• 2
    esasında vücudun doğal yapısı içinde bulunan bir organik bileşik olan steroidlerin anabolik, yani "yapım" ile ilgili olanı. kas ve kemik sentezini arttırıcı etkileri vardır. kanser ve aids gibi hastalıkların tedavisinde de kullanılmaktadır. karaciğeri ciddi şekilde yormakta, bir noktadan sonra kalıcı hasarlar bırakabilmektedir. kolesterol, ki kimyasal olarak steroid olarak sınıflandırılmaktadır, seviyesinde artış ve tansiyon gibi ölümcül başka yan etkileri de vardır. 1930'lu yıllarda suni olarak sentezlenerek medikal anlamda kullanılmaya başlanmasından sonra "demir perde" ve "doğu bloğu" gibi isimlerle anılan ülkelerde "yenilmez" sporcular üretmek amacıyla kullanmaya başlanmıştır. doktor kontrolünde birer proje edasıyla yapılan bu çalışmaların ortaya doğu alman kadın gülle takımı gibi nadide eserler çıkarmasından sonra dünya çapında adı duyulmaya ve kullanılmaya başlanmıştır. bilinçli olarak kullanımı bile zorlu ve riskli olan bu kimyasallar türkiye'de ne yazık ki mahalle aralarına kadar düşmüştür. araştırmadan, öğrenmeden, olurunu olmazını düşünmeden; daha da acısı kullanımını mazur gösterebilecek bir sportif hedefi olmadan nice yurdum gençleri tarafından bilinçsizce kullanılmaktadır. kolumdan iki santim daha hacim alayım derken genç yaşta "kuşu kalkmaz" hale gelen; kalp krizi ya da yüksek kolesterolün tetiklediği benzer sorunlardan ziyan olup giden, direkten dönen gençlerin sayısı yurt çapında artmaktadır. kolesterol, tansiyon gibi etkilerinin yanı sıra bu meretin bir diğer özelliği kadınları erkek, erkekleri kadın yapmasıdır. zira testosteron cinsiyet ve üremeden olduğu kadar vücutta gelişimden de sorumlu bir hormon olmakla beraber, kimyasal steroidler de testosteron taklidi olarak da sınıflandırılabilecek bir ihtivaya sahiptir. erkek vücudunda osterojen, kadın vücudunda da testosteron bulunmaktadır. tabi vücut, bünyesine dışarıdan aldığı testosterona kayıtsız kalmaz; var olan hormon dengesini korumak adına diğer cinsiyet hormonunu da salgılamaya başlar ve olaylar gelişir... karşıt cinsiyet hormonu kritik sınırı aştıktan sonra, ahmet çakar'ın tabiriyle "dönüşü olmayan bir yol" a girilir. "kuşu kalkmaz", incecik sesli erkekler; vücudunun her yerinden kıllar fışkıran kalın sesli "abla"(!)lar ortaya çıkar. bir de vücuda alınan bu "büyüme" hormonu, yapılan spor gibi sadece çalıştırılan kaslara değil, bütün vücuda etki yapar. damarları patlatacak kadar büyüyen bir kalp, haddiden fazla gelişmiş bir karaciğer, göğüs kafesine sığmayan bir akciğer de aşırı kullanım halinde bu ilaçlardan edinilebilecek bir başka "fayda"(!)dır.

    bütün bu ve bunun gibi etkileri yüzünden kullanmak ciddi güven, özveri ve tecrübe isteyen; çok büyük bir risktir. özellikle vücut geliştirme gibi "büyüme" odaklı sporlarda, bir noktaya gelip tıkanan sporcular için tek çıkış yoludur. bütün risklerine rağmen bu ilaçları kullanmak bir tercih meselesidir. ayrıca şunu da belirtmek gerekir ki, steroid ilaçları lanse edildiği gibi "sihirli değnek" değildir. yani yoğun ve acı verici antremanlar olmadan sadece steroid alımıyla gelişmiş bir vücud ya da sportif performans kazanmak imkansızdır. doping vasıfına sahip olmasına rağmen hemen her spor dalındaki üst düzey sporcular arasında bu mereti kullanmamış bir sporcuya rastlamak bugünlerde imkansıza yakındır. bunu kullanan sporcuların kontrollerden nasıl yırttığı ise ayrı bir yazı konusudur.
  • 3
    kesinlikle ve kesinlikle uzak durulmasi gereken, bilincsiz kullanimda cok ciddi hasarlara yol acan madde.

    belki bir yaz dönemini size fit gecirmenizde yardimci olur, ama sonrasini dusunmek bile tuyler urperticidir. kullanimi bir nevi oyun oynarken ugrasmak yerine cheat sifreleri girip kisayoldan level atlama seklidir. her isini yarim yamalak yapip, emek vermeden isin kolayina kacan halkimiz icin ciddi bir tuzaktir. genelde kacak göcek ve merdiven altinda uretildikleri icin, ne derece saglikli olduklari da mechuldur.

    azim, sabir, sebat, özveri, caliskanlik, ic disiplin gibi erdemlere sahip birinin bu maddeye ihtiyaci yoktur. bu kisiler dogal yollardan da tertemiz ve saglikli bir vucuda sahip olabilirler.
  • 5
    türkiyeye naim süleymanoğlundan sonra gelmiştir. kullanımı sandığınızdan yada tahmin edebileceğinizden daha yaygındır. sadece vücut geliştirme sporcuları değil bilardo ve masa tenisi hariç her sporcu elbet bulaşmıştır. halter ve güreşte ki gerilememiz türk insanın steroide karşı çok dayanıksız olmasıdır. nba takip edenler bilir 19 yaşında adam draft olur 1 yılda 20 kilo alır. dwight howard o omuzları sadece 1 yılda yapmıştır. lebron james' in vücudu allah vergisi yada iyi antrenman değildir. 7 yaşından beri sporun içindeyim, milli formayı giydim steroid kullanan sporcuyla başa çıkabilmenin yolu yoktur. en yaygını testesron ( erkeklik hormonu) dur ve en çok zararı o verir ilerde kısırlığa kadar yolu vardır. growth hormon ( büyüme hormonu) yan etkisi çok iri bir vücut verir ama burun ve kulaklar çok büyür aynı zamanda bağırsaklarınızı büyütür ve fit olsanız bile göbeğiniz olur pregnant six-pack dedikleri olay meydana gelir. yağ yakıcı, dikkat arttırıcı ( özellikle saat farkı olan ülkelere milli maça giden sporcular kullanır ). tıp dünyasının bile bilmediği çeşitleri mevcuttur. merak edenler "bigger, stronger, faster" filmini izleyebilir.
  • 6
    "erkeklik hormonu" olarak da bilinen testosteron ve onun vücuttaki bir türevi olan dihidrotestosteron türevi maddelerdir.

    dolayısıyla kullanımlarının kas gelişimi üzerine pozitif etkilerinin yanında, birçok istenmeyen etki getireceği de açıktır. kıllanma, saç dökülmesi veya yağlanma/akne bir yana en ciddi ve korkulan yan etkisi kalp damar sistemi üzerinedir ve halk arasında damar sertliği olarak da bilinen ateroskleroz ve hipertansiyon için oldukça büyük bir risk faktörüdür bu ilaçlar. unutmadan ekleyelim, motor ve bilişsel beyin fonksiyonları üzerine de olumsuz etki gösterir.

    daha fazlasına birçok internet sitesine ya da tıp kitaplarında ulaşabilirsiniz. ha "yok aga ben o dilden anlamam" diyen varsa elimden geldiğince izah etmeye de çalışırım.

    son olarak, nelere yol açabildiğini görmek adına çok demonstratif bir örnek; http://farm6.static.flickr.com/...29250_b3f601da1d.jpg

    (bkz: meline daluzyan)
  • 8
    uzun vadede cinsel sağlığı çok olumsuz etkileyen sentetik madde. birçok profesyonel spor insan sağlığı açısından faydalı değildir. fakat steroid alabilen insanları açıkcası anlayamıyorum. çünkü hepsi oluşacak zararların bilincinde. onlarca hatta yüzlerce steroid yüzünden kısır kalmış hastam oldu, kimine tedavi ile çocuk sahibi olma şansı sunduk, kiminde başarısız olduk. yine de belki düşünen gençler varsa vazgeçerler diye yazmak istedim.

    https://youtu.be/ayK9wkR9yWc
  • 11
    aslında sadece vücut geliştirme değil bunun türevleri yani ped (performance enhancing drugs) kullanımı birçok sporda ve endüstride yaygın.
    o gördüğümüz ünlüler, aktörler vs rol için kilo alıp verirken brokoli suyu içiyor sanıyorsak çok naifiz demektir. yüzde 99'u belli bir ürün kullanıyor ki normal, bu işten para kazanıyorlar, profesyonel olarak yapıyorlar.
    kullanımını asla yargılamıyorum. sigara içeni yargılamadığım gibi. ama bu işten para kazanmayacak kişi için kullanımını mantıksız buluyorum çünkü getirisi yeterli değil.
    eger bu işten para kazanacak olsaydım ben de kullanırdım heralde.
App Store'dan indirin Google Play'den alın