• 17408
    kadro muhendisliginde yillar sonra ileriye bir adim atan takim.

    hatirlatmak lazim: galatasaray 60 milyon euro barajinin altina inemedigi icin avrupa'dan men cezasi aldi. ve 60 milyon euroluk bu kadroyla ligde 6. ve 4. oldu, avrupa'da sampiyonlar liginde tarihinin en kotu performansini gosterdi, ve ostersunds'a elendi.

    diger yandan galatasaray basit hesapla 8 oyuncusuna 3 milyon, 8 oyuncusuna 2 milyon, 8 oyuncusuna 1 milyon maas odeyerek toplam 48 milyon euro civari bir maliyetle inanilmaz bir takim kurabilir. tabi paralari dogru harcarsa.

    ***

    28 kisilik super lig kadrosu, 14 yabanci kontenjani var. yukaridaki hesaba uygun olarak galatasaray soyle bir kadro kurabilir: 8 as ilk 11 oyuncusu, 8 rotasyon oyuncusu, 8 kadroyu zorlayan yedek/genc oyuncu, 4 20 yas alti altyapi oyuncusu.

    ilk 11 oyunculari (8):
    muslera(31), maicon(28), mariano(31), fernando(30), ndiaye(26), belhanda(27), feghouli(27), gomis(32)
    toplam yillik maaslari 26 milyon euro + 40+ bin puan basi primi * 70 puan ~ yillik 30 milyon euro.
    yas ortalamasi 29, ortalama maliyet 3.5 milyon euro.

    rotasyon oyunculari (9):
    selcuk(32), eren(29), yasin(30), de jong(32), hakan balta(34), serdar aziz(26), tolga(25), donk(31), garry(26)
    toplam yillik maaslari 17 milyon euro + 70 bin mac basi + 20bin puan basi ~ yillik 22 milyon euro.
    yas ortalamasi 29.5, ortalama maliyet 2.5 milyon euro'nun biraz altinda..

    yedek/gencler (11):
    koray gunter(22), linnes(25), carole(26), ahmet(23), emrah bassan(25), tarik(26), cavanda(26), sinan gumus(23), eray iscan(26), umut gundogan(27), oguzhan kayar(22)
    toplam yillik maaslari 8 milyon euro + 55 bin mac basi + 15 bin puan basi ~ yillik 10 milyon euro.
    yas ortalamasi 24.5, ortalama maliyet 1 milyon euro.

    altyapi (6): (kamp kadrosuna gore)
    ismail cipe, gokay guney, atalay babacan, recep gul, yunus akgun, baris zeren
    maas toplamlari 0.5 milyon euro'yu gecmez.
    yas ortalamasi 20'nin altinda.

    ***

    ozetle,
    - galatasaray'in as oyuncu grubu tas gibi. bu grubu sifirdan transfer etmeye calisinca maliyetler inanilmaz yukseldi, fakat yapilmasi gerekiyordu.
    - galatasaray'in kotu durumunun asil sorumlusu ikinci grup. hem yetersiz, hem yasli, hem de cok kazandiklari icin bu grubu elden cikarmak imkansiz. ustelik sayisal olarak da ihtiyacin fazlasi var. bu 9 oyuncudan galatasaray'a garry, eren, tolga, serdar katki saglayabilir, kalanlar ise yillik 15 milyon karsiliginda hic bir sey sunmuyor.
    - galatasaray'in yedek oyuncu grubu da gereksiz siskin. linnes, carole, ahmet, koray dogru maliyette dogru oyuncular. fakat bu grupta cepten yiyen tarik, cavanda, umut gundogan, oguzhan gibi isimler var. bu oyuncularin temizlenmesi sart.

    ***

    haliyle yapilmasi gerekenler cok net ortada:
    - galatasaray ikinci grubu temizleyip, maliyetini dusurup, genclestirmek zorunda. donk, de jong, hakan, ve yasin'in kontratlari 2018'de, selcuk, eren, tolga'nin 2019'da bitiyor. yani bu grubun bugunku maliyetinin 1/3u bu sene, diger 1/3'u de onumuzdeki sene bosalacak. bu grubun kalitesini yukseltirken maliyet ve yas ortalamasini dusururken minimum risk almak, opsiyonlu kiralama hamleleri ve scout ekibinin tavsiyeleri tercih edilmesi gereken yontemler.
    - benzer bicimde ucuncu gruptaki kotu oyuncularun bir cogunun sozlesmesi 2018 ve 2019'da bitiyor. bu grup oncelikle altyapi oyunculariyla guclendirilmeli, daha sonra genc oyuncular rotasyon oyuncusu kategorisine yukselebilmeli.
    - galatasaray 2. ve 3. grup donusumunu, as oyuncularinin yas ortalamasi tekrar 32'lere cikmadan tamamlamali ki alt gruplarin ust gruplara takviye yaptigi, surdurulebilir bir duzen olusabilsin. bu donusumu hizlandirmak icin de jong, donk, tarik, cavanda gibi isimlerin gerekirse yatarak kazancaklari paralarda pazarliga gidip ne kadar tasarruf edilebilirse yarardir.
    - galatasaray gmois, mariano, fernando yaslandiginda yerlerine kaliteli isimler alirken maliyetleri biraz daha rayina oturtmali. fakat 3-4 milyon icin as takiminda kalitesizlige ve vasatliga asla tahammul etmemeli. bu alt sinif oyuncularin defolarini one cikariyor ve takimin deger kaybetmesine yol aciyor. bu sebeple melo'nun yerini jem karacan'la kapatmak, stoper sorununu ahmet calik'la cozmek gibi hamlelerden artik ders alinmali.

    ***

    galatasaray bu yaz para harcayarak dogru yapti. fakat kadro temizligini surdurmek sart. dogru kadro yapisini kurduktan sonra 6 ayda bir teknik direktor kovmaya gerek olmadigini da gorecegiz.

    ustune 2018'deki genel kurul'da dursun ozbek yonetimi yerine biraz is bilen bir yonetim gelirse... galatasaray'in onu cok acik.

    biraz zaman, biraz destek, biraz sabir.
App Store'dan indirin Google Play'den alın