• 440
    mustafa kemal atatürk dibine kadar siyasi bir kişiliktir. "değildir" diyen arkadaşların kastını ve samimiyetini anlamakla beraber, mustafa kemal siyasi bir kişidir. cumhuriyet devriminin ve türkiye'nin milli kurtuluş savaşının lideridir. bundan âlâ siyasi kişilik mi olur?

    haliyle, mustafa kemal'i savunmak, ancak cumhuriyet devriminin kazanımlarını savunmakla mümkün olabilir. bunun haricinde de elbet sevilebilir, ama bu mustafa kemal'i siyasetüstü bir kişi yapmaz. padişahlığı yıkıp cumhuriyet ilan etmiş bir insandan bahsediyorsunuz. 20. yüzyılın gördüğü en büyük (burjuva) devrimcilerden biri.

    robespierre ne kadar siyasi ise, lenin ne kadar siyasi ise, nehru ne kadar siyasi ise, mao ne kadar siyasi ise, mustafa kemal de onlar kadar siyasidir ve bu ayıp bir şey değildir. siyaset ayıp değildir, örgütlü olmak da ayıp değildir, bunlar olmalıdır. siz mustafa kemal'in getirdiği kazanımları, onu tekrar ederek savunamayacağınız gibi, onu siyasetüstü hale getirerek de savunamazsınız. cumhuriyet devriminin düşmanlarıyla, cumhuriyet devriminin kazanımlarını geleceğe taşıyarak mücadele edebilirsiniz. bu da siyasi kere siyasidir.
App Store'dan indirin Google Play'den alın