• 22043
    (bkz: galatasaray futbol takımı/#2728337)

    dün bir galatasaray tutkunu nickli yazar takımdaki oyuncuların yaşlarını yazmış, biraz daha detaya inelim;

    muslera 33
    mariano 33
    nagatomo 33
    luyindama 25
    marcao 23
    seri 28
    donk 33
    belhanda 29
    feghouli 30
    babel 33
    falcao 33

    falcao'nun transfer edildiğini varsayarsak takımın gün itibariyle ilk 11 çıkacak kadrosunun yaş ortalaması 30.27 ve bu maalesef çok yaşlı bir takım olduğumuzu gösteriyor. bu ortalamayı en azından 27-28'e çekemezsek özellikle avrupa maçlarında maçın belli bölümleri hariç temponun t'sini yapamayız ve rakip tarafından fizik olarak nasıl ezildiğimizi yaşayarak görürüz.

    uefa kupasını kazanan kadronun yaş ortalaması da yüksekti(29.54) fakat aradan geçen 20 sene içinde futbol çok değişti, gelişti. günümüz futbolunda artık güç, kuvvet, kondisyon, dayanıklılık, tempo yapabilme gibi fiziksel özellikler gerektiren donanıma sahip olmadıkça tekniğe taktiğe sadık kalabilmek çok ama çok zor. bunu yaşlı bir kadroyla uygulamaya çalışmak çok daha zor. en basitinden maç içinde bekleri hücuma destek versinler diye ileri çıkardın, yediğin bir kontrada rakibin 20 yaşında fişek gibi 2 kanat oyuncusuna nasıl yetişecek bizim 33lük bekler? 23-24 yaş ortalamasına sahip bir rakibin hücuma çıkış hızıyla seninki bir olacak mı? veya savunmaya yerleşme hızı? topsuz oyundaki dinamizmi?

    ha eğer hedef yerel başarı ise bir şekilde şampiyonluğa oynar ve kazanırız fakat avrupa maçlarında rakiplerde domuz gibi oyuncular olacak. 18-20 yaşında çocuklar tarafından silindir gibi ezilme ihtimalimiz bir hayli yüksek, tıpkı geçen sezon içerde oynadığımız schalke ve benfica maçları gibi. bana göre kısa vadedeki en büyük sorunumuz; çok yaşlı ve fiziksel olarak güçlü olmayan bir takım olmamız. bu yüzden ne tempo yapabiliyoruz, ne alan parselleyebiliyoruz, ne pres yapabiliyoruz, ne hızlı hücuma çıkabiliyoruz ne de savunmaya dönebiliyoruz.

    başlayan liglerdeki bazı takımların son lig maçına çıktıkları ilk 11'lerin yaş ortalaması:

    liverpool 26.1
    manchester city 26.3
    manchester united 24.6
    chelsea 25.6
    tottenham 26.8
    arsenal 26.0
    psg 26.0
    lyon 24.4
    lille 23.2
    monaco 25.1
    ajax 25.1
    psv 24.0

    *akhisar kupa finalindeki galatasaray 30.5

    son bir not; takımımızın piyasa değeri güncel transfermarkt verilerine göre 98 milyon euro. kiralık seri ve kullanmayacağımız diagne + kostas'ı çıkarınca takımın değeri 57 milyon euroya düşüyor. italya serie a'yı 16. sırada bitirip 3 puan ile ligde kalan fiorentina'nın forveti federico chiesa'nın değeri ise 60 milyon euro, yani tüm takımı satsak bir chiesa etmiyor. bu ekonomik şartlarda türk futbolunun neden avrupa ile mücadele edemeyeceğini gösteren en net veri. o yüzden aslında çok da kafa yormamak en temizi.
App Store'dan indirin Google Play'den alın