• 125
    öncelikle bir sistem değil diziliştir. 4-3-3 sistemiyle oynuyoruz diyemezsin. öyle bir şey yok çünkü.

    şu an avrupa'da pek çok büyük takım 4-3-3 dizilişiyle sahaya çıkıyor ama oyun sistemleri aynı değil.

    4-3-3 dizilişinin esas olayı ortadaki 3'lüden birinin defansif orta saha* oluşudur. yani bir oyuncu defansif bir rol üstlenir. hatta gerektiğinde stoperlerin arasına kadar girer. takımın dinamosudur ama genelde düz bir oyuncudur. barcelona'daki busquets, real'deki khedira, manchester'daki carrick, city'deki toure bu oyunculara örnek teşkil eder.

    orta saha gibi geniş bir alanda hakimiyet kurabilmek için haliyle diğer 2 orta saha oyuncusu box-to-box diye tabir edilen iki yönlü hatta çok yönlü, yaratıcı ve dağıtıcı oyuncular olur. ancak bu tüm takımlar için aynı değil. işte burada oyun sistemi farkı devreye giriyor. daha çok forvetin tipi önem arz ediyor. zira her santrafor tek oynamaya uygun değil.

    lafı fazla uzatmadan bizim takıma dönersek, 4-3-3 düzeniyle sahaya çıkmamızı mantıklı bulmuyorum. özellikle ligdeki maçlarda. her ne kadar hamit-melo-selçuk üçlüsü kulağa çok hoş görünse de ileri 3'lüyü oluşturacak bir forvet hattımız yok. çünkü elimizde kanat forvetleri yok. açık oyuncuları var. üstelik forvetlerimizden bana göre hiçbiri tek santrafor oynamaya müsait değil.

    burak oynarsa, hava toplarında etkinliğimiz azalır. elmander oynar burak kanada çekilirse burak'ın etkinliği azalır. bu ikilinin mümkün olduğunca birbirine yakın oynaması lazım. burak savunma arkasına iyi koşular yapabiliyor ama daha çok göbekten etkili oluyor. elmander ve burak ikilisi birbirine ne kadar yakın oynarlarsa o kadar verimli olurlar. elmander'in oynamadığı zamanlarda aynı şey umut için de geçerli.

    geçen yıl hücumda eksikliğini çektiğimiz konu kanatlardan bindirecek oyuncularımızın olmaması ve araya koşu yapacak striker tipi bir oyuncuya sahip olmamamızdı. elmander dağıtıcı rolü iyi üstlendi, takımın en çalışkan ismiydi ama necati gelene kadar gol yükü çoğunlukla orta saha oyuncularımızdaydı.

    bu sezon bu anlamda transfer edilebilecek en iyi yerli oyuncuyu transfer ettik. burak, hem selçuk ile trabzonda kurdukları bağı devam ettirir hem de elmander'le uyumu yakalayabilirse geçen sene attığı gol sayısına yaklaşır diye düşünüyorum.

    4-6-0 geyiklerinden haz etmesem de oradaki 6 oyuncumuzun da gol atma yeteneği var. melo, selçuk, elmander ve burak geçen sezon toplamda 70 gol atmışlar. hamit ve amrabat da gole uzak oyuncular değiller. dolayısıyla diziliş değil geçen sene kurduğumuz sistemi geliştirmek ve zenginleştirmek önemli.
App Store'dan indirin Google Play'den alın