• 129
    17 ekim 2015 galatasaray-gençlerbirliği maçının kısa analizi:

    -gençlerbirliği bu sezon deplasmanda oynadığı bütün maçları kaybetti.
    -defansı ve orta sahası vasatın altında.
    -hücum hattı iyi.
    -özellikle ikinci yarı oyundan düşüyorlar.
    -en iyi orta saha oyuncuları 'doğa" yı maçın başında sakatlık nedeniyle kaybettiler.

    bu özellikleri dikkate aldığınızda, maçın ilk yarısında bize üstünlük sağlamaları gayet mantıklı. çünkü hem daha diriler hem de hücum hattını daha iyi beslediler ve golü buldular. (bir de gol kaçırdılar) fakat en büyük zaafiyetleri defansları. stoperdeki ahmet çalık ve kulusiç'in boy ortalamaları 1.80'in altında. kalecileri de yeterince etkin değil. yani hava toplarında büyük zaafiyetleri var. nitekim dört gol de hava topu zaafiyetinden kaynaklandı. bilal kafa ile gol attı, chedjou kafa ile attı, yasin ahmet çalık'ın hatalı kafa vuruşu sonucu önüne düşen toptan golü buldu ve nitekim burak'a yapılan penaltı da yine bir hava topu zaafiyetiydi. hava toplarının bol olmasının nedeni de orta sahada çok zayıf kalmalarıydı. (çünkü doğa sahada yoktu)

    şimdi bu özelliklere sahip bir takıma bakarak takıma methiyeler dizmek ne kadar doğrudur sorusunu sorabiliriz. kanaatimce methiye için acele etmemeliyiz.

    bizim takımın zaafiyetlerin gelince:

    -ilk zaafiyetimiz takımın yanlış kurgulanmasıydı. ikinci bölgede üç oyuncu bulundurmak savunma açısından iyi ama hücumda da kısırlığa yol açtı. bu nedenle ilk yarıda ciddi sayılabilecek pozisyon sayısı bir ya da ikiydi denilebilir.

    -eğer ikinci bölgede üç futbolcu oynatacaksan o zaman santraforsuz oynaman gerekir. yani barcelona tipi üçlü hücum hattıyla oynanmalısın. bu da dripling ve gol özelliği olan üç hücum oyuncusu gerektirir ki umut asla böyle bir futbolcu değil. yani umut'un yerine yasin olsaydı, yasin-sneijder-podolski üçlüsüyle çok daha mükemmel bir oyun çıkabilirdi ortaya.

    -galatasaray için kadro yapısına en uygun sistem 4-2-1-3 gözüküyor. iki ön libero, rodriguez-selçuk, önlerinde bilal oynayabilir. hatta her üçü de ikinci bölgede değişerek oynayabilirler. ilerdeki üçlü için de geçerli bu opsiyon. bahsettiğim ileri üçlünün hem kanat, hem gol özellikleri var. bu çok önemli bir avantaj. gol pozisyonlarını çakılı bir santrafor üzerinden üretmek yerine üç alternatifli bir kurgu oluşturma imkanı veriyor. bu da rakibin tüm savunma planlarını bozmak demektir.

    defansta üç futbolcu stsl için tartışmasız iyiler. geçen sezonun son yedi haftasının kurgusundan semih formasını hakan'a kaptırdı. sabri'nin yerine de denayer geldi. hakan şu an için iyi oynuyor ama cl maçlarında hala güven vermiyor. gerek a.madrid gerek astana maçlarında ölümcül hatalar yaptı. semih ondan daha formsuz olduğundan hakan'ın tercih edilmesi isabetli ama orada hala bir fluluk var. sabri'nin defans özelliğinin olmaması, (bu maçta bile ofsaytı bozarak gole sebep oldu) cl maçları için büyük handikap. (umarım denayer benfica maçında oynar)

    takımın asıl yumuşak karnı ön liberosu. bilal ve selçuk savunmada yetersizler. bu nedenle o bölgede rodriguez'in oynaması elzem gözüküyor. öyle olunca da üçlü orta saha, üçlü hücum kaçınılmaz oluyor. umarım bu bölgeye devre arasında iyi bir takviye yapılır.

    bu yapıda burak işsiz kalıyor ama onun da son otuz dakikalarda iş görebileceğini söylemek gerek. çünkü adrenalin yükseldiği son otuzda defansın arkasına koşular için çok uygun bir forvet. skora göre hücum hattı dörtlenebilir ya da üçlüden biri ile değişebilir. umut ise bence üçüncü yedek olabilir.

    bu arada cenk, sinan, koray, jpk ve emre çolak bütün kupa maçlarında tam süre almalı. onlara yukarılara tırmanma fırsatı sunulmalıdır. hatta bazı lig maçlarında da onlara şans verilmeli ki maç ritmini kazanabilsinler.
App Store'dan indirin Google Play'den alın