizim için pozisyon cümlesi aslında kendi mentalitesinin başarıya ulaşabilmesindeki anahtardır. dizilmemizin en önemli nedeni topun olduğu yer diye de ekler hatta o konuşmada. fatih terim'in başarılı olduğu her dönemde en iyi yaptığı şey takımın dengeli bir şekilde sahanın her alanında yer alabilmesidir.

    birinci ve üçüncü fatih terim dönemlerinde takım olarak yaptığı en temel olay sahanın her bölgesine eşit oranda önem veren ve her alanda en az bir oyuncusuyla dominant olabilen bir yapı oluşturmasıydı. ikinci fatih terim döneminin ilk sezonunda da aslında bu olayı yakalamayı başarmış, ancak beşiktaş'ın 100. yıl kutlamaları sebebiyle şampiyonluğun hakem marifetiyle ellerinden alınıp beşiktaş'a verilmesiyle ikincilikte kalmıştır. toplanan 77 puan üç puanlı ve 18 takımlı sistemin pek çok sezonda şampiyonluk için yeterli olmuştur aslında. ikinci fatih terim döneminin ikinci sezonunun galatasaray tarihinin en kötü sezonu yapan oyuncu kalitesinden öte özellikle orta sahanın göbeğinde yaşanan yaprak dökümü ve önde sabri arkada prates'li sağ kanadın defanstaki etkinliğini kaybetmesi sonucu takımın yaşadığı denge problemiydi. suat kaya-batista-volkan arslan üçlüsünden ayhan akman-ovidou petre-murat erdoğan üçlüsüne geçiş orta sahanın ortasında kocaman bir delik açmıştı. buna ek olarak takımdan ayrılan ümit davala sonrası sağ beke açık mentalitesiyle oynayan prates'in ve önünde o sezon takıma giren sabri'nin oturmasıyla takımın hem hücum hem de defanstaki balansı darmadağın olmuştu. nitekim 2010-2011 ile birlikte galatasaray modern tarihinin en kötü iki sezonundan biri olarak tarihteki yerini almıştır. bir sezon önce 24 galibiyet alan galatasaray 15 galibiyeti zar zor alabilmiştir...

    2019-2020 sezonunda da aslında benzer sıkıntıları var fatih terim'li galatasaray'ın. özellikle hücumda takımın denge noktası yuto nagatomo ve ryan babel'den oluşan sol kanada doğru kayma eğiliminde oluyor. aynı şekilde rakip hücumları da bu iki oyuncunun geriye gelmekte zorlanmasıyla bizim sol rakibin sağ tarafından geliyor ekseriyetle. rakibin sağ kanat oyuncuları ileri çıkmış olduğu için genellikle hücuma çıkışta ilk düşüncemiz topu bir şekilde sola atmak oluyor. sağ kanatta çok daha müsait opsiyonlar olduğunda dahi bu refleks ya da tercih artık adı her neyse değişmiyor. bu da oyun başladıktan sonra takımın sağ ve sol tarafı arasında bir kopukluğa yol açıyor. forvette de falcao'nun tek başına kalması sebebiyle genellikle rakibin bir stoperi de tereddüt etmeden kanada doğru hamle yapıp bizden hücuma çıkan oyuncuyu karşılamaya gidiyor. topu kaparsa zaten arkadan kovalayan oyuncuya iletip hızlı bir atak başlangıcına sebep oluyor, kapamasa bile hücum yönünü kapattığı için topun evelenip gevelenmesine böylece kendi takımının da defans düzeni alacak zaman kazanmasına yetiyor. bu da topa sahip olmayı birinci hedef haline getiren fatih terim takımının amansızca yan paslarla saçma sapan bir oyun oynamasına sebep oluyor. üzerine nzonzi-lemina ikilisinin orta sahada bir dominasyon kuramamas da eklenince orta sahanın göbeğinde de ciddi sorunlara yol açıyor. bu da zaten formsuz denilen christian luyindama teixeira marcao ikilisine daha da bir sorun yaratıyor.

    2019-2020 sezonunun geride kalan ilk 2 aylık dönemindeki temel sorunu budur galatasaray'ın. özellikle umut bağlanan bazı oyuncuların bireysel performansları artsa da ortada çalışmayan bir sistem vardır ve eldeki potansiyele rağmen olumsuz bir sezon geçirmeye doğru gitmektedir. çözümü imkansız değildir ve bunu yapmayı bu topraklarda en iyi bilen de fatih terim'dir...

    herkes en iyi bildiği işi yapmalı. gereksiz inadın kimseye birşey kazandırdığı görülmemiştir bugüne kadar...
App Store'dan indirin Google Play'den alın