• 349
    evet ben de türk futbolu denilince ilk olarak altyapı eksikliğinden yakınırdım, tıpkı genel olarak türkiye'nin sorunlarından bahsederken yeterince iyi bilim adamı yetiştiremediğimiz için bilim yapamadığımızdan yakındığım gibi. ikinci düşüncem büyük ölçüde değişti, bu seneki değişim öğrenciliği dönemimde büyük avrupa ülkelerinin aslında sosyal bilim öğrencilerine ne kadar çok önem verdiğini ve yatırım yaptığını görünce yıllar yılı başarılı öğrencileri sürekli sayısal bilimlere yönlendiren bizlerin ne kadar yanıldığımızı ve bilim adamları için bilim ortamını doğru oluşturacak insanlar olmadığı sürece zaten dünyanın en iyi bilim adamlarına da sahip olsak sonuç elde edemeyeceğimizi anladım.

    altyapı konusundaki fikrimin tamamen değil ama kısmen değişmesinde ise uğur meleke'nin iki yazısı başrol oynuyor. ilki u19 milli maçlarında ilhan parlak'ın gerard pique'ye karşı nasıl üstünlük sağladığını yazdığı yazısı, diğeri ise aslında üstyapıda problem olduğunu anlattığı yeni bir yazısı.

    http://www.milliyet.com.tr/.../1269652/default.htm
    http://skorer.milliyet.com.tr/.../1682973/default.htm

    selçuk inan, burak yılmaz gibi isimlerin son 2-3 yılda gösterdiği performansı da göz önüne alınca uğur meleke'nin tespiti daha da değer kazanıyor. selçuk da burak da yetenekli olduğu daha 15-16 yaşlarındayken bilinen futbolculardı ki genç milli takım seviyesinde bir çok maça çıktılar ancak performans olarak bu seviyeye gelmeleri önce şenol güneş sonra da fatih terim'le birlikteliklerinden sonra oldu. halbuki aynı gelişmeyi 20 yaşından sonra yapabilseler şimdi belki de avrupa'nın en büyük kulüplerinden birinde oynuyor olacaklardı.

    üstyapıdaki problemin sebebi ise kendini yeterince geliştirememiş hocalar, kısa mesafeli sonuç odaklı futbol anlayışı ve de yabancı sınırı. türk futbolcuların biraz da yetenekliyseler kariyerlerinin parladıkları bir döneminde büyük takımlardan birine kapağı atmaları büyük bir olasılık zira her takım belli sayıda türk futbolcu oynatmak zorunda ve bu oyuncular için kendilerini geliştirmek için yeterince sebep yok. bununla beraber türk futbolculara ödenen fahiş paralarla para içeride kalıyor, başkan kazanıyor menajer kazanıyor türk futbolcusu kazanıyor.

    zaten yabancı sayısının azaltılmasını isteyen zihniyetin çoğunun de türk futbolunun gelişmesini falan umursadığı yok. türk futbolunda yabancı sayısının çok az olduğu günlerdeki milli takım'ın durumuna göz atmak bile bunun için çok yeterli olacaktır. benim bu konudaki net fikrim yabancı sayısına değil ama yabancı niteliğine kısıtlama getirilmesi, eğer bir takım gerçekten kaliteli 11 yabancı bulabiliyorsa hepsini oynatsın, ama bunun için en azından iyi bir networking, scouting çalışması yapsın. bu niteliğe kısıtlama getirirken de tabi ki premier league kadar yüksek standartlar en azından şimdilik getiremeyiz ama eğer gerçekten ülkenin çöp yabancılarla dolduğuna inanıyorlarsa olayın sayıdan çok kaliteyi değiştirmeye yönelik olduğunu görmek o kadar da zor olmamalı.

    edit: link eklendi
App Store'dan indirin Google Play'den alın