• 1654
    düşmesine bir şey demeyeceğim ama ciddi oranda düşerse artık ligi izlemeyi bırakacağım sayı.

    ülke futbolunun gelişmesi için formülü veriyorum;
    * saha zeminlerinin adam edilmesinin sağlanması. saha zemini belli bir standardı sağlamıyorsa adamlara kendi sahasında maç oynatma. ev sahibi avantajını kullanamasınlar. sonra da zemini tff olarak yaptır ama fiyatın iki katını ilgili takımın yayın gelirinden kes. akabinde maçlarını oynayabilirler.

    * gereksiz harcamaları denetle. herhangi bir kulüp o yılki toplam kazancının en fazla belli bir yüzde fazlasını harcayabilsin. ceza kesmesi için uefa beklenmesin * saçma sapan yöneten başkanlar yüzünden batan kulüpler olmasın.

    * ilgili iki denetleme de bağımsız kuruluşlarca denetlensin ve kamuoyuna da sonuçlar açıklansın. adam kayırma vs. olmasın. zira kimse tff'ye güvenmiyor. bu bağımsız kuruluşların da parasını tff verebilir. yıldırım demirören benim zamanımda tff'nin kasası para doldu demeyi biliyor. biraz ülke futboluna fayda versin bu para.

    gelelim oyuncu gelişimine.
    * yine gelirlerin bir kısmının zorunlu olarak altyapıya harcanması kuralı konsun ve yine bağımsız kuruluşlarca denetlensin. yapmadı mı? bas transfer cezasını, transfer yapamasın 2 dönem (bir ara dönem bir de yaz dönemi).

    * ilk 11'de en az 2 türk oyuncu oynatma zorunluluğu getirilsin. cezasız, bildiğin zorunlu olacak. bu iki türk oyuncu da avrupa'da yetişmiş olmayacak; türkiye'de yetişmiş olacak. çünkü benim hayalim oyuncu yetiştirip avrupa'ya satmak. ortam futbolcu yetiştirmeye de müsait, sadece denetleme şart. bence yapabiliriz.

    * altyapı tesislerinin de standardının belli bir seviyede olması sağlansın. olmuyorsa yine stat zemini olayı gibi iş halledilsin.

    * altyapı hocalarının standardı yine belli bir seviyede olsun. kafasına eseni hoca yapmasınlar şu ülkede.

    daha arttırılabilir kurallar. bu konuda otorite değilim. bu konuda kafa patlatmış çok kişi vardır. bir ortak toplantıyla iyi kararlar alınabilir. kurallar farklılaşabilir ama temel olarak iyi olduğunu düşünüyorum.

    bunlardan sonra yabancı sınırı 14 değil 10 olsun atıyorum. hem kulüplerin futbol kalitesi düşmez hem de oyuncu yetiştirmiş oluruz. 2x18 = 36 tane sürekli oynayan eleman. bunları yedekleyecek de iyi eğitim almış gençler ve ilerde ilk 11'e girerler. bence gayet iyi bir adım.

    ama eskisi gibi direkt 5, 6 yapalım derlerse; bunun hiçbir işe yaramadığını gördük. millet buna alıştıktan sonra o ligi izlemez zaten. her takım iyi futbol oynayabilir konuma geldi artık. gayet de güzel oldu.
App Store'dan indirin Google Play'den alın