• 1950
    dün gece sahurda a spor'da yayınlanan bir programı izledim. çok alakalı değilim, bir şeyler yerken gürültü olsun diye açtım. serdar sarıdağ ve savaş çorlu vardı galiba programda. orada mevcut yabancı oyuncu sayısının takımlara ne getirdiği, ne getirmediğinden konuşuyorlardı. tabi iktidar destekli bir programda elbette yabancı sınırı savunulur, bunu biliyorum. orada herkesin tek örneği, galatasaray uefa kupası kazanırken takımda as oynayan yabancıları saydılar ve hagi, taffarel ve popescu haricinde geri kalanın hep türk olduğunu, istenirse türklerle de başarı elde edilebileceğinden bahsettiler.

    iyi ki türklerle bir uefa kupası kazanmışız he. kimse o jenerasyonun 100 senede bir denk gelip de aynı çatıda buluştuğunu söylemiyor. sınırdan dolayı artan fahiş bonservis bedellerine dokunmuyor. sözde liberal ve demokrat yapıda olan bir zihniyetin, böylesi korumacı ve aslında rekabeti köreltici etkisini söylemiyor. sporda yarışma esastır, kulüpler kendileri için maksimum ve marjinal faydayı en üst seviyede tutacağı kuralları isterler. sırf pasaportundan dolayı daha pahalı bir ürünü (sporcu) kimse istemez, mecbur tutulmadıkça. galatasaray, marcao ve luyindama gibi oyuncuları yurt içinden alsa ne kadara patlardı, bir düşünsenize... kaldı ki ikisi için bile pahalı ücretler olduğu telaffuz edildi ilk transfer edildiklerinde. ancak potansiyelleri ve yarın öbür gün olası transferleri halinde kazandıracakları bonservis bedelleri bunun çok daha üstü. böyle bir şeyi türk oyuncularda elde etmeniz şimdilik çok zor, giden oyunculara bakın, hepsi çok daha genç yaşta ve yaşıtları diğer yabancılara nazaran daha ucuz. zaten 22-23 yaş ve üstü türk oyuncuları tatmin edici bonservis ile satmanız da çok zor. o yaşa kadar çoktan transfer edilmiş oluyorlar zaten.

    cenk ve arda dışında avrupa'ya gidip de hatırı sayılır bir bonservis getiren bir oyuncu da yok o yaşta. ancak yabancı oyuncular için bu yaş mevzusu çok da sorun değil, 30'u geçmediği sürece. zaten 30 yaşındaki bir oyuncuya hangi ülkeden olursa olsun kim ne kadar verir ki?
App Store'dan indirin Google Play'den alın