• 1293
    yabancı sınırının futbolumuzu öldürdüğünü anlamak için biraz akıl sahibi olmak yeterlidir. rıdvan dilmen gibi birkaç yorumcunun ve rahata kavuşmak isteyen yerli futbolcuların yönlendirmesiyle ülke futbolu zehirlenemez.

    yerli futbolcu, iyi olan futbolcu ile (bakın yabancı demiyorum, iyi olan futbolcu diyorum) rekabete girmedikçe kendini geliştiremez, motive olamaz ve de bırakın yıldız olmayı iyi futbolcu kategorisine bile yükselemez.

    yabancı sınırı demek "yıldız futbolcu" sınırı demektir. yabancı sınırı demek "iyi futbolcu" sınırı demektir. iyi ya da yıldız futbolcuları sınırladığınız zaman da yerli futbolcuyu rekabet yerine rehavete sürüklersiniz. bu da yerli futbolcuyu "yan gel yat, paraları kap" moduna sokar. böyle bir ortamda dünya çapında yıldız futbolcu yetiştiremezsiniz.

    yine iyi ya da yıldız futbolcuya sınır getirirseniz liginiz daha önce olduğu gibi yeniden "aptal ligler" kategorisine döner. hayatım boyunca ilk defa ligdeki iki anadolu takımının maçını izleme isteği duydum. (15 eylül 2017 kayseri antalya maçı) çünkü yedi-sekiz yıldız futbolcu vardı sahada. bütün takımlar için geçerli bu durum. hepsi daha iyi takımlar kurdular, hepsi daha izlenir futbol oynamaya başladılar. yani ligin izlenirliği arttı. pl ve la liga bu nedenle 3-5 milyar eurolara pazarlanıyor.

    beşiktaş iki sezondur avrupada başarılı sonuçlar alıyor. bu sezon başakşehir için de aynı şey geçerliydi. peki yabancı sınırı olsaydı bunlar mümkün olur muydu? asla olamazdı. yabancı sınırı getirmek demek kulüplerimizin avrupa arenasında sıfır çekmesi demektir. çünkü artık bütün rakipler sınırsız yabancı ile oynuyor. onlar bütün dünyayı tarayıp takım kurarken sen sadece ülke içinden takım kuracaksın. rekabet şansın kalır mı?

    son olarak şunu söylemek isterim. 2019 yılına kadar geçerli olmak üzere getirilmiş bu kuraldan şu anda dönmek mümkün olamaz. tek bir takımın itirazı halinde bile tahkim kurulu bunu bozmak zorunda. aksi halde takımların yaptığı bütün yatırımlar, verdikleri tüm paralar çöpe atılmış olur ki bu mümkün değildir.
App Store'dan indirin Google Play'den alın