• 5266
    türkiye’de 80’li yılların ortasından itibaren doğanlarla 90’lı yılların başında doğanların diğer takım taraftarlarına nazaran çoğunlukta olduğu topluluktur. istatistik bilimi beni doğrulayabilir. bu yıllarda doğanların oluşturduğu rastgele seçilen bir örneklemden yaklaşık yüzde 80’i galatasaraylıdır. bu yıllarda doğan arkadaşlar kendi bulundukları ortaokul, lise, üniversite yıllarını düşünsünler ve sınıflarındaki galatasaraylı oranını akıllarına getirsinler. her biri rastgele seçilen örneklem olduğundan, genel nüfusun da bu oranda galatasaraylı olduğunu düşünebiliriz. ayrıca 20 ile 30 yaş arasında olan insanların sosyal medya kullanımında daha etkin olduğunu hesaba katarak, galatasarayın resmi sosyal medya hesaplarındaki takipçi sayılarının rakiplerine nazaran çok daha fazla olmasını da buna bağlayabiliriz.

    (bkz: galatasaray sk twitter)
    https://www.instagram.com/galatasaray/
    http://www.webmasto.com/...ki-durumu-rapor-2014

    kuşkusuz bu durumun en önemli sebebi 1996-2000 yılları arasındaki başarılardır. bunu belirtmemin sebebi şudur:
    maddi durumu kendimi bildim bileli çok da iyi olmayan kulübümüzün (bkz: galatasaray) en çok taraftara sahip olduğu yılları yaşıyoruz. bahsettiğim yaş grubu büyümeye, iş güç sahibi olmaya başladı. bu yıllardan itibaren maddi olarak güçleneceğimiz dönemler başlıyor diye düşünüyorum. burada en önemli etken doğru yönetim ve vizyondur.

    bu işin başka boyutu da çok önemli başarılarla beraber gelen taraftarın daha büyük başarılar beklemesi ve kolay kolay tatmin olmamasıdır. takımımızda bulunan birçok oyuncunun beğenilmemesi, başarı gelmediği zaman bir kalemde herkesi harcayabilecek potansiyele sahip olunması hep bu sebeptendir. 14 yıllık çileyi yaşayan (1973-1987) taraftarın romantik oluşunu, aksine yeni nesil taraftarın pragmatist oluşunu da bununla açıklayabiliriz. yönetenlerin dikkat etmesi gereken bir diğer durum da budur. eskiden sadece kahvelerde oyunculara laf söyleyebilirken şimdi tek tuşla oyuncunun kendisine söyleyebiliyoruz. bu sebeple kulübümüzün çok gelişmiş bir iletişim ağı oluşturması şarttır. yönetimde oluşturulan iletişim biriminin çok iyi organize edilmesi gerekir. taraftar profillerine de dikkat edilerek ciddi bir çalışma yapılmalıdır. bu iletişim birimi vasıtasıyla kulüp imajı, oyuncu imajı çok doğru şekilde oluşturulmalıdır. hep söylenen vizyon teriminin altını bu şekilde doldurmak gerekir diye düşünüyorum.
App Store'dan indirin Google Play'den alın