resim
Fatih Terim
Görev:Teknik Direktör
Takım:-
Yaş:70
Uyruk:Türkiye
  • 11718
    terim, kişilik özelliklerini göz önüne aldığımızda çokça gürültü çıkararak çalışan, ilkel bir jeneratöre benziyor. ama merkezi elektrik tesisatı olmayan bir eve teknoloji harikası bir akıllı ev sistemi de kursan, jeneratörün vereceği faydayı elde edemezsin. çünkü evde elektrik yok, yani türk futbolcusunda altyapı eğitimi diye bir şey yok. bir iki istisna hariç hepsinin çok temel problemleri var.

    türkiye'nin en iyi sol beki caner erkin inter'den haraç mezat gönderildi. medya camiasının "şöyle büyük futbolcu, böyle iyi futbolcu" diye övgülere boğduğu selçuk inan, şl'de oynadığı maçların çoğunda resmen zavallı bir performans ortaya koydu. şampiyonlar ligi'nde gol krallığına oynayan burak yılmaz'a yalnız italya'nın orta sıra takımı lazio'dan teklif geldi. milli takım kadrosundaki türkiye doğumlu adamlara bak, mehmet topal ve arda hariç bir tane uluslararası seviyede oyuncu göremezsin. çünkü büyük çoğunluğu futbol oynamayı 24-25 yaşında ancak öğrenebilmiştir.

    yurtdışında doğanlar elbette bu tespite uymuyor, ancak onlar da elektriği olmayan eve alınmış teknolojik aletler gibiler. takımın temel mantalitesi kaotik bir futbol olduğu için bu hengamede ne oynayacaklarını bilemiyorlar. nuri şahin, oğuzhan, yunus mallı, hatta duran topları çıkarsan hakan çalhanoğlu bile kulüp takımlarında verdikleri katkının yarısını dahi milli takıma veremediler. çünkü bugüne kadar milli takımın temelini gurbetçiler değil, türkiye'de doğanlar ve genç yaşta avrupa'dan koparılıp türkiye ligi'nde oynamaya mahkum edilenler oluşturdu.

    şimdi yabancı sınırı kalktığı için milli takımın temelini avrupa'da oynayan futbolcular oluşturabilir. bundan üç-dört sene sonra enes ünal, emre mor, çağlar söyüncü, yunus mallı, hakan çalhanoğlu, tolgahan çiçek gibi isimlerden oluşan bir iskelet kurulabilir. hatta bu daha kısa sürede de gerçekleşebilir. ya da türkiye'den genç yaşta avrupa'ya gidip orada pişen yeni oyuncular da çıkabilir. kısacası yakın gelecekte bu eve elektrik bağlanması ihtimali var. ancak eve elektrik bağlanıncaya kadar jeneratörü kullanmaktan başka çaremiz yok.

    evet terim kavgacı, egolu, hatta belki narsist, oynadığı üç kuruşluk oyunu neredeyse dünyanın en önemli işiymiş gibi gören ve herkesin böyle görmesini bekleyen ukala bir adam. ama bugüne kadarki tecrübeler, türk futbolcusunun frank rijkaard gibi, guus hiddink gibi profesyonel ve mesafeli tavırdaki adamları ciddiye almadığını defalarca ispat etti. "taktiksel yönü yüksek bir hoca getirelim, milli takıma bir sistem oturtsun" gayesi istisnasız her denemede başarısızlıkla sonuçlandı. çünkü dediğim gibi, evde elektrik yoksa hiçbir elektrik panosu sana fayda edemez.

    terim milli takımın bugüne kadarki bütün kayda değer başarılarında pay sahibiydi, şenol güneş'in 2002 dünya kupası başarısının temelinde bile o vardı. ancak onlarca defa gözümüze soktuğu üzere onun çalışma ve iletişim mantığı güncel futbol için artık çağdışı kalıyor. iyi yönetilen bir ülkede terim gibi bir jeneratör çoktan depoya kaldırılmış, gereken altyapı düzenlemeleri yapılarak eve elektrik bağlanmış olurdu. ama maalesef ki iyi yönetilen bir ülkede yaşamıyoruz.

    kısacası ne zaman uluslararası futbol seviyesinde olan futbolcular, "türk futbol mantığı"na sahip oyunculara hakimiyet kurar; işte o zaman terim'e güle güle deriz.
App Store'dan indirin Google Play'den alın