• 10377
    futbolun tarihçesine göz attığımızda başarılı olmuş takımların uzun yıllar birlikte oynamış oyunculardan kurulu olduğunu (altyapılarda ya da genç milli takımlarda birlikte oynayan bir jenerasyon) ve üst üste birkaç sezon birlikte oynadıkça oyuncuların birbirlerinin ne yapacaklarını bilerek hareketlerinin otomatize olduğunu bazı şeyleri ezberlerinden yaptıklarını, kazanan takımların birkaç değişiklik dışında değiştirilmediği ve ilk 11'ini sokaktaki çocukların bile ezbere sayabildiğini görebiliriz.
    4 sene üst üste şampiyonluk ve uefa kupası kazanan takımımızın iskeletinin altyapıdan, genç milli takımdan beri birlikte oynaması zafere giden yolda sakatlık ve cezalar haricinde ilk 11'in değişmediğini biliyoruz.

    günümüze gelecek olursak; sezon öncesi oluşturulan kadrolara bakıyorum 1-2 oyuncu dışında herkes aynı takımı çıkarıyor.

    ---------- muslera ------------
    -veysel-semih-koray-telles
    ---------selçuk-melo--------
    -olcan----sneijder----bruma
    ------------burak------------

    iskelet: muslera, semih, selçuk, melo, olcan, sneijder, burak
    rotasyon: veysel, koray, telles, bruma

    iskeletin bir aksilik olmazsa değişeceğini sanmam, forma yarışı 4 mevki üzerinde olacaktır. veysel, bruma, telles'in çok sırıtmayacağı ortalama performans göstereceğini düşünüyorum. as takımdaki tek riskimiz koray'ın beklentiyi karşılayamaması olur bu sebeple gökhan zan'ın yedek olarak kalması taraftarıyım, bu piyasada benzer bir yerli almaya kalksak çok para harcarız.

    yedek oyuncu riskimiz daha düşündürücü;
    veysel -> hamit
    telles -> hakan balta
    koray -> chedjou
    bruma -> amrabat
    olcan -> aydın
    sneijder -> emre
    burak -> umut

    basketbol tabiriyle bench'te as takımdaki oyuncunun mevkisini zorlayıp forma savaşı çıkarabilecek, oyuna girdiğinde vitesi yükseltecek, oyunun psikolojisini değiştirecek birisi yok. drogba, hagi gibi yeteneklere son dönemlerinde istedikleri sözleşmeleri verebilirsin çünkü kendi oyuncusu ve taraftarına güven verirken karşı tarafta sürekli bir tedirginlik yaratıp hataya zorlar, 1 hareketleriyle oyunun kaderini değiştirirler. biz ise chedjou, hakan, umut, hamit gibi ortalama insanları aynı kefeye koyup bıraksak bizim 1-2 düzey altımız takımlara gidecekken hayatının sözleşmelerini, kimsenin vermeyeceği paraları veriyoruz. peki ama geçen sene koca sezonda ne kattılar, gelecek sene ne katabilirler ? ben yanıtlayayım koca bir hiç. ne hakan ne hamit telles ve veysel'i kesecek düzeyde oynayamaz artık, aldılar garanti para sözleşmeleri de kapı gibi.

    bu sebeple prandelli'yi kutluyorum, çünkü popoya popo* diyebiliyor. eğer başkası gibi popoyu kafa yerine koymaya kalkarsan yanarsın. hagi'nin de dediği gibi popo oturur ama kafa düşünür. daha ilk kampta sabri, dany, eboue, ceyhun, sercan yıldırım, yiğit gökoğlan, engin baytar kadroya giremeyip işi ciddiye almayan hamit altıntop'a sitem ediyorsa doğru yoldayız. umarım listeye emre, aydın, umut de eklenir. "on dönüm bostan yan gel yat osman" kafasındaki bu arkadaşlarla 10 sene oynasak şampiyon olamayız, olamıyorduk da zaten adnan polat dönemini hatırlarsanız. ne zaman takıma muslera, ujfalusi, melo, selçuk, elmander gibi işini yapan adamlar geldi gözümüz oyuncu gördü. aradan semih çıktı (ujfalusi sağ olsun) tarafını belli etti, birşeyler başarmak istediğini gösterdi. bize düşen görev yeni semihler bulmaktır. ilk 11'e girmek için çalışacak, formanın hakkını verecek adam.

    ne yapmalı ? hakan balta, gökhan zan kulübün istediği sözleşmeleri kabul ediyorsa (garanti parası az) kalsınlar. yoksa bunlar sezonda toplasan 3-5 maç oynayacak diye garanti milyon eurolar verilemez. emre tosun, koray günter, sinan gümüş, umut gündoğan, furkan özçal takıma adapte olacak ilk 11'i zorlayacak fırsatları almalılar. ek olarak bekleri yedeklemek için tarık, kanat ve forvetleri joel campbell ile garantiye almalıyız. takımın iskelet olarak saydığım oyuncuları birbirini tanıyan ezberlerinden oynarken onların alternatifi ve rotasyon pozisyonlarının genç olması forma savaşını kızıştırıp takımın performansını üst düzeye çekecektir. engin, hamit, dany, hakan, yiğit, emre, umut koca bir sezon tuzluk gibi bir kenarda oturmaya alışmıştır. bizim bu tarz oyuncuyla işimiz olmasın.

    yukarıdaki takıma bench yazacak olsam;
    sinan bolat, emre tosun (tarık çamdal), gökhan zan*, umut gündoğan, furkan özçal, sinan gümüş, joel campbell yazardım.
App Store'dan indirin Google Play'den alın