• 25
    türkiye futbol federasyonu, 2018-2019 sezonunun süper lig ismini “lefter küçükandonyadis sezonu” olarak belirledi. lefter hakkında bir şey yazmadan önce bir noktaya değinmekte fayda görüyorum. yaklaşık 3 gün önce galatasaray başkanı mustafa cengiz, gazete habertürk'ten erhan kaan adıgüzel'in sorularını yanıtlamıştı. röportajın son bölümlerinde ise büyük bir fair-play örneği gösteren açıklamalarda bulundu.

    --- alıntı ---

    "galatasaray taraftarı olarak sezonun ismi için metin oktay veya gündüz kılıç’ı isterim. ancak hakkaniyetli olmak gerekirse şu ana kadar hiç fenerbahçeli isim verilmemiş. galatasaray başkanı olarak ise ben isterim ki lefter ya da can bartu olsun. doğru olan budur."

    --- alıntı ---

    bu açıklamalardan sonra başkanımız tff'nin işini kolaylaştırmış, rakip takımın efsanesinin adını sezona versek sorun olur mu derdinden kurtarmıştır. dahası belki de böyle bir düşünceleri yokken bu açıklamalardan sonra fikirlerini değiştirmişlerdir. uzun yıllardır böyle büyük bir erdeme sahne olan bir konu hatırlamıyorum ben. bir galatasaray sevdalısı olarak mustafa cengiz'e teşekkürlerimi iletirim.

    sezona ismi verilen rakip takımın efsane futbolcusu lefter'e gelince de 22 aralık 1925 tarihinde doğmuş, 13 ocak 2012’de ağır zatürreye bağlı kalp yetmezliğinden vefat etmişti. taksim spor kulübü'nün alt yapısından yetişen rum asıllı türk forvet, sonrasında askere gidip fenerbahçe spor kulübü ile anlaşmıştı. buradaki macerasından sonra 17.500 liralık transfer ücretiyle italya'nın fiorentina takımına transfer oldu. 1 yıl da fransa'nın ogc nice takımında oynayan lefter, 1953-1954 sezonundan itibaren yeniden fenerbahçe'ye geri döndü. 17 yıl giydiği fenerbahçe forması altında 400'ün üzerinde gol kaydeden futbolcu, kulüp tarihi için erişilmesi güç bir başarıya imza attı. golcülüğünden ötürü ver lefter'e, yaz deftere! sloganı onun için yaygın olarak kullanıldı. futboldaki ustalığından, çalımlarından ve gollerinden ötürü ordinaryüs sıfatıyla anıldı.

    toplam 50 kez türkiye a millî takım forması giydi (46 kez a, 1 kez b, 3 kez 21 yaş altı). 21 gol attı.

    http://gss.gs/6ZP.jpg
    http://gss.gs/vpZ.jpg
App Store'dan indirin Google Play'den alın