• 6
    gördüğüm kadarıyla mümkün değildir.

    birincisi, ülkemizdeki hangi kulüp %90-95 oranında stadyum doluluğu yakalayabiliyor? stadyumumuz 50 bin küsür kişi kapasiteli, 30.000 kişi gelince çok şükür diyoruz. onlarca yıllık kombine sırası olan kulüpler gibi değil ülkemizdeki kulüpler. dolayısıyla kulübün veya federasyonun kameralı telefonunu kullanacak adama yasaklama getirmesini beklemek pek realist bir bakış değil. sen "yahu onlar zaten takımı desteklemiyor, ne eksilir ki?" diyebilirsin. ne eksilecek, kulübün kasasına girecek üç beş kuruş eksiliyor. hiçbir kulüp de bunu istemez, dolayısıyla bu mesele yasaklanmayacak.

    ikincisi, açın mesela pink floyd - comfortably numb pulse canlı performansını. ya da eminem'in 2000'lerdeki bir konserini. o da olmadı camel, radiohead falan. 2005 öncesi olsun ama. ya da 2000. yorumlara bakarsanız ne görürsünüz söyleyeyim: ne güzel seyirci/dinleyici, telefonlar henüz ortaya çıkmamış herkes anı yaşıyor tadında yorumlar. bu gözler tiyatroda flaş patlatarak fotoğraf çeken gördü. artık telefon, instagram'a bir şeyler atmak, yer bildirimi yapmak büyük çoğunluğun yaptığı şeyler. bunları ben yapmıyor olabilirim, ancak ezici çoğunluk yapıyor.

    şimdi ne bekliyoruz biz?
    kulübün veya federasyonun zaten gelen az sayıda taraftarın bir kısmına sen gelme demesini mi? imkanı yok, geçelim onu.
    yasak getirmesini mi? yasak gelirse bu insanların yine önemli bir kısmı maça gelmez. adam maça gidip çekmek yerine pahalı mekana oturur, orada yine çekeceğini çeker maçı izlerken.
    beklentilerden hiçbiri gerçekleşecek gibi değil özetle.

    bugün konserlerde de herkesin elinde telefon, tiyatrolarda da, sinemada da, maçta da. en azından ülkemizdeki maçlarda, buna bir çözüm üretmek de imkansız. yasağın gelmeyeceği bariz ortada. geriye insanları ultraslan stili dövmek/dövdürmek falan kalıyor. ya da herkesle tek tek tartışacaksınız, %99'u sanane diyecek, yine kavga edeceksiniz.
App Store'dan indirin Google Play'den alın