• 1
    kripto para birimidir. yani bir nevi internet parası. futbolla ilgisi henüz kesin olmamakla beraber ffp'nin arka bahçesinden dolanma yollarından biri olduğu konuşuluyor. paranızı dolardan bitcoin'e cevirip bitcoin olarak başkasının bitcoin hesabına transfer yaptığınızda anonim bir şekilde birisine para vermiş olabiliyorsunuz yani ortada bir para transferi var ama kimin kime gönderdiği bilinemiyor ve paranın takibi yapılamıyor. futbolla ilgisi hakkındaki dedikodular şöyle alevleniyor, atıyorum x takım y takımına bir futbolcu için 50 milyon euroya anlaşıyor ama resmiyette 5 m eurodan atılıyor imzalar geri kalan 45m euro bitcoin olarak 10-15 tane farklı bitcoin cüzdanına gönderiliyor. ayrıca oyuncuların maaşlarında da kullanıldığı dedikoduları var ki benim kafama en çok yatan bu oldu çünkü oyuncu menajerlerinin ne kadar çakal olduğunu anlatmama gerek yok. kripto para birimleri ne kadar kontrol altına alınmak istense de başarılı olunamıyor. şu an piyasadaki arzı 52 milyar dolar. dedikodular hiç de komplo teorisi gibi durmuyor bu açıdan bakınca.
  • 9
    bu işlere kafası basan bir arkadaşım var (herkesin olduğu gibi) iki yıl önce bu melet için beş yıl içerisinde 200bin dolar seviyesine gelmezse taksim meydanında eşek gibi anırırım demişti. yatırım tavsiyesi falan değil tabi biz elimizde kamera o anı ölümsüzleştirme derdindeyiz yoksa 1milyon dolar olsa bana ne maaşımı bitcoin üzerinden almıyorum sonuçta...

    kaldı şurada üç yıl... :)

    bu girdinin yazıldığı tarihlerde1 bitcoin 17.950 dolardır.
  • 10
    pandemi nedeniyle oluşan güvensizlik ortamından nasibini alan coin.

    fakat bu yükselişin suni olduğunu düşünüyorum, pandemi biter bitmez geldiği yere geri dönecektir.

    bu arada mart 2020'de 30bin türk lirası verip 1 btc alan kişiye hem btc hem de usd bazında kazandırıp 30bin'i 140bin tl yapmıştır.

    ne zaman olur bilinmez ancak bir gün mutlaka 100k $ bandına ulaşacak.

    hatta ben 500k'yı bile göreceğini düşünüyorum.
  • 11
    2005-2006 yılları civarı bir fikir olarak ortaya çıkan, en kaba tabirle sanal para birimi. biz sıradan vatandaş olarak adını 2017-2018 yıllarında yaşadığı müthiş değerlenme sonrası duyduk. ancak bitcoin ağı 2009 yılı başında hayata geçmiştir, 10 bin bitcoin karşılığında bir pizza olarak gerçekleşen tarihin ilk bitcoin transferi ise 22 mayıs 2010'da yapılmıştır.

    yaşadığı müthiş değer artışı sonrası sıradan vatandaşın gündemine geldiği için hakkında tarafsız ve doyurucu bilgiden çok efsaneler ve yorumlar dolaşmaktadır ortalıkta. işin başındayken yazılmış ve meşhur olmuş şöyle bir metin vardır, özellikle işleyiş konusuna epey açıklık getiren.

    https://bitcoin.org/bitcoin.pdf

    tabi bu metinde yazılanın içeriğini tam idrak edebilmek için bilgisayar ve ekonomi bilmek gerekiyor. benim için de pek bir anlam ifade ettiğini söyleyemem. ortalama bir yarı-entel okuryazar olarak tüm bu bilgi karmaşası arasında anlayabildiğim, mevcut para sisteminde açık olarak görülen noktalara çözüm getiren bir sistem olarak lanse edildiği. "açık" olarak ifade edilen bazı noktaların farkında bile olmuyor oluşum zaten konuyla ne kadar alakalı olduğumu gösterir, o da ayrı bir konu.

    ancak anonim olması ve belli sayıda basılıp duracak olması şu an için kullanılan para sistemine göre en önemli iki artısı olarak değerlendiriliyor. anonim olmasının en büyük getirisi güvenlik. sadece illegal hırsızlık değil, bizzati bir merkezi otoritenin çeşitli sebeplerle yapacağı yaptırımlar gibi riskleri de ortadan kaldırıyor. mevcut paranın aksine 21 milyon bitcoin'e ulaşıldığında duracak şekilde kodlandığı ifade ediliyor. bunun da alım gücünün hiçbir zaman düşmemesini sağlayacağı öngörülüyor. başka ekonomi birimlerine karşı olan değerlenmesi tabi ayrı bir durum. ancak kullandığımız para birimleri sınırsız basılabilir olduğu için sürekli enflasyona tabi olup alım gücünü kaybediyor.

    daha da orta-ileri vadede kullandığımız para sisteminin çökeceği ve bitcoin'in bu durumdan etkilenmeyeceği gibi teoriler hatta tahminler var ama onlar da konumuzun dışına çıkmış olur artık...

    hakkında detaylı bir bilgiye sahip olmak, değerlendirmek ve bir sonuca varmak beni aşan bir konu. ancak emin olduğum şey yaklaşık 15 yıllık tarihine rağmen hala daha anlaşılamadığı. ilk ortaya çıktığında anonim olması sebebiyle "deep web'de yasadışı ticarette kullanırken yakalanmamak için uydurulmuş bir şey" yaftası vurulmuştu. bir dönem online oyunlarda profil ya da item satın almak için kullanıldı. bu sefer oyuncak ya da oyun severleri tokatlamak için ortaya çıkmış bir şey olarak algılandı. 10 bin bitcoin = 1 pizza denkleminden 1 bitcoin = 17 bin dolar denklemine doğru yol alırken "vay anasını neler dönüyor ya serhat" diyerek kamuoyunun radarına girdi. millet oda dolusu işlemciler ekran kartları falan alıp kendi çapında "mining" yapmaya başladı. hatta daha ne olduğunu anlamadan bundan ilham alıp milleti dolandıran tosunlar oldu. döviz kuru sayfalarında falan takip edilebilir, ekonomi haberlerinde yer verilir oldu. bir dönem değer kaybettikten sonra özellikle pandemi süreciyle birlikte tekrardan gerçek para karşısında değer kazanmaya başladı. bu sefer de sağda solda "yeğenim zamanında buralar hep dedemindi" tarzı hikayelere konu olmaya başladı.

    şimdilik bir bitcoin alış-satış platformunun malatyaspor'a sponsor olması haricinde ilgi alanımıza bilinen bir teması olmadı. ancak anlatmaya çalıştığım gibi ne olduğunu hala tam anlamıyla kesiteremediğimiz için nerelere kadar gelebileceğini kestirmek de güç...

    uzun yazıyı görünce yetkili bir abi sanıp nereden alınır, nereden bulunur, nasıl para kazanılır gibi sorular soracak olursan; onu da bir arkadaşın arkadaşına sormak lazım...
  • 12
    hakkında dün, öngörü babında bir kaç şey yazmıştım, ilgililer için biraz daha açalım.

    bitcoin'i tam olarak anlamak için blockchain'e girmek gerek ama bu kadar derinlere dalmanin manası yok şuan.

    bu meret turgenyev’in eseri gibidir,.baba ve oğulları.

    yani bitcoin ve diğer coinler, yani alt coinler.

    sanıldığı gibi illegal flan da değildir, hatta türkiye'de akbank'ın ripple ile çalışması var, akbank mobilden ripple gonderip alabiliyorsunuz.

    fakat kaçakçılık, para aklama vb konularda kullanılan, ekstra gizlilik saglayan coinler, token'lar da var.

    çok fazla coin, token olduğundan her biri ayrı bir amaca hizmet etmektedir. biri ripple gibi bankacılık sektörüne, diğeri robotik çalışmalara, başkası ekstra gizlilik ile kirli işlere hizmet eder.

    coin'in neye hizmet ettiğini web sitelerindeki paper'lara bakarak öğrenebilirsiniz.

    yeni çıkacak bir coin de once amacını vb detayları web sitesinde yayınlayıp arz yani ico tarihi belirtir, siz de gelecek görürseniz bu ico tarihinde alıp yatırım yapabilirsiniz.

    türkiye'de paribu ve btctürk'ten alım-satım yapılabilir ancak buradaki yoğunluk az olduğundan sıkıntı.

    dünya'da ise binance gibi yerlerden işlem yapabilirsiniz.

    fakat sıkıntı şu ki en güvenilir dediğiniz binance'in bile zaman zaman patladığı, bitcoinlerin uçtuğu oluyor. gerçi binance uçan btc'ler için destek oluyor ama güvenip güvenmemek size kalmış.

    btc'leri saklamak için en güvenilir yollardan biri ledger nano s gibi özel tasarlanmış usb bellekler.

    coinleri bu usb'ye aktarıp uzun yıllar saklayabilirsiniz.

    geçen sene türkiye'deki en büyük bankalardan birinin ceo'su ile blockchain ve geleceği konusunda sohbet etme imkanım olmuştu.

    kendileri de bu konuya çok ilgilerinin olduğunu, hatta araştırma ve brief almak için silikon vadisini ziyaret ettiklerini ancak hem regülasyon olmadığından hem de yatırım için erken olduğunu düşündüklerinden beklemede kaldıklarını söyledi.

    fakat regülasyonun kaçınılmaz oldugunu da eklemişti.

    türkiye'de de bakanlık duzeyinde yapılan seminer vb işler var ancak içerik çok zayıf, hatta şu minvalde:

    https://gss.gs/EwA.jpg

    edit: bu arada du dün bahsettiğim uçuş için önce regülasyon sonra da bir delinin bu işe el atması lazım.

    o deli elon musk olabilir.
  • 17
    elon musk efendinin üzerinde bir şeyler denediği sanal para. bitcoin’in çevre dostu olmadığından dolayı tesla hisseleri artık bitcoin ile alınamayacağını söylemesinin akabinde bitcoin yaklaşık 20% değer kaybetti, bugün de tesla’nın elinde halen bitcoin rezervi bulunduğunu söyleyip kısa süreli yükselişine sebep oldu. şu an bitcoin ve altcoin piyasası kan ağlıyor resmen. altın kapılar kan oldu resmen ):

    ben buna rağmen bitcoin ve altcoin yatırımcısı için gelecek görüyorum ne yalan söyleyeyim. elon aptal bi adam değil en nihayetinde. piyasayı boşu boşuna kan kırmızısına bulamıyor. şahsi görüşüm şöyle; elon, bitcoin ve altcoin piyasasını ayırmaya çalışıyor. benim görüşüme göre bir süre sonra artık btc’nin düşüşü altcoinlere yansımayacak. btc - altcoin ilişkisini güneş sistemine benzetebilirsiniz en nihayetinde. bitcoinin hareketlerini güneşe benzetirsek, güneşin hareketleri diğer gezegenleri de etkiliyor. daha bunun dominansı var ayısı var boğası var. türlü türlü huyları var. madem merkezi yok bu borsanın, o vakit her para birimi kendinden sorumlu demeye getiriyor, ona göre hareket ediyor. böylece hem btc yatırımcıları önlerini daha iyi görecek, hem de altcoinlerde bu kadar sert kıyımlar olmayacak. projesi sağlam olan coinler hayatta kalacak, diğerleri kara deliğe yönelecek. değilse bu kadar hacme ulaşıp bu kadar saçma sapan hareket eden bir düzen zaten geleceğin parası olamaz. görelim bakalım ne olacak….
  • 18
    işin finansal taraflarını çok bilmem al/yat yatırımcısıyım ama teknoloji tarafını sevdiğim için ilgiliyim.

    uzun vadeli planları seven biri olarak son dönemde olan olayları (elon musk ve çin'in açıklamaları vs) olumlu görüyorum.
    hayır manyak değilim : ) bitcoin için ne diyoruz ? merkeziyetsiz, halkın parası vs. (tabi bitcoin sahiplerinin %15'i küçük yatırımcıdır gerisi balık türevleri)

    ama bir ürün bi tane dengesiz iş adamı ve bir ülkeye bu kadar bağlı oluyorsa nasıl merkeziyetsiz diyebiliriz ?
    elon zırt bırt açıklama yapıyor yok efendim btc madenciliğinde fosil yakıtlar kullanılıyor yok çevre yok arjantin'den fazla elektrik tüketiyor...
    iyi de kardeşim 38bin dolardan 1.2 milyar dolarlık btc alırken madencilik öpücükle mi yapılıyordu ? ayrıca btc bir çeşit finans sistemi niye ülelerle kıyaslıyorsunuz ki ? kıyas yapılacaksa finans sistemi ile kıyaslayın ne bileyim altın ya da gümüş mdenciliği ile kıyaslayın harcadığı elektrik bu sektörlerin yarısı kadar.

    bir de çin çıktı başımıza. ödeme sistemlerine kripto para yasağı haberi getirmişler. iyi de bu haber yeni değil ki 2017 yılından beri bu haber önümüze servis edilip duruyor her yıl çin yasak getiriyor : ) (https://www.hurriyet.com.tr/...mmye-sundu-41815677)

    sonra bu çinliler etherum güncellemesine yok dediler ve sistemi kitemeye çalıştırlar çünkü yeni güncellemede madencilerin payı yarı yarıya düşecekti şimdi de madenciliği yasaklayacağız demişler. yasaklamazsanız adam değilsiniz : )
    çin kripto madenciliğin nereden baksan %50'sini elinde tutuyor bu geliri elinden bırakır mı ? bırakırsa yerinin doldurulacağını bilmiyor mu ? ayrıca bu sadece parasal değil stratejik bir güç. çin bu işi bırakır mı ?

    özetle ne ilk çıkışı ne dört yıllık döngüsü ne başka bir şey btc başta olmak üzere tüm kripto paralar için en büyük test bu yaz ayları olacak.

    20 mayıs 2021 yılında ki düşüş öncesi dönen dolaplara örnek.
    https://koinbulteni.com/...sus-oyun-101252.html
App Store'dan indirin Google Play'den alın