• 1
    atletizm dallarından olan bir spordur. atletizmdeki atma sporlarından olan cirit atma, uzun ok / mızrak şeklindeki cirit diye anılan aletin belli kurallar çerçevesinde en uzağa atma amaçlı spordır. cirit; metal, fiberglas veya bazı durumlarda karbon fiber'den yapılır. seyirciler ve görevliler için tehlikeli olabileceği için şartların sağlanmadığı turnuvalarda diğer atletizm dallarının aksine dışında yapılmadığı olmaktadır.

    kurallar

    cirit atma sporunda kurallar diğer atma sporlarına benzer. yarışmacıların başta üç hakkı vardır. ilk sekizdekilerin üç hakkı daha olur. bu atışların en uzağa olan yarışmacının bireysel derecesi olarak kaydedilir. atışın geçerli olması için atletin belirli çizgiyi geçmemesi ve ciritin yerde ilk olarak ucunun temas etmesi şartı vardır. ciritin ucunun değdiği ilk nokta ile atış yapılan yerin arasındaki ölçü o atışın derecesi olur.

    cirit atmanın disk atma, çekiç atma gibi diğer atma sporlarından en büyük farklarından biri atletin koşarak son noktaya gelip atmasına izin verilmesidir.
  • 3
    cirit, ağaçtan veya metalden yapılan bir mızrağın koşularak atılmasını içeren hafif bir atletizm sporu dalıdır. ilk kez antik çağda, yunan olimpiyatları’ndaki pentatlon yarışmalarında yapılmış, ilk uluslar arası yarışma 1896’da isveç’te düzenlenmiştir. 1908’de modern olimpiyat oyunlarına dâhil edilmiştir. cirit atma yarışlarına bayanlar 1932’de alınmıştır. bu branş iskandinav ülkelerinde çok sevilmektedir.

    cirit atma yarışmalarında temel kural; ciritin 25-30 m’lik bir pistte koşarak hız aldıktan sonra, koşu alanı bitiş çizgisini ihlâl etmeden, 29 derecelik açı dilimi içine düşecek biçimde sektöre doğru omuz üzerinden atılmasıdır.

    bu branşın atletleri atletik yapılı, çevik, süratli, dengesini korumasını bilen ve omuz mafsallarına hareket yeteneği kazandırmış olmalıdır. cirit atma öncelikle yetenek ister. ama hız, teknik, güç ve esneklik çalışmaları yapılmadan başarı imkânsızdır.

    cirit, metalden ve ağaçtan yapılır ve üç bölümden oluşur: sivri uçlu metal başlık (ağırlığı 80 gr, uzunluğu 25-33 cm), metal ya da tahtadan çubuk ve sicim (ip) sarılı tutma bölümü. sicimin çapı erkeklerde 15-16 mm, bayanlarda ise 14-15 mm’dir. çubuk olarak adlandırılan ikinci bölüm, tutma bölümünden ara uca doğru uzar ve incelir (erkeklerde 90-110 cm, bayanlarda 80-95 cm’dir). ana kesit alındığında her yeri yuvarlaktır. ciritin uzunluğu erkeklerde 260-270 cm, ağırlığı ise 800 gr’dır. bayanlar arası karşılaşmalarda kullanılan cirit ise daha kısa ve hafiftir (uzunluğu 220-230 cm, ağırlığı ise 600 gr). cirit, nazik ağaçtan imal edildiği için soğuktan çabuk etkilenir. kullanılmadığı zamanlarda cirit özel olarak hazırlanmış cirit masalarına dik olarak bırakılmalıdır. ciritin hiçbir parçası hareket etmemelidir. atletlerin koşu sonrası ciriti atmaları gereken son noktayı belirleyen yay ise beyaza boyanmış metal veya tahta malzemenin yerle aynı düzeyde toprağa gömülmesiyle elde edilir. atletlerin kullandığı ayakkabıların topukları ve tabanı çivilidir. tabanda en çok altı, topukta iki çivi vardır.

    günümüzde cirit tutma, taşıma ve atma ile ilgili birkaç stil kullanılmaktadır. 1920’lerde hâkim olan isveç tekniği, yerini önce fin tekniğine, sonra da sovyet ve polonyalıların getirdikleri yeni tekniklere bırakarak önemli gelişmeler göstermiştir.

    cirit sol omuz hizasında, sağ elle ortasındaki sicimli bölümden kavranarak tutulur. hız koşusunun başından sıçrama adımlarının başlangıcına kadar yumuşak ve yere 45 derecelik bir eğimle taşınır. atletler genellikle 15-20 metre mesafede hız alırlar ve gittikçe artan bir tempo ile koşarlar. bunu 3-10 metrelik, ciriti geriye alıp atma hazırlığını içeren çapraz koşu izler. atış sırasında vücudun sol tarafı sabit bir durumdadır. atış kolu hızla öne çekilirken, el bileği ile silkme hareketi yapılır. bu hareket ciritin yere saplanmasına yardımcı olur. atış sırasında sağ bacak atış yönüne doğru bükük bir şekilde konulur. sol ayak arkaya doğru kaldırılır ve vücudun üst kısmı öne doğru yatırılır. bu hareket atletin, cirit elden çıktıktan sonra bir adım daha atmamasına, yani faul yapmamasına yardımcı olur. ciritin atıldıktan sonra, 29 derecelik açı içine düşmesi zorunludur. ciritin düşmesi gereken alanı gösteren bu açı çizgilerine "sektör çizgileri" adı verilir. her yarışmacının üç atış hakkı vardır. en iyi sekiz yarışmacı, daha sonraki turda üçer atış daha yaparlar. olimpiyatlar gibi bazı uluslar arası yarışmalarda, önceden belirlenen baraj derecelerine ulaşamayan atletler finallere katılamazlar. altı atış hakkında en iyi dereceye ulaşan, ciriti en uzak mesafeye atan atlet birinci olur. beraberlik hâlinde yarışmacıların ikinci en iyi derecelerine bakılır. kurallara uygun bir atıştan sonra cirit havada kırılırsa atış yenilenir.

    yarışmalarda yeterli sayıda hakem görevlendirilmelidir. hakemler atletin koşmasını, bitiş çizgisini ihlâl edip etmediğini ve ciritin düştüğü yeri izlerler. kurallara uygun atışlar beyaz bayrakla, hatalı atışlar kırmızı bayrakla gösterilir. hakemin kırmızı bayrak kaldırması, ölçüm yapılmayacağının işaretidir. atış sonunda ölçüm, ciritin en yakın izi ile yayın iç kenarı arasındaki doğru boyunca cm cinsinden yapılır.

    not: alıntı.
  • 4
    kuralları :

    a. tertip komitesi: cirit müsabakalarını düzenlemek amacıyla her sezon başında kurulan yürütme kuruluna tertip komitesi denir. bir ildeki cirit takımı sayısına göre komite 2 veya 4 üyeden oluşur. görevleri şunlardır:

    1. müsabaka programını yaparak sahayı, müsabaka saatini belirlemek, iptal edilen yarışmalar için yeni gün vermek,

    2. yarışma sonucunun uygunluğuna karar vermek, çıkabilecek anlaşmazlıkları yoluna koymak,

    3. hakem komitesi olmayan yerlere hakem tayin etmek.

    b. hakemler: bir cirit müsabakasında görev alan dokuz hakem vardır. bunlar bir oyun başhakemi, bir yazı başhakemi, iki yazı hakemi, bir orta saha hakemi, iki yan çizgi hakemi ve üç angajman (kayıt) hakemidir.

    1. oyun başhakemi: sahanın yan ortasında durur, oyunu kontrol edebilecek yüksek bir yere oturur. oyunda yetkisi en fazla olan hakemdir. görevleri; puan vermek ve bunların yazı hakemi vasıtasıyla işlenmesini sağlamak, müsabakanın başlangıcını, bitişini ve sonucunu ilân etmek ve raporunu tertip kuruluna sunmak, kurallara uyulup uyulmadığını kontrol ederek gerektiğinde ceza vermektir.

    2. yazı başhakemi: oyun idaresinde oyun başhakemine yardımcı olmak ve diğer yazı hakemlerine işlemesi için artı ve eksi puanları bildirmek görevlerini yürütür.

    3. orta saha hakemi: oyun başhakeminin karşısında, elinde iki bayrak tutarak durur. görevleri; bayrakları yere paralel şekilde uzatarak oyuncuların çıkmasını işaret etmek, çizgi, yasak saha ve erken çıkış hatalarını yan çizgi hakemlerinden alarak oyun başhakemine iletmek, oyun başhakeminin direktifiyle ortaya gelerek, bayrakları yanlara ve yukarı doğru sallamak suretiyle oyunu durdurmak, takımların oyuncu değiştirmek istemeleri durumunda bayrakları çapraz tutarak başhakeme bildirmektir.

    4. yan hakemler: alay durağı, yasak saha, yan çizgi hatası ve çift çıkışları kontrol etmekle görevlidirler. hata olması durumunda bunu oyun başhakemine bayraklarıyla bildirirler.

    5. kayıt hakemleri: bir baş ve iki yardımcı hakemden oluşan bu hakem grubunun görevleri şunlardır; binicilerin lisanslarını ve atların vize kontrolünü yapmak, yarışmaya katılacak binici ve atları tespit ederek başhakeme verilmek üzere bir yarışma çizelgesi hazırlamak, oyun başhakemiyle birlikte atların veteriner kontrolünden geçmelerini denetlemek.

    c. cirit müsabakası: cirit müsabakaları iki kategoride yapılır:

    1. 16-25 yaş arası yarışmacılar,
    2. 25 yaş üstü yarışmacılar.

    oyuncular spor yapmalarını engelleyici sağlık sorunları olmayan ve önceden binicilik federasyonu'ndan izin alan kişilerdir. cirit temel olarak beş kişiden oluşan "bölük" ya da yedi kişiden oluşan "alay"larla oynanır. her takım bölükte iki, alayda üç olmak üzere yedek oyuncular bulundurmak zorundadır. yine her takımın oyununu başlatan bir kaptanı ya da kolbaşısı vardır. kolbaşı, oyun taktiğini belirleyen ve takımının hareketlerinden sorumlu kişidir. zamansız ya da çift çıkan oyunculara engel olmak, orta oyuncuların ileri ve geri 5 m'lik derinlikteki alay durağında durmalarını sağlamak kolbaşının görevidir.

    başlangıçta takımlar ve hakemler sahada yarım ay şeklinde dizilir ve halkı selâmlarlar. bu sırada ciritler sağ elle ve dikey durumda tutulmalıdırlar. oyuna ilk başlayacak takımı belirlemek için hakem tarafından kura çekilir, bundan sonra da her iki takım alay durağına çekilerek karşılıklı birer sıra olurlar. çıkışlar alay durağından yapılır. hakemin başlama işaretini vermesiyle kurada kazanan takımın kaptanı öne fırlar ve 10 m'den daha az olmamak kaydıyla uygun gördüğü mesafeden karşı takımın herhangi bir oyuncusuna ciridini atar ve geri kaçar. aynı oyunda kendisine cirit atılan oyuncuya iki defa vuruş yapılması durumunda 5 dakika dinlenme verilir, üçüncü vuruşta ise oyuncu çıkarılır. bu durumlarda en fazla üç defa olmak üzere oyuncu değişikliği yapılabilir. kendisine cirit atılan oyuncunun görevi, rakibini kendi sahasına girmeden kovalamak ve ciridini atmaktır. cirit atılan oyuncu rakibini kovalarken kolbaşının kendi takımının sahasına girmesiyle yeni bir oyuncu sahaya çıkar ve takip eden oyuncuyu cirit atmak suretiyle geri kovar. kolbaşının kendi yerine dönmesinden önce takımdan bir oyuncunun sahaya çıkması yasaktır. atışlar yarım veya tam çark olarak atılır. tam çarkın ikiden fazla atılması yasaktır. eğer oyuncu kendi takımının sahasından cirit atar ve isabet ettiremezse hamle hakkı aynı takımda kalır. yaklaşık olarak 30-35 dakika ve 2 devre süren oyunda zamanla tüm oyuncular orta sahaya dolar ve oyun kızışır. iki devre arası dinlenme payı, oyun süresinin üçte biri kadardır.

    bir takımın formaları mutlaka aynı renkte olmalıdır. numaralar oyuncunun sırtında ve atın her iki tarafında olmak üzere birinci takımda 1'den 10'a, ikinci takımda 11'den 20'ye kadar sıralanır.

    d. sonucun değerlendirilmesi: cirit oyunu yarışmalarında temel olarak iki tür sonuç değerlendirmesi yapılır:

    1. puan usulü: kazanan takım iki, kaybeden takım sıfır puan alır. beraberlik durumunda ise her iki takıma da birer puan verilir. bir yarışmadaki tüm oyunların sonunda puan eşitliği varsa averaja bakılarak puanı en yüksek olan takım şampiyon ilân edilir.

    2. eleme usulü: her yenilen takımın yarışmadan çekilmesi sonucu galip gelenlerin kendi aralarında yarışmaları esasına dayanır. elemelerin sonunda yapılan en son maçta galip gelen birinci, yenilen ikinci ilân edilir.

    cirit oyunu sona erdiğinde oyuncular alana tekrar dizilirler. günün anlam ve önemi tartışılarak bir yorum çıkartılır. günün en başarılı ciritçisi seçilir ve oyuncular coşkulu bir şekilde alanı terk ederler.

    not: alıntı.
  • 5
    puanlama:

    alay durağındaki ciritçiye isabet ettirmek 6 puan
    rakibi yakalayıp bağışlamak 3 puan
    rakibi kesmek 3 puan
    cirit sopası üzerine gelirken eğer boşaltmak 3 puan
    atılan cirit sopasını oyun alanında tutmak 3 puan
    atılan cirit sopasını alay durağında tutmak 1 puan

    puan kaybettiren hareketler

    yakın mesafede rakibe cirit tutmak -3 puan
    atını rakip atlıya kasten çarptırmak -3 puan
    cirit sopasını rakip ata kasten vurmak -3 puan
    at ile karşı alaya girmek -1 puan
    yan çizgi ihlâli yapmak -1 puan
    atış sahası dışından atış yapmak -1 puan
    cirit atma hakkını kullanmamak -1 puan
    erken ya da çift çıkış yapmak -1 puan
    attan düşmek -3 puan
    ikinci kez attan düşmek -3 puan
    üçüncü kez attan düşmek diskalifiye
    izinsiz attan inmek -1 puan
    yasak sahada 3 veya daha fazla .......
    oyuncu bulundurmak -1 puan
    hamle hakkı doğan sporcunun .......
    yan çizgiden oyuna girmesi -1 puan
    karşı alaya kasten dalmak -1 puan
    ciridini atış alanında kasten yere atmak -1 puan
    hakem kararlarına uymamak diskalifiye
    cirit düşürmek -1 puan
    yasak saha ihlâli yapmak -1 puan.

    not: alıntı.
App Store'dan indirin Google Play'den alın