• 119
    bir de bu sistemi savunanlar bam ile oynadık falan demiyorlar mı gülmekten ölüyorum. rijkaard döneminde orta sahadaki üçlüde oynayan oyuncuların listesini çıkarıyorum:

    linderoth*: müzmin sakat olduğu için kendisini geçebiliriz.
    barış özbek: 2008 şampiyonluğuna büyük katkı yapmış, sonrasında sıçmış.
    elano: brezilya milli takımı oyuncusu. ayağı iyi, kazma değil, uzun pasları ve şutları oldukça iyi.
    arda turan: mücadele anlamında yetersiz olsa da ara pasları ve çalımları ile takımın beyni.
    mehmet topal*: kesici rolünde kullanılınca oldukça verimli bir ön libero. uzaktan şutları idare eder. pas oyununa çok yatkın olmasa da takımı fazla baltalamaz, haddini bilerek oynar.
    mustafa sarp: kazma, pres yapmaz, ağır, şut atamaz ama saçma sapan goller atar. galatasaray'ın selçuk şahin'i başka bir deyişle.
    ayhan akman: son iki sezonu gayet iyi geçirmiş, 2008 şampiyonluğunda büyük pay sahibi. yaşı dolayısıyla kondisyonu iyi durumda değil. ayağı gayet iyi, pas oyununda takımı baltalamaz.
    emre çolak: ayağı iyi, oyun görüşü iyi, fiziği orta alanda sıkıntı yaratır.
    lorik cana**: kazmanın önde gideni. topa atlayınca falan büyük oyuncu sananlar var. mustafa sarp'tan daha kötü oyuncu.
    zvjezdan misimoviç**: orta sahada mücadele anlamında yine sıkıntı yaratabilir ancak tekniği, şutları, oyun görüşü ve pasları üst düzey.

    not: tek yıldızlı oyuncular yalnızca 2009-2010 sezonunda, çift yıldızlı oyuncular da yalnızca 2010-2011 sezonunda oynamışlardır.

    şimdi bir üçlü yapalım bu oyunculardan.

    linderoth müzmin sakat olmasa banko oynardı. barış ve mustafa'yı yazmamıza gerek yok zaten. geriye kalanlar elano, topal, arda, emre çolak ve ayhan.

    yapılacak gayet basittir. kolay maçlarda topal, elano, arda oynarsın; zor maçlarda da topal, ayhan, elano*. bu iki üçlü de hamit, selçuk ve melo üçlüsüyle yarışamaz ancak cristian, emre, alex ya da ivan ergic, kirita, bekir ozan üçlülerinden de geri kalır yanı yok. yani şampiyonluk için yeterliydi bu üçlüler.

    ikinci sezon ise topal'ın gidişinden sonra oraya cana alındı ama ben orada mustafa sarp'ı bile cana'ya tercih ederim. sarp, elano, misimoviç* üçlüsü belki şampiyonluk için zorlu olur ancak 8 haftada 4 mağlubiyet almaz.

    sıkıntı %65 sistemdeydi, %30 da rijkaard'da. oyuncular ancak %5'i etkilediler.

    her boku bam'a atıyorsunuz da o bam'ın iki üyesi 2008'de şampiyon olan kadronun bankolarıydı.

    (bkz: son cümle ile de entry-nick uyumunu yakaladım)

    edit: misimoviç'in defans yapamadığını ben de biliyorum. omuz omuza mücadeleye girmediğini, kayarak top almadığını bende biliyorum ama sanki o bokunu yediğiniz barcelona'da xavi ile iniesta kayarak top alan, kafaya çıkan, tekmeye kafa sokan oyuncular. hele 4-5-1, 4-3-3, 4-2-3-1, 4-4-1-1 gibi birbiri ile baba oğul kadar dna benzerliği gösteren sistemleri ayrıştırmaya kalkmayın boşu boşuna. futbolda ya çift santrfor, ya da tek santrfor oynarsın. gerçi bu futbol katili ispanyollar forvetsiz oynuyor ya neyse. saçma sapan konuşmanın alemi yok. şimdi soruyorum bu sistemleri ayrıştırmaya çalışan arkadaşlara: fenerbahçe ne oynuyor? 4-5-1 mi? 4-4-1-1 mi? 4-3-3 mü? 4-2-3-1 mi? bu sistemleri bir ayrıştırsın da ben de öğreneyim. kendisi oyuncu tarzına göre değişir demiş. o zaman sağda kuyt oynayınca 4-3-3, topuz oynayınca 4-2-3-1, stoch yerine de caner oynayınca 4-4-1-1 mi oluyor? alex yerine özer de oynadı mı 4-5-1 olmalı.
App Store'dan indirin Google Play'den alın