• 105
    4,80 tl'yi görmüş olan kur.

    kök nedeni ve çözümü çok açık:

    üretmek, üretmek, üretmek. inşaat değil, katma değerli ürün üretip yurt dışına ihraç etmek!

    hatırlayın, 19 şubat 2001'de mgk'da cumhurbaşkanı sezer, başbakan ecevit'in önüne anayasa kitapçığı fırlattı ve cumhuriyet tarihinin en büyük krizlerinden biri başladı. çılgın bir devalüasyon oldu. aslında uzunca bir sürecin sonunda mesele patladı. ekonomi bir günde o hale gelmez ama kur, bir günde çılgınca arttı. o günlerde ailemin yüklü miktarda döviz borcu vardı. bir günde borcumuz katlandı, yıllarımız yok oldu. fakirleştik. tersine, krizi önceden koklayanlar ya da tüyo alanlar ise yüklü miktarda döviz alarak bir gecede varlıklarını katladılar.

    günümüzdeki devalüasyona bakalım şimdi. yine ekonomi bir günde bu hale gelmedi. bu bir süreç fakat devalüasyon 2001'deki gibi bir günde patlamadı. bu kez sinsi sinsi geliyor. tıpkı kaynayan sudaki kurbağa deneyi gibi yavaş yavaş bizi mahvediyor. geçen yıl bugün dolar 3,57 tl iken şu an 4,77 tl. geçen yıl bugün asgari ücret 1404 tl idi. o günkü kur ile 393 usd alıyordu. asgari ücret bu yıl 1603 tl. bugünkü kur ile sadece 336 usd alabiliyor. asgari ücret yüzde 14,2 zamlanmış olmasına rağmen aslında geriye gidiyor çünkü tl'nin alım gücü azalıyor. ben kendi maaşım üzerinden bir değerlendirme yaptım. çok büyük başarılar, terfiler, atamalara rağmen şu an maaşım, ancak 2011'deki maaşımın aldığı dolar kadar alabiliyor. yani 2018'deki maaşım, dolar bazında 2011'deki maaşım kadar. oysa ki maaşım tl bazında 2011'dekinin 2,5 katı! ne kadar zam alırsan al, kur karşısında eziliyorsun.

    genç kardeşlerimin anlaması için olayı şöyle açayım. biz dolar mı harcıyoruz da geriye gidiyoruz sorusu akıllarda kalmasın.

    tükettiğimiz ürünlerin pek çoğu yurt dışından geliyor. sadece teknoloji ürünlerinden bahsetmiyorum. dışa çok bağımlıyız. geçen ay aldığın 1 kg bir ürün, bu ay 1 dolar zamlansa sana yansıması 5 tl. örneğin kilosu 10 tl olan ürün 15 tl'ye çıkıyor. yediğin, içtiğin ne varsa uçarak marketine, manavına, kasabına gelmiyor. yakıtın zamlanmasıyla taşıma maliyetleri artıyor. dolayısıyla kurdaki en küçük oynama bizim cebimizden çıkıyor.

    allah sonumuzu hayır etsin. üretmeden, çalışmadan, markalaşmadan, markayı ihraç etmeden, turizmi, yer altı kaynaklarını kullanmadan işimiz çok zor.
App Store'dan indirin Google Play'den alın