• 148
    sözlük kuralları neden var önce onu tartışmak gerekir. bir yazarın ilk gayesi nedir? yazdıklarının okunması ve anlaşılması. yani anlaşılır olmak, açık olmak. okuyucuya ulaşabilme en temel ilkedir. peki bir yazı nasıl anlaşılır olur? işte bunun için var olan ilk kural kayıp zamanlı entry girmemektir.

    söz gelimi bir maçtan söz ediyorsanız ve hangi maç olduğunu okuyucunun bulmasını bekliyorsanız bu açık ve anlaşılır olma prensibine aykırıdır. yazılan bir yazı okuyucunun değil, yazarın sorumluluğundadır. kuralların ne için var olduğunu anlamak önemli bir husus. kurallar yazarın işini zora koşuyor ve anlamsız ise tartışılmalıdır. iki kelime bakınız vermek bu kadar zorumuza gidiyor ise o kadar kelime yazma işini, yani yazar olma işini beceremiyoruz demektir. ayrıca gizli bakınız diye de bir şey var görüntü kirliliğinden yakınıyor isek.

    bana göre sözlükte kayıp zamanlı entry kuralını tartışmak, trafiğin en temel unsuru olan trafik ışıklarını tartışmaya benziyor. ilk yazar olduğumda kuralları baştan sona okuyarak, hangi kural ne için var diye kafa yordum. tıpkı referanduma gittiğimizde anayasa maddelerine kafa yorduğum gibi, ehliyet alırken trafik kurallarına kafa yorduğum gibi. hangi kural ne için var ve neye hizmet ediyor diye sorarak yaptığınız işi ciddiye almak bana göre önemli. yazar iken iki kelime daha eklemenin zor olmadığı gibi...
App Store'dan indirin Google Play'den alın