• 6000
    ligin 3 haftası geride kalmışken ve geçen sezona göre çok sayıda ve çok özellikli futbolcu takviyesi yapılmışken ideal kadrosunu, ideal 11 futbolcusunu bulmakta güçlük çekiyor. bu çok doğal bir sorun ve süreç.

    sayıca çok olmasından ziyade özellik olarak çok fazla olması sorunun çözümünü biraz daha geciktirecektir. daha doğrusu en ideali bulmak biraz daha uzun sürecektir.

    hamit, burak ve amrabat gibi oyuncuları belli bir kalıbın içine koyamazsınız. emre çolak'a, engin baytar'a denildiği gibi bu oyunculara bunları bunları yapacaksınız diyemezsiniz. çünkü bu adamlar bulundukları yere özellikleriyle gelmiş insanlar.

    ideal oyun sistemini bu oyuncuların özellikleriye bütünleştirip revize etmek gerekecek.

    burada en önemli kriter hedef adamın yada hedef adamları yani ana vurucu gücün kim olacağını bulmaktır. geçen sezon ana vurucu güç selçuk-melo ikilisi yani orta bölge idi. bu iki oyuncunun geriden gelip rakibi indiriyordu. bu sezon ise geçtiğimiz sezonun en iyi vurucu gücü olan burak yılmaz var. yanında uluslararası tecrübe kazanmış, oyununu geliştirmiş umut bulut var. bir yanda amrabat ve diğer yanda hamit. ortada yine selçuk-melo.

    herkesin vurucu güç olduğu yerde karışıklık olur. aslında herkesin vurucu güç olması iyidir ama çok problem de çıkarır. bu yüzden ana vurucu gücünü belirlemeliyiz ve bütün oyun planı ona göre kaydırılmalı. diğer vurucu güçler ise ikinci planda olup her an vurmaya hazır olmalıdır. barcelona'da messi, real madrid'de ronaldo, atletico'da falcao, vs.. her büyük gücün öncelikli ana vurucu güçleri vardır. bizim takımın da olmalıdır. bu bir zaafiyet değil tam tersine etkili bir yöntemdir. bana göre bu kişi 2 sezondur gösterdiği performansla ve attığı gollerle burak yılmaz olmalıdır. tek adamlık durumunun üstesinden geldiğini 2 senedir gördük.

    takımın ideal oyununu oynamasında en önemli kriter budur.

    diğer kriter ise saha içi komutan rolü. komuta kimde olmalı? bu sorunun cevabı bana göre tartışmasız selçuk inan'dır. fakat bir de geri plana atılmayacak hamit altıntop var. ilk başlarda bu sorundu ama zaman içinde çözülmeye doğru gittiğini hissediyorum. hamit'in komutan rolünde olmadığını ve olamayacağını anlamaya başladığını hissediyorum. dediğim gibi geri plana atılmamalıdır. hamit egosu yüksek bir futbolcu olmadığından bu durumu asla sorun haline getirmeyecektir. selçuk inan'ın komutası altına girmek ona koymayacaktır. o gerektiğinde komutanına danışmanlık yapacaktır, akıl verecektir. tecrübenin gerekli olduğu yerde ise selçuk komutayı ona devredecektir. yani şampiyonlar liginde. bu sorun olacakken sorun olmaktan çıkıyor ve zaman içinde çok önemli bir özelliğimiz olacaktır. şu anda hamit'in performansını beğenmeyenler olabilir ama herşey sahada gösterilen fiziki performans değildir. mental performans da önemlidir.

    fatih terim sezona eski düzen ile başladı ve yavaş yavaş yeni oyuncuları takıma koymaya başladı. zaman içinde de yeni oyuncuların özellikleriyle eski takımın oyun düzenini harmanlancaktır. bizim bu süreyi puan olarak en az kayıpla atlatmamız şampiyonluk yolunda büyük avantaj sağlayacaktır. harmanlama ve revize etme işlemi sonlandığından bu takımın önünde durulamayacağını söylemek saçma olmayacaktır.

    şu anda niye takım gümbür gümbür oynamıyor, niye çok gol yiyoruz, neden herkese 5 atamıyoruz demek çok transfer yaparak şampiyon olunacağını sanan bilgisayar oyuncularının isyanlarıdır. bana göre bu takımın ideal oyununu oturtması 10. haftaya kadar süreceğidir. bu zamana kadar mükemmel maçlar da oynayabiliriz, müthiş sonuçlarda alabiliriz ama bu ideal oyunu oturttuğumuz anlamına gelmeyecektir. çok kaliteli oyuncuların varolmasını bir sonucu olacaktır. ideal oyunu bulunca daha garantici ve ayakları yere sağlam basan bir takım olaacağız.

    bu süreye takıma sallamamak hatta oyunculara sallamamak lazım.
App Store'dan indirin Google Play'den alın