resim
Fatih Terim
Görev:Teknik Direktör
Takım:-
Yaş:70
Uyruk:Türkiye
  • 21297
    milli takıma gidiş sürecine kadar fanatik bir fatih terim sempatizanı olan ben, hocaya o ayrılış sonrası duyduğum kırgınlıkla belki de sorgusuz sualsiz ona güvenmeyi bırakmamla daha objektif olarak hatalarını görmeye başladığımı düşünüyorum. fatih terim galatasaray tarihinin sporcu ve teknik direktör anlamında metin oktay sonrası en büyük efsanesidir. bu bir gerçek ve fatih terim'in galatasaray için değerinin azalması da mümkün değildir. ancak fatih terim eleştirilmez ya da yanlış yapmaz değildir. kazanmış olduğu başarılar rakiplerimizin ya da bir başkasının tekrarlayabileceği şeyler değil, bunun farkındayım ancak başarılı insanlar da başarıya ulaştıkları yol da pek çok hata yapabiliyor ve bu yolu daha zorlu hale getirebiliyor.
    2011-2012 sezonu başında sabriyi orta saha, eboue'yi de sol açık deneyerek başlamış ujfalusi'yi de sağ bek kullanmıştır. bu sistemle oyun olarak problemler yaşamış,kötü skolar almış ancak daha sonra döndüğü 442 düzeni ile takıma harika bir futbol oynatmayı başararak unutulmaz bir şampiyonluğun mimarı olmuştur. o kadronun form tutmuş ve oturmuş dizilimini düşününce sezon başlangıcındaki dizilimin ne kadar hatalarla dolu olduğu herkesin malumudur. fatih terim de bu hatanın farkına erken vararak takımının sezonu 9 puan farkla lider bitirmesini sağlamıştır.
    2017-2018 sezonunda takımı sonradan devralmış yönetim,seçim süreci, finansal fair play gibi pek çok saha dışı sürecin içerisinde takımı şampiyon yapmayı başarmıştır. karakterini o sezon ortaya koymuş ve ekonomik anlamda çok büyük bir risk alınan sezonda takımı şampiyonluğa taşıyarak rahat bir nefes almamızı sağlamıştır. özellikle sağ kanat organizasyonu ile oluşturduğu hücum taktiği ile gomis'i beslemeye devam etmiştir. gençlerbirliği maçı dışında umutları kıracak bir performans göstermemiş ancak o maçta tamamen uzun ve yüksek topa hazırlanmış gençlerbirliği'ne karşı uzun top denetmesi ve son dakikalarda yediğimiz kontra golü ile kritik bir 3 puandan olmamıza neden olmuştur. sene sonunda şampiyon olmuştur ancak bu süreçte başta da belirttiğim gibi başarıya giden yolu zora sokmuştur. fatih terim nasılsa şampiyon olmuş neyi sorguluyoruz denebilir ancak sağlam bir fatih terim sistemi için hatalarını da değerlendirerek avrupa'da rakiplerimizle başedebilecek sistem oluşturabileceğiz.
    benim için en kritik olan sezon olan 2018-2019 sezonuna geldiğimizde ise sezona gomis'in gidişi ve yerinin doldurulamaması problemleri ile başlamış, eren'in yetersizliği üstüne takımı forvetsiz düzende futbol oynamaya yöneltmek zorunda kalmıştır. ancak burada önemli olan nokta rodrigues'in performansı felakat durumdayken onu sol kanatta oynatmaya devam edip, onyekuru'yu sağ kanatta kullanarak ikisinin de performansında düşüşe sebep olmuştur. bu sezon babel'in aynı katkı veremeyişi ve bir önceki sezon rodrigues ısrarı gibi babel'in de kesilmeden oynatılması bende aynı izlenimi oluşturuyor. rodrigues'in devra arası satışı sonrası onyekuru'nun sol kanata geçmesi ve akabinde gösterdiği performansı feghouli'nin de sağ kanatta harika bir sezon geçirmesi ile şampiyon olduk. ancak nasıl bir futbol oynadığımıza dair yine kafalarda çok fazla soru işareti mevcuttu. biz pas oyunu oynamaya çalıştığını iddia eden ancak bu oyun felsefinde hiç de yeri olmayan yüksek top kayıplı orta sahalara sahip bir takımdık. üstelik ilk yarı forvetsizken oynadığımız mecburi oyunu diagne transferi sonrası da devam ettirmeye çalışarak diagne'den de minimum seviye de faydalandık. sıkıntılı karakteri ile diagne de bu problemlere problem ekledi ve süreci zora soktuk. 8 puan geriden gelerek şampiyon olduk evet ama asıl sorgulamamız gereken neden 8 puan geriye düşecek puan kayıplarını yaşatan kötü futbolu oynadığımız olmalı.
    2019-2020 sezonunda ise formsuz ve afrika kupası yorgunu feghouli ile başlayıp sistemimize uymayan babel ısrarı ile devam ediyoruz. fiziki gücü neredeyse sıfıra yaklaşmış mariano-nagatomo ikilisi ile beklerden yeterli desteği de alamayarak takımı ileri çıkaramıyoruz. geride yapılan stoperler arası paslaşma sonrası topun muslera'ya gönderilmesi ve muslera'nın topu ileri vurması ile atak yaratmaya çalışıyoruz. orta saha düzeninde formsuz ve yüksek top kayıplı belhanda ısrarımız devam ediyor. önceki senelerde ayağı temiz bir alternatifi yokken mecburuz diye düşündüğümüz belhanda'yı şu an elimizde lemina ve seri gibi orta sahalar olmasına rağmen derbide çenesi kırık halde oynatıyoruz. mariano ve nagatomo'nun katkısı ise asıl problemimiz bence. şener mariano'nun şu an yaptığı neyi yapamaz merak ediyorum. oyun kurmak ve ayağı temizlik özellikleri mariano'nun kağıt üstünde daha fazla evet ama futbol sahada oynanıyor ve mariano hiçbir şekilde bu katkıları veremiyor.
    nagatomo konusu ise gerçekten başlı başına problem. önünde babel gibi ağır bir oyuncu oynarken çizgiye inemeyen ve doğru bindirmeleri yapamayan nagatomo takıma sürekli eksi yazıyor. alber riera'dan sol bek yaratan fatih terim'in buraya acilen bir çözüm bulması gerekiyor. ömer bayram'ı sol bekte kullanmak hem ömer'e hem takıma eksi yazıyor. ancak emre taşdemir bizimle hazırlık kampı geçirmesine rağmen bu kadar mı futbol oynayamayacak durumda diye sorgulatıyor. eğer hala öyleyse emre hiçbir şekilde lige hazırlanmamış ve fiziki yüklemeler yapılmamış demektir. gerçek anlamda şu anda nagatomo'yu kesemeyecek bir futbolcunun kadromuzda yer alması da kadro planlaması için ayrı bir yanlış olarak ortaya çıkıyor.
    yedek stoperlerimiz ahmet ve donk. ahmet bu takımda hiçbirimizin görmek istemeyeceği kalitede bir futbolcu. bu durumda donk'un hem defans için hem de orta saha alternatifi olması sebebi ile kadroda bulunması şart görünüyor. mevcut kadro ile devam ettiğimizde andone kadroya giremiyor. eğer bu şekilde devam edilecekse neden transfer edildi. ligde hamle oyuncusu olarak bile kullanılamayacak bir oyuncu neden kadromuzda yer alıyor. adem yeterli olacaksa ve alternatif olarak düşünülmeyecekse emre taşdemir'in yetersiz görüldüğü bu ortamda sol bek için bir alternatif transfer yapmak daha uygun olmaz mıydı?
    fatih terim yaşayan en büyük galatasaray efsanesi ancak modern sisteme uygun avrupa'daki rakiplerimizle mücadele edebilecek bir futbol oynatamadığı bir gerçek. başarı yakaladağımız son 2 sezonda hızlı kanat oyuncularından faydalanmış onlara açık alanlar sağlayarak sonuca gitmiştik. ancak mevcut kadro yapımız ve oyuncu seçimlerimiz buna uygun değil. hoca yine 442 sistemine dönecek yine başarılı olacaktır ancak değişiklikleri ne zaman yapacak ve hatalarından dönecek bu asıl meselemiz. orta sahayı seri,nzonzi ikilisi ortada sağda belhanda/feghouli solda lemina/belhanda ile kurmaya başladığı 2011-2012 sezonuna benzer bir orta saha ile başarı yakalayacak, istediği akıcı pas oyunu ile oyuna hükmedebilecektir. topun hızlı çevrilmesi ile rakibin pozisyon alması engellenecek, stoperler arası rakibin savunmasının yerleşmesine zaman sağlayan paslaşmalar önlenecektir. çift forvet oynayacak falcao da daha rahat pozisyon alabilecek andone desteği ve pres gücü ile takım önde kalabilecektir. tabii ki bunlar tahminden ibaret ancak mevcut dizilim ve kadrodaki durağan orta saha yapısı ve ağır bek oyuncuları ile akıcı bir futbol oynamamız pek mümkün görünmüyor.
App Store'dan indirin Google Play'den alın