• 362
    son 6-7 senedir aynı 3 takımın final four'da mücadele ettiği organizasyon. evet, bu üç takım da, en fazla bütçele oluşturulmuş 3 takım. cska-real madrid- fenerbahçe. ayrıca özel bir kuruluş tarafından düzenlendiği için de her sene katılımcıları bellidir. bu wild card'a sahip takımların ligi nerede, kaçıncı bitirdiği de önemli değildir. ayrıca, ne zaman bir oyuncu parlasa ya da sivrilse, bir sonraki sezona nba'e gitmektedir. yani bir nevi nba'e oyuncu yetiştirmek için de kullanılmaktadır.

    başarıları futbol başarıları ile kıyaslamak çok abestir. çünkü bu iki oyuna yatırılan paralar ve hitap ettikleri guruplar arasında çok büyük farklar vardır. premier ligden düşen takımın sadece yayın gelirleri, euroleague şampiyonunun bütçesinin yaklaşık 10 katıdır. dembele'ye 100 milyon euro veren barcelona'nın basketbol takımına senede 20 milyon bütçe ayırma sebebi de bu popülarite ve maddi manevi kazanım farkıdır.

    eğer branşlara bakmaksızın bir başarı söz konusu olacaksa, türkiye'nin gelmiş geçmiş en başarılı takımı vakıfbank güneş sigorta, kadın voleybol takımıdır. zira sürekli şampiyonlar ligi kupasını kazanıp duruyorlar.

    bunların haricinde heyecanı yıldan yıla azalmaktadır. bence bunun en büyük sebebi, sürekli aynı taktik ve takımların aynı yerde olması. mesela futbolun son 10 yılına baktığımızda, her sene değişen taktikler ve oyun şekillerini görüyoruz. bir sene conte'nin 3'lü savunması çok iyi işler yaparken sadece 1 sene sonra geliştirilen ona karşı oyunlarla hiç bir varlık gösteremeyebiliyor. rakiplerinin 20'de 1 bütçesine sahip olan ajax, şampiyonlar liginde yarı final yapabiliyor.

    özetle, futbol ve basketbol arasındaki makas her geçen gün artıyor ve böyle devam ederse, 5 yıla basketbol, daha da önemsiz bir hale gelebilir.

    edit: ekleme: şampiyonlar ligi ve euroleague twitter adresilerine ve etkileşimlerine bakarsanız aradaki farkı anlayabilirsiniz.
    `https://twitter.com/ChampionsLeague href="/?q=ve">vehttps://twitter.com/EuroLeague`
App Store'dan indirin Google Play'den alın