• 14140
    devre arasında başlayan yeniden yapılanma projesine haziran ayında sözleşmesi bitecek oyuncularla şimdiden anlaşmaya çalışarak devam etmesi gereken takımdır. gelecek sene için konuşuyorum:

    kale : muslera, cenk, eray (ismail)

    muslera ve cenk, hatta muslera tek başına ligin tartışmasız en iyi kaleci hattı. ha cenk'in hataları ve eksileri var ama onlar da olmasa zaten beşiktaş'ın a kalecisi olarak kalırdı. yedek kaleci için aldığı para fazla mı az mı tartışılır (ben her yıla 200 bin daha az verilmesini isterdim) ama "kötü bir yedek kaleci" diyemeyiz. eray gönderilebilir ama kimsenin eray'ı alacağını sanmıyorum ve sözlşemesi devam ediyor. dolayısıyla bu mevkide fazla bir kıpırdanma imkanı yok. ideali eray'ı gönderip çılgın çocuk iso'yu 3. kaleciliğe getirerek erayın maaş yükünden kurtulup cenk'in maliyetini kompanse etmek.

    sağ bek; linnes ve tarık.

    linnes henüz kapalı kutu. beğendiğimiz bir adamdı; inşallah bizi yanıltmaz. tarık konusuna değinmem gerekirse zerre futbolcu olduğunu düşünmüyorum. öte yandan zamanında kendisine yıllık 1.2 m euro ödemeyi taahhüt ettiğimiz için sözleşmesi sonuna kadar kimsenin kendisini isteyeceğini, kendisinin de gideceğini sanmıyorum. biraz içinde olsa, taraftarın psikolojisini anlayıp çalışır, formayı aldığında "lan bizim acaba sağ beke ihtiyacımız yok mu?" dedirtirdi. satsak satamayacağımız için ve stopere yazacağım denayer sağ beki yedekleyebileceği için kağıt üzerinde yedek sağ bek olarak kalması tek ihtimal gibi duruyor.

    sol bek: carole, olcan

    carole konusunda dinazor spor yazarlarından farklı düşünüyorum. bence olacak adam bu; ortaları için zayıf deniyor ama adam ayağa top oynamayı seviyor. futbol bilgisi bek koşsun, orta açsın kısmet olan spor yazarlarına uzak bir kavram. olcan konusunda ise bu seneki performansı ile geçen seneki agresif fındık performansı ve görüntüsü arasında ciddi bir fark olduğunu söylememiz lazım. sene sonunda 1.8 m euro bandında olan maaşı bildiğim kadarıyla sabit kur anlaşmasına dahil olduğundan (detaylı bilen varsa söylesin düzelteyim) zaten güncel rakamla 1.3 m euro civarına denk geliyor ki tarıkla aynı parayı alıyor. dolayısıyla ivedi olarak sol bek bakmamız gerektiğini de düşünmüyorum.

    stoperler: chedjou, hakan, koray, denayer ile kafasına vura vura adam edilecek semih kaya.

    hakan balta artık futbolunun sonuna geliyor ama şu anda prime'ında gibi oynuyor. şecu başgandan daha iyi yabancı stoper almamız şu anda kolay değil gibi duruyor. ben şahsen denayer'in city'e döneceğini sanmıyorum zira stopere 40-50 m euro para veren city denayer'i alıp yetiştirmekle zaman kaybetmeyecektir. dolayısıyla gelecek sezon için önemli olay denayer'in bir şekilde (geri alma opsiyonu ile de olabilir) bonservisinin alınması. koray semihten daha iyi ve semih bu senaryoda ancak 5. stoper olur. dolayısıyla yavaş yavaş chedjou balta ikilisinden denayer koray ikilisine dönülmesi lazım. semih de bunların yedeği olarak kalabilir. ideal değil ama maliyeti itibariyle değişim süresinde en ivedi bölge stoper de değil.

    orta saha: selçuk, donk, ön libero transferi, jose rodriguez

    selçuk donk ikilisi bir aksilik olmazsa bu sene ilk 11 ikilimiz olacak. ideal olan donk'tan daha iyi 24-26 yaş arası bir dmc alarak ilk 11'e monte etmek ve orta sahada hiçbir verim alamadığımız jem, hamit ikilisinden kurtulmak. jose kim ne derse dersin ayağı düzgün ve gelişime açık bir adam. dolayısıyla jose'yi 3. bölgede daha etkili olabilecek (uzaktan şut ve kaleyi düşünme) şekilde yontarak yanına donk ile bir hat oluşturulursa sıkıntı yaşamayacağımızı düşünüyorum.

    amc: şıno, birlo

    şıno başgan varken sıkıntı yok. birlo da amc bölgesinde hamza transferi olmasına rağmen iyi oynuyor ama yaşı nedeniyle uzun vadeli programa müsait değil. gelecek sene, hatta bu sene çolak'ı ilk 11 oynayacağı bir takıma -ki kendisini isteyen antalya son derece uygun bu kritere- kiralayarak galatasaray forması olmadan neler yapacağını, düzenli oynadığında gelişme gösterip gösteremeyeceğini görmemiz gerekiyor. şu haliyle emre tamamen yetenek israfı. savaşmayı, çalışmayı öğrenmesi lazım ama fakat abileri varken bunu bizde öğrenmesi çok çok zor.

    kanatlar: 24-26 yaş arası ilk 11 transferi, poldi, sinan, yasin

    yasin ve sinanı hamle oyuncusu tutup, sinana şans tanıyarak geliştirirken, 11e poldi ve kanadını domine edebilecek bir adam şart oğlu şart. hızlı, ortası sağlam bir kanat adamı alırsak yasin ve sinan ile efektif bir kanat rotasyonu elde ederiz.

    forvet: isim vererek yazayım, damiao, muriqi ve volkan pala

    burak ve umut ile bir şekilde yolların ayrılması gerekiyor. toplam maliyetleri maç başları dışında 5 m euro ancak verim (-). şu anda devre arasında alabileceğimiz en iyi ve tek adam damiao. muriqi, giresunlu olmam hasebiyle düzenli olarak takip ettiğim ve takımı 3 kulvarda tamamen sırtlama görevini sırtına bindirmediğimiz senaryoda inanılmaz verim alabileceğimiz, gelişime açık ve ihtiyacımız olan tip bir santrafor. damiao muriqi ikilisi yanına genç volkanı da eklersek 4-5 sene forvet sıkıntısı çekmeyiz. damiao muriqi ikilisinin yaklaşık maliyeti senelik maç başları dışında 3-3,5 m euro olacağından burak ile umut gönderilirse maliyeti de düşürebiliriz.

    bu transferler hallolabilir ve 2016-17 sezon başında bu kadro kurulabilirse 2016-17 devre arasında veya sezon sonunda olcan-tarık-bilal üçlüsünü gençleştirme ve maliyetini düşürme yoluna gidebiliriz. adam olursa, kendini geliştirirse ve bilinç kazanırsa bilalin yerine emre çolak gelir; olcan ile tarık da max. 600-800 bin bandında para alacak yerli gençlerle değiştirilirse hem genç, hem de iyi bir takım yaratılabilir.
App Store'dan indirin Google Play'den alın