• 568
    bu proje hayata geçerken en önemli üç vaadi şuydu

    1)kulüplerin gelirleri artacak
    2)karaborsa engellenecek
    3)tribün olayları sona erecek

    bakalım vaad ettiği şeyleri yerine getirebilmiş mi?

    1)passolig geldiği ilk sezonda süper lig'de seyirci kaybı %35 1.lig'de %55'tir yani kulüplere gelir sağlamak yerine kulüpleri gelirlerinden etmiştir.
    2)karaborsa engellenmemiş aksine sade vatandaş bile internet üzerinden bilet satarak karaborsa olayına girmiştir. stat önü karaborsadan internet karaborsasına geçiş yapılmıştır.
    3)tribün olayları azalmamıştır ve halen devam etmektedir.

    peki soru şu neden o zaman halen bu uygulama devam etmektedir ?

    cevabı aslında basit, futbol bizim ülkemizde 90 sonrası devlet politikası ile geliştirilmiş ve açılan özel kanallar ile halkımızın üzerinde çok önemli bir medyatik uyuşturucu olarak görülmeye başlanmıştır. o yıllarda yapılacak olan zamlar genellikle galatasarayımızın avrupa kupası maçlarının olduğu gün yapılırdı aramızda belki hatırlayan arkadaşlar vardır. hatta bir avrupa maçı sonrası taksicilerin isyan haberi çıkmıştı maç izlerken zam geldi benzin fiyatları arttı galatasaray artık elensin diye gazetlerde haberleri olmuştu. 90'larda her avrupa maçı öncesi acaba hangi şarkıcı bizim takıma şarkı yaptı diye star tv ekranında maç saati beklediğimi çok net hatırlarım. bu popüler politikalar ile futbol ülkemizde çok daha önemli bir yer haline gelmiştir. kimse yanlış anlamasın iki şarkı ile futbol popüler oldu demiyorum elbette bu topraklarda futbol hep sevildi hep motivasyon aracı oldu ancak futbol takımları arasında rekabet 90'lı yıllarda yükseldi. ilk deplasman tribününü adnan polat 1994 yılında bir beşiktaş maçında uygulamaya geçirmişti. ömer çavuşoğlu denen kişilik o yıllarda bayraklarımızı yırtarak gazetelere boy boy pozlar verip nefret körüklemişti. demem o ki bizler 80'de sağ sol olarak 90'larda futbol olarak ayrıştırıldık

    tribünlerin halkımızı doğrudan etkileyen kitleler halinde hareket ettiren bir kültür haline gelmeye başlaması ise 2000'li yıllarda belirgin taraftar gruplarının ön plana çıkması ile olmuştur. elbette her zaman tribünlerde gruplar topluluklar vardı ancak tek çatı altında toplamak bir olarak haraket etmek tam olarak bu yıllara denk gelir. şuanda yapılan ise passolig uygulaması adı altında tribünlere giden kişilerin fişlenmesi kontrol altında tutulmasıdır. passoligin en büyük sebebi aslında budur. ülkenin yaşadığı 2001 ekonomik krizi zamanı bile lise yıllarında orta direk altı bir ailenin ferdi olarak bendeniz bilet parası bularak maça gidebiliyordum ama şimdi bir lise öğrencisinin maça gitmesi neredeyse imkansız. ekonomik olarak tek bir banka üzerinden alım yapılması üç ana amacını yerine getirememiş olmasına rağmen halen yürürlükte olması tamamen siyasi olguların sonucudur. bu sebepten ötürü bir çok siyasi parti geçtiğimiz dönem seçimlerinde passoligi kaldıracağını belirtmiştir. hiçbir zaman unutmamak gerekir birlik olanların sesini bastırmak zordur. tribünlerde birlik olmaması için passolig vardır.
App Store'dan indirin Google Play'den alın