resim
Gheorghe Hagi
Görev:Teknik Direktör
Takım:FCV Farul
Yaş:59
Uyruk:Romanya
  • 4703
    yine ofsaytlara bir entryi ile geliyorum;

    şimdi de hagi övülmeye başlanmış. öncelikle hagi' nin futbolcu olarak övülmeye ihtiyacı falan yoktur. o hagi' dir bitti. dünya tarihinin en iyilerinden biri.

    hocalık kariyerine gelince de şu an belki başarılıdır, bilmiyorum ama türkiye kariyerine bakarak abuk sabuk ve hiçbir tutartlılığı olmayan argümanlarla teknik taktik bilgisini övmek komiktir. bir kere mantıken hagi, futbolcu olduğu dönemde teknik taktik bilgisi müthiş olmayan bir adam olmalı. adam o akdar yetenekli ki herhangi bir teknik taktiğe bağlı kalmadan saha içinde özgürce takılabilir. kimse de neden takılıyorsun diyemez. keza maradona da böyledir, messi de. maradona' ya ''aman oğlum alanı kapat, bir de bu rakibin beki ilri çıkıyor orayı zorla e mi?'' falan demiyordur muhtemelen hocası. ama yine de çok iddialı olamam, belki gerçekten teknik-taktik anlamda çok üsrt düzeydir hagi. ama kendisinin galatasaray kariyeri boyunca teknik-taktik anlamda bir maç kazandırdığını ben hatırlamıyorum. hagi topu alırdı, 2 kişiyi geçip 40 metreye pas atardı ya da aynı mesafeden topu filelere asardı. bu teknik taktik bir başarı değil, allah vergisi, benzersiz ve saf bir yetenek.

    hagi' nin hocalık kariyerine bakalım; bursaspor' u küme düşürüyordu, elinden son anda aldılar ama yanlışım yoksa yine de düştü o takım. galatasaray' a geldi. bir tek türkiye kupasında 5-1' lik fener galibiyeti var. ribery' nin efsane oyunu varve maçın tartışmasız yıldızı mondragon. yani mondragon standart bir kaleci gibi oynasa o maç fener' in galibiyeti ile bile bitebilirdi. buyurun hagi' nin yaptığı müthiş oyuncu değişiklikleri; https://tr.wikipedia.org/...e_Kupas%C4%B1_Finali

    sezonu üçüncü bitirdi. futbol olarak da hiçbir şey yoktu ortada zaten 5-1 kazanılan maçta bile maçın yıldızı kaleciydi işte. ikinci hagi dönemi ise tam bir facia;

    4 galibiyet, 4 mağlubiyetle 8. hafta sonunda bırakıyor takımı rijkaard ve hagi geliyor. şansına ilk maçı da fener deplasmanı ve o deplasmandan puanla dönüyor hagi. o maçı da sayarsak 3 galibiyet 2 beraberlik 4 mağlubiyetle devre arasında giriyoruz. işte asıl sorun burada başlıyor. buraya kadar olan kısmın günahı olmaz ama devre arası kampı da yaptığım bir takımla bu nasıl bir karnedir? 3 galibiyet 1 beraberlik ve 6 mağlubiyet. 6. mağlubiyet ise zaten içerideki 2-1 kaybedilen fener maçı. hagi' nin kendi eliyle ikram ettiği, abdürrahim albayrak' ın canlı yayında hagi' ye öfke kustuğu maç.

    şimdi bu donelere bakarak hagi iyi teknik direktör, müthiş bir taktik deha mı diyorsunuz siz? bakın, geldiğimiz noktada belki harika bir teknik direktör olmuştur o ayrı. yaptırdığı transferleri hiç konuşmuyorum bile.

    hagi dünya futbol efsanesidir. şu anda da belki dünyanın en iyi hocasıdır bilemem ama galatasaray' daki hocalık kariyerini övmek benim nazarımda saçmalamaktır.

    edit: demek tartışmalar böyle oluyormuş. neyse 3. olduğu halde iyi futbol oynadığı ve şampiyondan sadece 1 gol fazla yediği, yüzüncü yılımızdaki o yetersiz kadrodan bir iki ismi yazayım. sonrasında benim için tartışma burada bitiyor;

    ümit karan' ı kendisi istemedi ve yolladı.hakan şükür, necati ateş forvetleriydi. ümit karan da hagi istemediği için gönderildi. kalede mondragon vardı. stoperler song-tomas-bülent' ti. ergün, orhan ak, cihan, sabri yani bekler zayıf halkalardı kabul. ama stoper ikilisi, kaleci, forvetler harikaydı. ayrıca, ribery, ayhan, concecao, volkan, hasan kabze, baliç, hasan şaş kadrodaydı. nitekim aynı hasan şaş ertesi sezon erik gerets ile lige damga vurdu. hagi' nin yüzüne bakmadığı ümit karan 20 civarı gol attı. yani hagi' nin 100. yılda 3. olduğu kadroyu bir sonraki sene çalıştıran erik gerets 82 gol atıp 83 puan toplarken hagi' nin kadrosunu kullandı. kaleci, bekler, stoperler , forvetler aynıydı. sasa iliç vardı ekstradan. hagi' nin istemediği saidoo da yine gerets' in kadrosunun değişmeziydi. hagi ise concecao ile oynadı. yani hiç öyle kadrosu köütydü falan denmesin. 100. yılda hagi' nin eline verilen kadro iyiydi. çok istiyorsanız, gelsin yönetsin takımı. inşallah da başarılı olur kaldı ki hagi de çok gelişmiş olabilir teknik adamlık bazında kabul. ama ben daha bu zamana akdar üstelik 100. yıl gibi önemli bir olgu da varken galatasaray' ı 3. yaptı diye övülen bir hoca görmedim. sanki paf takımla oynadı da 3. yaptı. yahu açın bakın kadrolara, aynı kadroyu üstelik ribery olmadan rekor puanla şampiyon yaptı gerets. ribery gitti, iliç geldi.
App Store'dan indirin Google Play'den alın