• 757
    messi ve ronaldo tarihte gelmiş geçmiş en iyi iki futbolcudur. tarihte dönemlerinde harikalar yaratmış efsaneler elbette var. pele, di stefano, cruyff, maradona, ronaldinho, zidane ve daha bir sürü oyuncu var. ama bu oyuncuların hiç biri bu iki oyuncuyla kıyaslanamaz nedeni ise çok basit messi ve ronaldo 10 seneden fazla süredir üst düzey şekilde oynuyor. ve bu futbolun geçirdiği bu evrimi düşünürsek şu anki futbol futbol tarihin en taktiksel ve fiziksel eforun en üst düzeyde olduğu evredeyiz. bu ikisi dışında en iyi oyuncu budur diyen arkadaşlar çok romantik bakıyor. ronaldinho'yu da izledik zidane'ı da ikisi de futbolu bu kadar seviyorsak onları izleyerek büyüdüğümüz için. nostalji güzeldir ama sürekli eskiyi övmek yeniyi aşağıda görmek tanımlanmış bir psikolojik problemdir. bu eski dönemlere olan özleminize alakalıdır. rasyonel verilerle değil. onları izlemediniz tarzı safsatalar gereksiz. mesela günümüz futbolunda da bu seviyeye gelebilecek beni heyecanlandıran bana göre tek bir oyuncu var hepimizin malumu mbappe. eminim 10 sene sonra da mbappe bu seviyelerde olunca insanlar sen messi ronaldo'yu izlemedin o yüzden mbappe'yi abartıyorsun diyecekler.

    gelelim bu ikiliye ikisi de kariyerine kanat oyuncusu olarak başladı. ama zaman içerisinde çok farklı pozisyonlara geldiler. artık tam anlamıyla kıyaslamak pek doğru bile değil. ronaldo net bir şekilde komple forvete evrildi. eskiden enerjisi adam geçmeye falan da harcardı. artık tek amacı o topu bir şekilde kaleye sokmak. ve bunu da mükemmel bir şekilde yapıyor. o kadar önleme rağmen adamı gerçekten kimse tam anlamıyla tutamıyor.
    messi ise trequarista pozisyonuna evrildi. gol atmak esas amacı değil messi'nin. messi oyununu oynuyor. oyunun doğal sonucu olarak bu goller geliyor. ama messi'yi sadece golcü olarak değerlendirmek çok ama çok büyük bir hata. gerektiği zaman orta sahadan 30 metrelik paslarla oyunu şekillendiriyor. gerektiği zaman çalımla ilerliyor. gerektiği zaman öldürücü ara paslar atıyor. gerektiği zaman paslarla oyunu soğutuyor. anladınız demek istediğimi.
    ama messi'yi özel yapan konu sadece bunlar değil. messi'yi özel yapan tercihleri. 100 pozisyon üzerinden 95'inde doğru kararı veriyor. oyunu içeriden görüp buna göre oyunu yönlendiriyor. televizyon başından bile her şeyi görmek çok zorken
    messi bunları saha içerisindeyken yapıyor.

    şahsen ben ronaldo'yu da seviyorum. inanılmaz bir atlet ve karakter. ve bitmek bilmeyen bir hırsı var en iyi olmak için.
    empati kurmaya çalışıcam şu an. ilk çıktıkları zaman quaresma'nın bile kendisinden daha yetenekli bir oyuncu olduğu oyuncunun zaman içerisindeki çalışma azmi ve hırsı insanları etkiliyor.
    bu azim messi ile kıyaslanmasını sağladı ve insanlar bunu biraz peri masalı olarak algılıyor. her zaman underdog olana bir sempati vardır ya bunla alakalı bir konu.
    belki ronaldo'nun filistin'de olan katliamda filistin tarafında yer alması diğer bir sempati unsurudur. belki barça'yı sevmeme bir unsurdur bu sebepten dolayı messi'ye karşı ronaldo'yu daha öne koyuyordur. sanırım insanlar bu sebepten dolayı messi'den daha çok seviyor. bilemiyorum vardır belki başka sebepleri.
    ama bunlar çok gerçekçi değil. gerçeklere odaklanmıyor olayı olmasını istediği gibi görüyor. bu da yanılgılara itiyor insanları.

    messi hakkında gelen genel eleştirileri de yorumlamak istiyorum.

    eleştiri1-) messi aslında iyi değil takımı iyi gösteriyor. her şeyi xavi iniesta'ya borçlu.
    yorumum1-) arkadaşlar bu eleştiriyi verenlere hoşgörülü olmak istiyorum ama olamıyorum. bunu diyen adamla futbol konuşmayın en kibarca böyle söyleyeyim.
    eleştiri2-) messi madem o kadar iyi neden barça dışında şansını denemiyor.
    yorumum2-) işte dananın kuyruğunun koptuğu kısım bu. adamın kendini başka yerde ispatlama ihtiyacı yok. ama insanlar inatla ispatlamalı diyor. messi lise sınıfında belli arkadaş çevresinde takılan sadece derslerine çalışan sosyal aktivitelere katılmayan tip. anladınız dediğim tipi. dünya'nın en güzel 3-4 şehrinden birinde yaşıyor. ispanyolca ve katalanca dışında dil bilmiyor. başka ortamlara kolayca entegre olamıyor. mesela bu sene başında nou camp'ta bir konuşması var. demek istediğimi gayet iyi anlarsınız. tanrı olarak görüldüğü yerde bile adam beden dilinde çok net bir şekilde konuşma yaparken rahat hissetmiyor. ait olmadığı bir yerde kendini rahat hissetmeyen arkadaş kurma becerisi düşük biri. kendinizi mesela hiç tanımadığınız bir masada masadaki herkesin yakın arkadaş olduğu sizin kimseyi tanımadığınız şeklinde düşünün. belki siz ilişki kurabilirsiniz o insanlarla ama messi o konuda iyi değil.
    aynı zamanda barcelona'ya inanılmaz bir vefa borcu var. bunu da es geçmeyin. barcelona adamın bildiğin hayatını kurtardı büyüme hormonuyla. kendini oraya ait hissediyor. türkiye'de 100 insana sorsak yurtdışında yaşayabilir misin diye en az 60'ı yaşayamam der. aynı mantık düşünün.
    eleştiri3-) arjantin'de başarılı olamadı nasıl en iyi oyuncu olabilir?
    arjantin'de başarılı olup olmadığı biraz perspektife bağlı. 1 dünya kupası finali 2 kere copa america 1 kere de kuzey amerika'nın da olduğu copa america'da final oynadı. bu finallerin hiç birini kazanamadı. o maçları izleyen insanın özellikle 2014 dünya kupası'nda ne kadar masum olduğunu bilir. higuain'e bence yapılmalı eleştiriler bu turnuvalarda. ama bu eleştiriye nispeten katılıyorum. en haklı eleştiri olabilir 4 kere final oynayan arjantin'in bir kere bile kazanamaması başarısızlıktır. emin olun o da düşünüyordur bunu. ama yine de özellikle 2018 dünya kupası elemeleri maçlarında arjantin'i bir izlemenizi rica ediyorum. messi'nin yokluğunda ki takım çıkamıyordu gruplardan.

    ben şahsen oyunu sadece istatistikler üzerinde olduğunu düşünmüyorum. bak belki ronaldo daha komple bir bitirici yorumuna bile katılırım. ama daha iyi bir oyuncu yorumu o kadar da öznel olmamalı. ortada salt bir gerçek var çünkü. velhasıl kelam uzun bir entry oldu. tamamını okuyanlara teşekkürler.

    bazı referanslar
    2018-2019 sezonu 5 büyük ligde en çok gol atan ve net gol şansı yaratanlar https://twitter.com/.../1115271927017480194

    messi belgeseli:" leo en çok kendi arkadaşlarıyla eğlenmek için oynamayı seviyor, futbolu kendisi gibi seven insanlarla oynamaktan hoşlanıyor."
App Store'dan indirin Google Play'den alın