• 217
    finansal fair play, sözlükte konuştuğumuz arkadaşlar olsun, günlük hayatta sohbet ettiklerimiz olsun, genel olarak yanlış anlaşılan yönleri olan bir yaptırım.

    ffp "sattığın kadar alabilirsin" değil, "kazandığın kadar harcayabilirsin". (eğer farklı bireysel anlaşmalarınız yoksa) . şimdi siz yüksek lokal ya da global kazancı olan bir kulüpseniz, mesela madrid, barca, united, city gibi; her sene -20milyon, -50, -100 milyon euro'lara kadar transfer harcamanız olabilir. çünkü bunu karşılayabilecek gücünüz vardır. alırsınız messi'yi atıyorum chelsea'ye 200 milyon euro verip; bu adam sana reklam'la formayla vesaire, zaten daha maça ayak basmadan bonservisinin yarısını karşılar. dolayısıyla -200 milyon harcamış oyuncu satmamış ceza verelim diye bir durumu yok ffp'nin.

    öncelikle uefa, ffp'yi çok katı uygulamıyor, çok net, keskin ve sert cezalar vermiyor. hatta avrupa kupalarına katılmadığın yıl radar dışısın.(geçen yıl milan gibi.) bizim yönetim harbiden ceza almak için uğraşmış olmalı.

    uefa, kulüpler ile bu konu hakkında iletişim içerisinde zaten. kulüplerin uefa ffp komitesi ile bireysel anlaşmalar yapabilme şansı var. örneğin, fenerbahçenin, beşiktaş'ın anlaşmaları gibi. milan da el değiştirdiğinde, nisan ayında, uefa'nın kendisi milanla toplantı yapmak istedi çünkü yeni hesaplamaları hakkında bilgi güncellemeleri gerekliydi. (ne kadar yatırım yapacaklar, kulübün borçlarını da satın alacaklar mı, borçları nasıl ödeyecekler, çin piyasasında nasıl bir gelir bekleniyor, genel olarak önceki yıllara oranla ne kadar gelir artışı bekleniyor gibi) milan ise bu görüşmeyi ekim'e ertelemek istedi ve uefa da bunu kabul etmiş. italyan gazetelerinde milan'ın hala 150 milyon euro civarı harcama yapabileceği söyleniyor, tabii kesin rakam olmasa da. bu kadar harcama yapabilme sebepleri de denildiği gibi, yeni sahiplerinin, kulübü borçlarla beraber alması, güven veren bir görüntü çizmeleri gibi finansal sebepler sonucunda şirket'in daha yüksek değer'e ulaşması, daha iyi reklam anlaşmaları çekecek olmaları ve ayriyetten çin pazarı tabiiki.

    haginin topuğu'nun da bahsettiği, yeni sahiplere ilk sene tölerans gösterilmesi de buna bi etken tabi.

    avrupa kulüplerinin son mali durumları da burada: https://www2.deloitte.com/...oney-league-2017.pdf
App Store'dan indirin Google Play'den alın